Blog > Komentarze do wpisu
Żołądki drobiowe w sosie koperkowym

222

Składniki:

  • 50 dag żołądków drobiowych
  • 2-3 litrów wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka, korzeń
  • 1 cebula czerwona
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej  natki pietruszki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup

 

Sos:

  • 2 czubate  łyżki masła lub margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki wywaru z żołądków
  • 2 kopiaste łyżki posiekanego koperku
  •  5-6 łyżek śmietany
  • sól i pieprz do smaku

 

 

Do garnka wrzucamy żołądki, marchewkę i pietruszkę  obrane i starte na tarce o grubych oczkach, ziele angielskie , natkę pietruszki i przyprawę do zup. Wszytko zalewamy woda i gotujemy ok 1 godzi.

217

Gotujące się żołądki...................................................

Kiedy  żołądki będą miękkie, odstawiamy je  do przechłodzenia.

Z masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, tylko straciła smak surowizny.

218

Mąka z masłem.................................................

Rozprowadzamy zasmażkę wywarem z żołądków, zagotowujemy i energicznie mieszamy, tak aby nie postały grudki. Dodajemy koperek.

219

Z koperkiem..........................................................

A następnie śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos będzie zbyt gęsty , wtedy podlewamy go 2-3 łyżkami wywaru z żołądków.

220

Sosik koperkowy................................................

Przechłodzone żołądki wyjmujemy z wywaru, kroimy każdy wzdłuż na ciękie paseczki.

221

Paseczki z żołądków..............................................

Pokrojone  żołądki wrzucamy do gorącego sosu. Smacznego!

222

Żołądki drobiowe w sosie koperkowym................................................

 

sobota, 09 maja 2009, bryssska

Polecane wpisy

  • Bułki z kukurydzą i boczkiem

    Łuszczące się cisto drożdżowe owinięte wokół ziołowego nadzienia ze słodkiej kukurydzy i plastrów boczku, tworzy nowy ładnie wyglądający rodzaj bułek. Bułeczki

  • Lazania bolonese

    Klasyczna wersja lazanii czyli Lazania bolonese z mięsem w pomidorach, sosem beszamelowym oraz parmezanem. Z wierzchu chrupiąca, a w środku delikatna i miękka,

  • Słodko-pikantny gulasz z watróbek drobiowych

    Przepis na ten gulasz zdobyłam od naszego przyjaciela domu Mirka. Kiedy pierwszy raz dał nam go do spróbowania to nie mogliśmy się nim najeść wyglądało to mniej

Komentarze
2009/05/09 17:25:10
uwielbiam żołądki z sosem i robię je bardzo często - na zmianę z sosem koperkowym, chrzanowym, musztardowym albo serowym :)))
-
2009/05/16 12:37:56
ooo to coś dla mojego męża :)
-
2009/10/18 11:22:47
bardzo ci one mniamuśne, jeno zamiast przyprawy do zup dałbym sosu teryiaki, walory te same posiada a smaczność podnosi
-
2012/03/07 20:45:15
Zaintrygował mnie Twój przepis na żołądki.:))Mam ochotę wypróbować.:))
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel