Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Jabłecznik królewski

Ciasto na niedzielę

 

 

Składniki:

1 kostka masła

1  szklanka cukru pudru

4 jajka

2 szklanki mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 litrowy słoik dobrze wysmażonych jabłkowych konfitur lub marmolady z jabłek

 

 

Tłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy cukier puder i ucieramy na gładką masę.

721

Masło z cukrem pudrem......................................................................

Do utartego masła dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ucierania.

722

Z żółtkami..............................................................................

Do jednolitej, utartej masy, dodajemy sypiąc przez sito, obie mąki i proszek do pieczenia.

724

Z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia.................................

Dokładnie wyrabiamy ciasto. Połowę wyrobionego ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę, dokładnie wyrównujemy.

725

Ciasto na foremce......................................................................

Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy wysmażone jabłka.

726

Z jabłkami................................................................

Na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki, pozostałą część ciasta, wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

727

Z drugą połową ciasta......................................................................

Pieczemy w temp. 200'C przez około 40-50 minut. Zrumienione ciasto, z bokami lekko odstającymi od formy, wyjmujemy i chłodzimy.

728

Po upieczeniu.....................................................................

Jabłecznik owinięty w folię i ustawiamy w chłodne miejsce będzie aromatyczny i świeży nawet przez 3 dni. Smacznego !!!

729

Jabłecznik królewski.................................................................

730

I raz jeszcze........................................................................................

piątek, 30 października 2009, bryssska

Komentarze
2009/10/30 23:23:31
ale fajne to ciacho,bardzo apetycznie i "mokro" wyglada,czyli w sam raz dla mnie :)
Pozdrawiam :)
-
2009/11/06 20:23:03
Uwielbiam takie jabłkowe ciasta pełne jabłek. Do tego kawka i jestem kupiona:)
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Śliwka - robaczywka!