Blog > Komentarze do wpisu
Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

222

Składniki:

  • 50 dag żołądków drobiowych
  • 2-3 litrów wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka, korzeń
  • 1 cebula czerwona
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej  natki pietruszki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

 

Sos:

  • 2 czubate  łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wywaru z żołądków
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  •  5-6 łyżek śmietany
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Do garnka wrzucamy żołądki, marchewkę i pietruszkę  obrane i starte na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie , natkę pietruszki i przyprawę do zup. Wszytko zalewamy woda i gotujemy ok 1 godzi.

217

Gotujące się żołądki...................................................

Kiedy  żołądki będą miękkie, odstawiamy je  do przechłodzenia.

Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny.

218

Mąka z masłem.................................................

Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z żołądków, zagotowujemy i energicznie mieszamy, tak aby nie postały grudki. Dodajemy koperek.

219

Z koperkiem..........................................................

A następnie śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos będzie zbyt gęsty , wtedy podlewamy go 2-3 łyżkami wywaru z żołądków.

220

Sosik koperkowy................................................

Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy każdy wzdłuż na ciękie paseczki.

221

Paseczki z żołądków..............................................

Pokrojone  żołądki wrzucamy do gorącego sosu. Smacznego!

222

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym................................................

 

sobota, 09 maja 2009, bryssska
Komentarze
2009/05/09 17:25:10
uwielbiam żołądki z sosem i robię je bardzo często - na zmianę z sosem koperkowym, chrzanowym, musztardowym albo serowym :)))
-
2009/05/16 12:37:56
ooo to coś dla mojego męża :)
-
2009/10/18 11:22:47
bardzo ci one mniamuśne, jeno zamiast przyprawy do zup dałbym sosu teryiaki, walory te same posiada a smaczność podnosi
-
2012/03/07 20:45:15
Zaintrygował mnie Twój przepis na żołądki.:))Mam ochotę wypróbować.:))
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Śliwka - robaczywka! Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel nienudne mięso z królika