Blog > Komentarze do wpisu

Uszka z mięsem i czerwonym barszczem

116

Składniki na uszka ciasto:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju

 

Farsz:

  • 2 udka z kurczaka
  • pieprz i sól do smaku

 

Barszcz czerwony:

  • 4 średnie buraki ćwikłowe
  • 1,5 litra rosołu
  • 1/3 litra wody z ogórków konserwowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

Do garnka włóż obrane i pokrojone w ćwiartki buraki, wlej do nich rosół i wodę z ogórków, dodaj czosnek. Wszystko razem zagotuj, a następnie na wolnym ogniu gotuj przez około 10 minut. Dopraw pieprzem i solą.

111

Barszcz.........................

Udka ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź a następnie odłóż do ostygnięcia. Oddziel mięso od kości. Obrane mięso  zmiksuj.

112

Miksowanie mięsa.........................

Dopraw pieprzem i solą.

113

Gotowy farsz...................

Do mąki wlej olej i wodę, wyrób ciasto.

114

Ciasto.....................................

Ciasto podziel na trzy części i każdą po kolei rozwałkuj na placki o grubości 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście szklanką powycinaj kółka, na każdy wycięty krążek nałóż niewielką ilość farszu.

115

Nakładanie farszu.........................

Sklejaj  jak pierogi, a następnie obydwa rogi przy każdym  pierogu sklej do siebie tak aby powstało uszko. Uszka gotuj we wrzącej osolonej wodzie z  łyżką oleju przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Odcedź.

Na talerz nałóż parę ugotowanych uszek, zalej je barszczem , najlepiej smakują na gorąco. Smacznego !

116

Uszka z czerwonym barszczem........................

poniedziałek, 16 lutego 2009, bryssska

Polecane wpisy

  • Rosół jak u mamy

    Każdy zna tę potrawę i u każdego w domu jest ona inaczej gotowana. Spotkałam się z wieloma wersjami rosołu, ale dziś wam chciałam pokazać rosół taki jak się got

  • Zupa z młodą kapustą

    Za oknami przepiękna deszczowa aura, która się utrzymuje już od kilku dni. Tak więc ja postanowiłam nadrobić zaległości blogowe i wstawić  przepis na 

  • Fasolka po bretońsku inaczej

      Większość osób wie, że ja za fasolka po bretońsku nie przepadam, więc kiedy mnie siostra poczęstowała miseczką od razu odmówiłam, ale ona jak zwykle nało

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/02/24 18:06:11
żeby magii stało sie zadość barszcz trza ukisić, przełożywszy plastry buraka razowym chlebem, dodawszy kilka ząbków czosnku zalawszy to wszystko w kamionkowym garnku i czekać trza dni z pięć...
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria