Blog > Komentarze do wpisu
Uszka z mięsem i czerwonym barszczem

116

Składniki na uszka ciasto:

  • 2 szklanki mąki 
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju

 

Farsz:

  • 2 udka z kurczaka
  • pieprz i sól do smaku

 

Barszcz czerwony:

  • 4 średnie buraki ćwikłowe
  • 1,5 litra rosołu
  • 1/3 litra wody z ogórków konserwowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

 

Do garnka włóż obrane i pokrojone w ćwiartki buraki, wlej do nich rosół i wodę z ogórków, dodaj czosnek. Wszystko razem zagotuj, a następnie na wolnym ogniu gotuj przez około 10 minut. Dopraw pieprzem i solą.

111

Barszcz.........................

Udka ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź a następnie odłóż do ostygnięcia. Oddziel mięso od kości. Obrane mięso  zmiksuj.

112

Miksowanie mięsa.........................

Dopraw pieprzem i solą.

113

Gotowy farsz...................

Do mąki wlej olej i wodę, wyrób ciasto.

114

Ciasto.....................................

Ciasto podziel na trzy części i każdą po kolei rozwałkuj na placki o grubości 2-3 mm. Na rozwałkowanym cieście szklanką powycinaj kółka, na każdy wycięty krążek nałóż niewielką ilość farszu.

115

Nakładanie farszu.........................

Sklejaj  jak pierogi, a następnie obydwa rogi przy każdym  pierogu sklej do siebie tak aby powstało uszko. Uszka gotuj we wrzącej osolonej wodzie z  łyżką oleju przez około 5 minut od wypłynięcia na wierzch. Odcedź.

Na talerz nałóż parę ugotowanych uszek, zalej je barszczem , najlepiej smakują na gorąco. Smacznego !

116

Uszka z czerwonym barszczem........................

poniedziałek, 16 lutego 2009, bryssska
Komentarze
2009/02/24 18:06:11
żeby magii stało sie zadość barszcz trza ukisić, przełożywszy plastry buraka razowym chlebem, dodawszy kilka ząbków czosnku zalawszy to wszystko w kamionkowym garnku i czekać trza dni z pięć...
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Śliwka - robaczywka! Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel nienudne mięso z królika