Blog > Komentarze do wpisu

Sos koperkowy

sos koperkowy

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki 
  • 1/2 litra rosołu
  • 1 pęczek koperku lub 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1/2 szklanki wrzącej wody jeżeli używasz suszonego koperku

 

Suszony koperek wsypać do miseczki i zalać wodą, przykryć małym talerzykiem i odstawić na około 15 minut.

W małym garnku roztopić masło, na rozgrzane masło wsypać mąkę i szybko zamieszać  < najlepiej trzepaczką> tak aby  mąka nie przywarła do spodu. 

zasmażka

Zasmażka..........

Do zasmażki wlewamy rosół jednocześnie mieszają, tak aby nam się nie porobiły grudki, doprowadzić do wrzenia. Koperek poszatkować i dodać do sosu, w przypadku suszonego koperku dodać całą zawartość miseczki, zagotować, doprawić solą i pieprzem.

Jeżeli sos będzie zbyt gęsty to możemy dolać trochę przegotowanej wody by go trochę rozrzedzić, natomiast gdyby sos był zbyt rzadki to wtedy gotujemy na wolnym ogniu do momentu  zgęstnienia

sos koperkowy

Aż mi zapachniało latem.................

 

 

piątek, 23 stycznia 2009, bryssska

Polecane wpisy

  • Sos czosnkowy II

    Po wielu próbach w końcu udało mi się stworzyć idealny sos czosnkowy. Sos ten możemy użyć dosłownie do wszystkiego. To do polania różnego rodzaju sałatek, czy m

  • Sos pieczarkowy

    Szybki i prosty sosik dla miłośników pieczarek. Dla mnie sosik najlepszy jest  z chlebem podany na kolację, ale możemy go również wykorzystać jako dodatek

  • Sos słodko-pikantny Mamy Kacpra

    Przepis na sos dostałam od mojego brata, który zachwycony jego smakiem stwierdził, że muszę go spróbować. Długo się zabierałam za jego zrobienie, aż w końcu mi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria