Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

Składniki:

50 dag żołądków drobiowych

2-3 litrów wody

1 marchewka

1 pietruszka, korzeń

1 cebula czerwona

1 kopiasta łyżka posiekanej  natki pietruszki

kilka ziaren ziela angielskiego

pieprz i sól do smaku

1 łyżeczka przyprawy do zup

 

Sos:

2 czubate  łyżki masła lub margaryny

2 łyżki mąki

2 szklanki wywaru z żołądków

2 kopiaste łyżki posiekanekgo koperku

 5-6 łyżek śmietany

sól i pieprz do smaku

 

 

Do garnka wrzucamy żołądki, marchewkę i pietruszkę  obrane i starkowane na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie , natkę pietruszki i przyprawę do zup. Wszytko zalewamy woda i gotujemy ok 1 godzi.

217

Gotujące się żołądki...................................................

Kiedy  żołądki będą miękkie, odstawiamy je  do przechłodzenia.

Z masłą i mąki robimy zasmażke, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny.

218

Mąka z masłem.................................................

Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z żołądków, zagotowujemy i energicznie mieszamy, tak aby nie postały grudki. Dodajemy koperek.

219

Z koperkiem..........................................................

A następnie śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos będzie zbyt gęsty , wtedy podlewamy go 2-3 łyżkami wywaru z żołądków.

220

Sosik koperkowy................................................

Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy każdy wzdłuż na ciękie paseczki.

221

Paseczki z żołądków..............................................

Pokrojone  żołądki wrzucamy do gorącego sosu. Smacznego!

222

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym................................................

 

sobota, 09 maja 2009, bryssska

Komentarze
2009/05/09 17:25:10
uwielbiam żołądki z sosem i robię je bardzo często - na zmianę z sosem koperkowym, chrzanowym, musztardowym albo serowym :)))
-
2009/05/16 12:37:56
ooo to coś dla mojego męża :)
-
2009/10/18 11:22:47
bardzo ci one mniamuśne, jeno zamiast przyprawy do zup dałbym sosu teryiaki, walory te same posiada a smaczność podnosi
-
2012/03/07 20:45:15
Zaintrygował mnie Twój przepis na żołądki.:))Mam ochotę wypróbować.:))
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych