Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Strucla z makiem

Strucla z makiem dla mnie rozkosz w ustach, ciasto mówi samo za siebie, że święta tusz, tusz.

 

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru pudru

3/5 kostki masła

2 żółtka

1 całe jajko

1/2 szklanki mleka

4 dag drożdży

szczypta soli

 

Składniki na farsz makowy:

2 szklanki suchego maku

2 szklanki cukru pudru

1/2 kostki masła

2 żółtka

3 łyżki cukru

3 łyżki płynnego miodu

1 filiżanka rodzynek

3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

3 kopiaste łyżki posiekanych orzechów laskowych

3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

2 łyżki posiekanych suszonych moreli

 

Ponadto:

1 białko

lukier

kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji

 

Ucieramy masło z cukrem pudrem.

819

Puder z masłem........................................................................................

Gdy masło stanie się puszyste i jednolite, dodajemy cały czas mieszając, całe jajko, żółtka, sól i wymieszane z ciepłym mlekiem drożdże.

820

Z jajkami i drożdżami.......................................................................

Gdy składniki sie połączą, siejemy przez sito mąkę i wyrabiamy ciasto nie dłużej niż przez 8 minut.

821

Z mąką..............................................................................

Wyrobione casto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło.

822

Ciato przed wyrośnięciem.......................................................

Mak zalewamy wrzątkiem, stawiamy na najmniejszym ogniu i gotujemy (powinno lekko "mrugać") przez 10 minut.

823

Mak.......................................................................................

I odsączamy na gęstym sicie.

824

Sparzony mak............................................................................

Wychłodzony miksujemy kilka razy blenderem na końcu dodając cukier puder.

825

Z cukrem pudrem.........................................................................

Masło ucieramy na puch, dodajac cukier i żółtka.

827

Z cukrem i żółtkami...................................................

A następnie dodajemy po trochę miód i zmiksowany mak.

828

Z miodem i makiem......................................................................

Na końcu dodajemy rodzynki, morele, skórkę pomarańczową, orzechy włoskie i laskowe. Wszystko dokładnie razem mieszamy.

829

Z bakaliami.................................................................

Gdy ciasto podwoi swoją objętość.

830

Ciasto po wyrośnięciu..............................................................................

Dzielimy je na dwie równe cześci i wałkujemy na dwa niezbyt grube prostokąty, cały czas podsypując mąką.

831

Dwa kawałki.....................................................................................

Rozwałkowane ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i nakładamy po równej warstwie farszu makowaego na obydwa placki.

832

Z makowym farszem.....................................................................

Ciasto z makiem delikatnie zwijamy w roladę.

833

Zwijanie......................................................................................

Zlepiając końce, które podwijamy pod spód i od razu układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i stawiamy w ciepłe miejsce. Gdy lekko podrośnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C na 30 minut. Po tym czasie podnosimy temp. do 200'C i pieczemy aż ciasto sie zrumieni.

834

Dwie rolady przed pieczeniem......................................................................

Jeszce ciepłe ciasto polewamy lukrem i posypujemy kandyzowana skórką pomarańczową. Smacznego !!!

835

Strucla z makiem.........................................................................

836

Strucla z makiem w kawałkach.............................................................

837

I jeszcze raz...........................................................................................

 

 

 

piątek, 27 listopada 2009, bryssska

Komentarze
2009/11/27 22:25:22
oj,pysznie wyglada,tak,jak lubie-duzo maku!!!!
Pozdrawiam :)
-
2009/11/28 15:51:04
Świętami zapachniało....ja strucle pieke w keksówce lub foremce do babki (podłużnej) , jeżeli mam więcej ciasta, bo zawsze pieke też dla mamy, to układam strucle na papierze brzegi biore do góry i spinam wykałaczkami , zostawiając troche luzu , bo ciasto rośnie , jak sie lekko zarumieni , to zdejmuje wykałaczki i pieke dalej . Wtedy są takie okraglutkie i ładnie widać środek....sorry ,że sie tak "mądrze"........ja-w-kuchni.bloog.pl
-
efi
2009/11/28 19:26:52
Oj zapachniało u Ciebie Świętami. Ja już sie nie mogę na strucle doczekać. Tak jak pyra piekę je w keksówce, ale technika przygotowania jest ta sama. A ile zabawy jest czasem przy zwijaniu, czasem mak wyjdzie, czasem ciasto się klei... nie mogę się już doczekac. Pozdrawiam serdecznie - muffingirl
-
2009/11/28 21:32:06
Ale super przepis i prosty!
Nie trzeba się tak urobić, a efekt znakomity, nie wiedziałam np., że mak można miksować blenderem, zamiast tysiąc razy mielić...
Pozdrawiam :-)
-
2009/12/16 15:04:38
Ależ tu u Ciebie pięknie świętami pachnie :) Postanowiłam wyróżnić Twój blog, po szczegóły zapraszam do mnie :)
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl