Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Krucho-drożdżowe rogaliki

 

 

Bardzo delikatne i kruche rogaliki pieczone w moim domu odkąd pamiętam, a przepis na nie pochodzi prawdopodobnie z jakiegoś starszego wydania poradnika domowego. Jak na razie to mój najlepszy przepis na rogaliki. Mój mąż jak zwykle nie mógł się nimi najeść, za to moja córeczka wybrzydzała zlizując cukier puder i obgryzając rogaliki dokoła zostawiając marmoladę za którą nie przepada.

 

Składniki:

  • 25 dag margaryny
  • 1 kopiasta łyżka drożdży instant lub 5 dag surowych drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • marmolada z róży
  • szczypta soli

 

Drożdże, cukier i śmietanę mieszamy, a następnie odstawiamy na parę minut aż urosną.

160a

Drożdże ze śmietaną i cukrem.........................................

Z mąki, margaryny, jaj, dodając soli i wyrośniętych drożdży przygotowujemy ciasto jak na kopytka.

161a

Składniki na rogaliki.................................................................

Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około godzinę.

162a

Gotowe ciasto.........................................................

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.

163a

Ciasto po rozwałkowaniu................................

A następnie wykrawamy z niego zgrabne trójkąty. Na każdy kawałek ciasta nakładamy marmoladę i zwijamy trójkąty jak na zdjęciach poniżej.

164a

Trójkąciki z marmoladą...............................................................

165a

Zwijanie rogalików..............................................................

166a

Rogalik po zwinięciu.............................................................................

Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenie blaszce w niewielkich odstępach.

167a

Na blaszce przed pieczeniem..............................................

Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160'C przez około 40 minut.

168a

Rogaliki po upieczeniu....................................................

Upieczone na złoto-brązowy kolor rogaliki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

169a

Krucho-drożdżowe rogaliki........................................

170a

I jeszcze z marmoladką...................................................................

 

 

 

niedziela, 29 sierpnia 2010, bryssska

Komentarze
2010/08/29 13:46:25
uwielbiam je;D dla mnie najlepsze z lukrem
-
2010/08/29 14:35:34
Śliczności :)
-
2010/08/29 17:38:39
ale one muszą być dobre, opruszone cukrem pudrem strasznie kuszą ;)
-
2010/08/29 19:19:14
piękne!! takie domowe, tradycyjne... jeju, ależ apetyczne!
-
2010/08/29 20:23:30
Cześć Bryssska, kompletnie Cię nie znam, ale od razu mi sie spodobałaś, jeszcze zanim przeszłaś na dietę, no tu ci nie mogę towarzyszyć, może jeszcze jesteś za młoda, żeby zrozumieć, że nie jest ważne jak wyglądasz, tylko jak sie czujesz, a wg mnie jesteś WSPANIAŁĄ KOBIETĄ i niczym sie nie przejmuj, a kto tego nie chce zrozumieć, to na drzewo go!
Sorry, że tak szczerze napisałam, ale akurat u mnie jest impreza (samych lasek) i uwierz, wiem o czym mówię.
całusie serdeczne - Marzynia
-
2010/08/29 20:27:36
No i jeszcze ci powiem, że na te rogaliki to jest stary przepis z "Pieczenie ciast i ciasteczek" czyli z książek naszych Mam i nas to zawsze był przebój niedzieli.
-
2010/08/29 22:13:25
jak u mojej babci :)
-
2010/08/30 12:39:36
cudne rogaliki:) na pewno sa pyszne:)
-
2010/08/30 13:40:28
Małe dzieła sztuki!
-
2010/08/30 14:17:59
Marzynio dziękuję ci za bardzo miłe słowa, wiele dla mnie znaczą choć się nie znamy, wiem że nie jest ważne jak się wygląda bo to mi mój mąż cały czas powtarza ale ja tam chcę tylko parę kilo zrzucić tak dla samej siebie bo to chyba wpływ tej diety taka się modna zrobiła a i u mnie w rodzinie jakoś wszystkie panny przeszły na dietę a to chyba dlatego że mamy za niedługo wesele bardzo długo żeśmy czekały i każda chce wyglądać jak najlepiej, choć ci powiem że i tak od czasu do czasu grzeszę kusząc się na małe co nieco, no bo jak z własnej nie przymuszonej woli można się wyrzekać takich przyjemności w życiu jakim jest dobre jedzenie,
-
2010/08/30 22:17:39
znam kruche, ale z twarogiem... jakie te dzieci niewdzięczne czasami potrafią być, prawda? :)
-
2010/08/31 17:34:10
Rozumiem Cię, ja też teraz się ratuję brzuszkami, bo jutro początek roku szkolnego i STRASZNIE przez te wakacyjne wypasy narosło mi z przodu i kostium sie na mnie nie dopina (na nowy kaski brak).
Taka formuła bloga jest bardzo dobra - są i przepisy dla pań na diecie, są i dla takich jak ja i Martik (Martik bardzo lubi twojego bloga, bo: "u Bryssski jest wszystko krok po kroczku i wiem, czy dobrze mi wychodzi").
Życzę wspaniałej zabawy na weselu i żeby wszystkim nielubianym kuzynkom gały wylazły na widok Twojej nowej figurki :-)
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl