Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Placek królewski

Placek królewski to jedno z ciast które pamiętam z dzieciństwa, wtedy robione przez moją mamę. Dziś już doszłam w jego robieniu do perfekcji, idealne na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, tylko pomientajcie o tym że najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach. Ja jak robę to ciasto na święta, to idealnie dla mnie smakuje dopiero na sylwestra, podwarunkiem że coś jeszcze zostanie.

 

Składniki na ciasto:

4 szklanki mąki

4 żółtka

1 kostka masła

4 łyżki miodu

1 łyżka sody

1 szklanka cukru

 

Składniki na masę:

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

9 łyżek kaszy manny

1 opakowanie cukru waniliowego

1 i 1/2 kostki masła

 

Ponadto:

cukier puder do posypania ciasta

1 słoiczek powidła ze śliwek

 

 

Składniki na ciasto wrzucamy do miski.

776

Składniki na ciasto......................................................

Wszystko ze sobą dokładnie łączymy za pomocą robota.

777

Ugniatanie..................................................................

Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystęcje,

778

Gotowe ciasto....................................................................

dzielimy je wówczas na 3 części

779

i każdą pokolei rozwałkowujemy na placeki o wielkości blaszki do pieczenia.

780

Rozwałkowane placki przekładamy każdy osobno na wyłożoną paierem do pieczenia blaszkę i pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do tem 180'C przez około 20 minut.

781

W tym czasie  ciasto powinno nam ładnie zbrązowieć. Upieczone  placki odstawiamy do ostygnięcia.

782

Upieczone placki.................................................................

Mleko, cukier i cukier waniliowy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się mleka z cukrami dodajemu kaszę mannę i cały czas dokładnie mieszamy tak aby nie powstały nam grudki, mieszamy do momentu aż kasza zgęstnieje i pojawią się na wierzchu powietrzne wulkany. Ugotowaną kaszę odstawiamy do ostygnięcia.

783

Gotowanie kaszy manny..............................................................

Masło wyciagamy z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy, a nastepnie rozbijamy je mikserem tak aby stało się puszyste.

784

Masło...........................................................................

Do utartego masła dodajemy po łyżce zimną kaszę mannę i dokładnie miksujemy.

785

Masło z kaszą manną...............................................................................

Kiedy dodamy ostatnią łyżkę kaszy manny całość miksujemy jeszcze przez około 5 minut, aż masa stanię się jednolita i pulchna.

786

Masa z kaszy manny czyli masa grysikowa...................................................

Jedno z trzech upieczonych i wystygniętych ciast smarujemy połową powidła śiliwkowego.

787

Smarowanie powidłem.............................................................................

Na powidło nakładamy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy drugim plackiem.

788

Z masą grysikową..................................................................................

Na drugi placek nakładamy pozostałą część powidła śliwkowego i również na  rozsmarowane powidło kładziemy 1/3 masy grysikowej i przykrywamy trzrecim plackiem. Boki ciasta dokładnie smarujemy pozostałą masą i obsypujemy wierzch cukrem pudrem.

789

Obsypane cukrem pudrem...............................................................

Tak przygotowane ciasto  wkładamy do dużego worka foliowego, szczelnie zamykamy, wkładamy do lodówki i zapominamy o nim na dwa dni.  Ciasto można kroić dopiero na 2 dzień, kiedy to przejdzie wszystkimi aromatami i stanie się miękkie i kruchutkie. Smacznego !!!

790

Placek królewski.............................................................................

791

I jeszcze raz......................................................................

czwartek, 19 listopada 2009, bryssska

Komentarze
2009/11/19 08:22:07
Ten placek to musi byc przyslowiowe niebo w gebie :)) Bardzo lubie takie wypieki z masa grysikowa. Wyglada przesmacznie, mniam!
-
2009/11/19 09:07:58
Jak apetycznie wyglada!wspaniale ciasto,tylko dwa dni czekac?Ojej,ja taka niecierpliwa,lubie zaraz skosztowac jak wyszlo,No,ale chyba sie skusze,bo widze,ze warto:)))
-
2009/11/19 09:09:47
A wogole bardzo ciekawy blog:)Pozdrawiam
-
2009/11/19 10:47:33
ja znam to ciasto pod nazwa miodownik i koniecznie musze upiec w tym roku na swieta!
-
2009/11/19 13:38:26
Ale cudo! Jaki równiutki!
-
2009/11/19 15:13:24
Wygląda przepysznie:)
-
2009/11/19 15:48:13
i ja to znam pod dwiema nazwami,jako miodownik i wlasnie jako krolewski placek,lata tego nie pieklam,bo troche pracochlony jest,ale przepyszny-fakt!!!! oj,chyba sie w tym roku jeszcze skusze,zeby go upiec.....bo pysznie wyglada......
Pozdrawiam :)
-
2009/11/19 17:31:47
Też mi się skojarzyło z miodownikiem. Sama jeszcze nie piekłam, bo świąteczne przepisy dzielimy z mamą i siostrą między siebie a potem się wymieniamy, co jest fajne bo mam wiele różnorodnych ciast i brak niechęci do jedzenia jednego lub dwóch ciast, którego jest w nadmiarze :) Może i ja się skuszę w tym roku na to apetyczne ciasto :)))
-
2009/11/19 17:53:57
Nie uwierzysz ale u nas to ciasto nazywa się dziad ....;))) jedyny odchył od tego przepisu to do masa jest budyniowa i do niej dodaje się kaszy.
-
2009/11/19 19:54:48
Ależ cudowne ciacho!!!!
-
efi
2009/11/20 12:07:01
Ten placek jest naprawdę królewski, zarówno z wyglądu jak i z przepisu. Wcale się nie dziwię, że w Sylwestra mało co zostaje. U mnie nic by nie zostało... Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2009/11/20 12:42:16
Też znam ten placek! :D tylko jakoś nie pod tą nazwą :) ojej ale mi narobiłaś smaka!
-
2009/11/20 14:36:40
Cudo. Dzis spróbuje zrobić......www.ja-w-kuchni.bloog.pl
-
2009/11/20 19:10:09
Byłam wczesniej i zgubiłam twój adres ...matko ile ja sie naszukałam i znalazłam, a placek juz upieczony,teraz bedzie kruszec...dzieki!!!
-
2009/11/20 21:32:08
oj polecam go wam wszystkim, naprawdę warto, a po kilku dniach to po prostu rozkosz w ustach
-
2009/11/22 20:52:49
Nie wiem czy by u mnie takie ciasto wytrzymało kilka dni :) wygląda rewelacyjnie
-
2009/11/28 22:20:11
O Jezusie, taki jak robiła moja Mama!
-
2011/03/08 12:07:01
Wow, placek królewski wygląda nie tylko po królewsku, ale i mega apetycznie. Nie znam takiego jeszcze. Napewno się skuszę i wypróbuję.
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl