Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Ryba pieczona z czosnkiem w sosie pomidorowym

ryba

Składniki:

4 podłużne filety z morskiej ryby

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki pikantnego keczupu

2 łyżki oleju

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

mąka do panierowania

sok z jednej cytryny

sól i pieprz

 

Filety rybne solimy i pieprzymy oraz polewamy z obu stron sokiem z cytryny, a następnie panierujemy w mące.

320

Przyprawianie i panierowanie ryb.........................................

Obtoczone filety w mące układamy na wyłożoną folią aluminiową brytfankę.

321

Na brytfance...........................................................................

Ryby posypujemy cebulą poszatkowaną z czosnkiem i wymieszaną z posiekana natką pietruszki.

322

Cebula, czosnek i natka pietruszki..............................................................

323

Ryby z warzywami......................................................................

 Na końcu polewamy ryby olejem połączonym z przecierem pomidorowym i keczupem.

324

Olej z przecierem i keczupem............................................................

325

Ryby przed pieczeniem...............................................

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200'C  na 20-30 minut. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową surówką. Smacznego !

326

Ryba pieczona z czosnkiem w sosie pomidorowym........................................

327

I jeszcze jedno..................................................

wtorek, 09 czerwca 2009, bryssska

Komentarze
2009/06/09 19:27:06
bardzo apetycznie wyglada :)
-
2009/06/12 17:48:43
Przepis w sam raz na dzisiejszy obiad, zwłaszcza, że nie ma czasu na tańce po kuchni a cel najważniejszy to nakarmić głodnych :)
-
2009/06/14 06:54:25
Zrobilem rybę na Twój sposób. Byla niezła, zastanawiam się jednak czy cebula którą przykryta była ryba powinna być wciąż chrupiąca po upieczeniu???? Sprawiala wrażenie półsurowej.... Nawet zdecydowalem się piec rybe dłużej niż podalaś.. ( piekłem dorsza), ale niewiele to zmieniło...
-
2009/06/14 13:41:53
muszę ci powiedzieć że u mnie cebula była miękka, być może jest to spowodowane rodzjem piekarnika, czasami potrzeba więcej czasu czasami mniej dlatego ciężko jest tak dokładnie się określić, musisz dostosować czas pieczenia do swojego piekarnika nie musi on być taki jak w przepisie, zresztą i tak go wydłużyłam niż w orginale, bo wydawało mi się że 15 minut to zbyt krótko na upieczenie ryby.... jężeli jednak nie lubisz surowej cebuli to na pszyszłość możesz ją lekko podsmażyć i dopiero dodać....pozdrawiam serdecznie
-
2010/10/31 16:26:25
Bardzo pyyszne...cebulke wczesniej podsmazylam na patelni aby zmiekla, lecz nie przyrumienila...gratuluje
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Śliwka - robaczywka!