Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Kapusta biała zasmażana

II Bar sałatkowy zaproszenie

 

Jest to moje ulubione danie z kapusty zaraz po bigosie z grzybami i śliwakami. Kapustą zasmażaną mogłabym sie obiadać do woli, idealna jako dodatek do obiadu. Ją trzeba spróbować jest po prostu przepyszna.

 

Składniki:

1/2 główki białej kapusty

1 czerwona cebula

1 kwaskowate jabłko

1 łyżka mąki

2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli

1/2 łyżeczki kminku

2 łyżki oleju do zasmażki

1/2 szklanki wody

ocet

cukier

sól i pieprz

 

 

Obraną z zewnętrznych liści, pozbawioną grubych żył kapustę szatkujemy, oprószmy solą i odstawiamy na 10 minut.

792

Poszatkowana kapusta z solą..............................................................

Po tym czasie kapustę  zalewamy wrzątkiem.

793

We wrzątku....................................................................................

Sparzoną kapustę odsączamy na sicie.

794

Na sicie....................................................................................

Na oleju zasmażamy posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodajemy odsączona kapustę, pokrojone w cząstki jabłka (obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych), podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy do miękkości ( kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana).

795

Kapusta, jabłka i cebulka...........................................................................

Do ugotowanej kapusty dodajemy kminek i dusimy przez około 5 minut.

796

Z kminkiem........................................

Na oleju zasmażamy mąkę, gdy straci smak surowizny, dodajemy zasmażkę do kapusty razem z octem, cukrem, pieprze, solą i  jeszcze raz zagotowujemy.

797

Kapustę podajemy na gorąco. Smacznego !!!

798

Kapusta biała zasmażana........................................................

 

niedziela, 22 listopada 2009, bryssska

Komentarze
2009/11/22 17:52:30
Łał!
Chyba nigdy jeszcze nie jadłam:))!
Pozdrówka.
-
2009/11/22 20:48:14
Taką kapustę to bym najchętniej widziała w towarzystwie schabowego! Palce lizać!
-
2009/11/22 21:12:35
Mmmmmm z jabłuszkami , musi być przepyszna:)))
-
2009/11/22 21:49:43
rzadko ją robię, bo moje dzieci gotowanej kapusty nie przełkną A ja bym taką chętnie zjadła!
-
2009/11/23 07:08:44
mniam ..a ja mogę o trochę poprosić ;)
-
2009/11/23 09:40:49
Kapustę z jabłkami uwielbiam! Dawno nie robiłam, zachęciłaś mnie :)
-
2009/11/23 12:53:53
Takie bardzo polskie danie. Muszę przyznać, że w takiej postaci kapusty jeszcze nie jadłam
-
2009/11/24 08:07:09
Pysznie wygląda !
-
efi
2009/11/25 17:10:43
Moja teściowa robi taką kapustę. Jest naprawdę przepyszna. Idelana do zimowego obiadu :) Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2009/12/10 19:11:43
Chętnie bym taką zrobiła. A mogłabyś podać ile dajesz cukru i octu. Jak daję do smaku to zawsze przedobrzę i jest nie tak. A jak byś podała ile Ty dajesz to bym wiedziała jaki ma być smak. Z góry dzięki!
-
2009/12/17 16:36:33
ja dodaję cukier i ocet na oko, ale najlepsza proporcja to 1 łyżeczka cukru na 1/2 łyżeczki octu, jeżeli będzie to za mało spróbuj podwoić proporcje cukru i octu, tak aby dostosować je do twojego smaku i pamiętaj aby po dodaniu octu i cukru porządnie zagotować potrawę tak aby się wszystko razem przegryzło
-
2009/12/26 17:35:03
Dzięki, spróbuję ;-)
Wszystkiego smacznego na Nowy Rok.
-
2012/05/11 23:27:20
bardzo lubię
-
2012/05/17 14:34:07
Właśnie skończyłam gotować - wyszło świetnie, pomimo tego, że ze starej kapusty - mam nadzieję, że moja rodzina będzie tego samego zdania.
-
2013/05/13 20:00:07
Dziękuję za fajny bo prosty przepis. Jak zwykle musiałem trochę pofantazjować po swojemu dodając garść suszonych grzybów, zamrożony z ubiegłego roku pojemnik gotowanych opieńków, utarłem dwie marchwie, zamiast cebuli (akurat wyszła) dodałem szczypior oraz duzo szczypiorku z ogrodu, świeży koperek do aromatu, kilka kropel aromatu wędzonki, małe kawałki za miękkich na jedzenie pomidorów i wyszło super. Dodoam tylko, że na samym początku kapustę dusiłem na spotej łyżce masła. Zamiast soli dodałem kostki rosołowe - jedna wołowa i dwie z kurczaka na główkę kapusty i do smaku trochę nasion selera zamiast kminku a zamiast octu wycisnąłem pół zielonej meksykańskiej limonki. Przystawka do dań iście po królewsku.
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl