Blog > Komentarze do wpisu

Sernik jogurtowy na zimno z galaretką (dieta Dukana, faza I)

142a

 

Serniczek dość że dietetyczny to do tego rewelacyjny w smaku, puszysty, bardzo delikatny i co najważniejsze można się nim zajadać do woli.

 

Składniki na masę jogurtową:

  • 1 duży jogurt naturalny 400 ml
  • 2 szklanki mleka nisko tłuszczowego 0,3%
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • 6 łyżek  słodziku do pieczenia
  • 1/3 szklanki wrzącej wody

 

Galaretka:

  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 4 torebki herbaty owocowej
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 łyżki słodziku do pieczenia

 

 

Torebki herbaty zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na około 5 minut, aby herbata nam się porządnie zaparzyła.

135a

Parzenie herbaty....................................................................

Herbaciane torebki wyciągamy, a do herbaty dodajemy słodzik i żelatynę.

137a

Herbata z żelatyną.........................................................................

Wszystko dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny, a następnie odstawiamy do chłodnego miejsca, aż galaretka przestygnie i zacznie lekko  tężec. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę, a następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

136a

Rozpuszczanie  żelatyny......................................................

Do jogurtu dodajemy mleko, słodzik i aromat cytrynowy.

138a

Składniki na masę jogurtową.......................................

Wszystko dokładnie miksujemy mikserem, aż powstanie lekka pianka. Na końcu dodajemy przestygniętą , rozpuszczoną żelatynę i nadal miksujemy przez około 2-3 minuty.

139a

Z żelatyną........................................................................

Gotową masę jogurtową przelewamy do małej podłużnej foremki, u mnie silikonowa,  a następnie foremkę wkładamy do lodówki aby masa porządnie nam się zastygła.

140a

Masa jogurtowa, we foremce..........................................................................

Tężejącą galaretkę wylewamy na  zastygniętą  masę jogurtową i wszystko władamy do lodówki najlepiej na całą noc.  Smacznego !!!

141a

Sernik jogurtowy na zimno z galaretką..........................................

142a

Mała przekąska.....................................................................

143a

I jeszcze kawałeczek.................................................................

 

piątek, 06 sierpnia 2010, bryssska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/08/07 07:31:49
cudowny !
-
2010/08/07 09:00:42
urocza jest ta galaretka
-
2010/08/07 16:07:52
ale fajny pomysł na galaretkę! :)
-
2010/08/08 13:48:41
fajny przepis, zapisuję
-
2010/08/09 13:58:29
Super przepis! Zastanawiam się jakiej herbaty użyć bo świetnie moim zdaniem smakowałaby aromatyzowana na przykład dilmah malinowa mniam
-
2010/08/26 11:18:49
wypróbowałam przepis na galaretkę! jest przepyszna i niczego jej nie brakuje do takiej z torebki
-
2010/09/01 12:43:23
zrobiłam! niestety wyszło mi mało słodkie:( moze dlatego ze dodawalam tabletki slodzika a nie w plynie.. ale i tak mi smalowalo:) wiec polecam:)
-
2010/09/01 22:43:42
ja nie używam słodzika w tabletkach bo dla mnie on pozostawia taki gorzki posmak, używam słodzika sypkiego takiego do pieczenia ciast, wygląda on jak cukier puder i jest o wiele lepszy od tego w tabletkach
-
2010/09/10 12:31:34
Polecam bloga na ktorym można znaleźc mnóstwo przepisów właśnie z herbatą www.klub.dilmah.pl/blog/entry/by_tag/KULINARIA/ Są tu również porady jaka herbatę dobierać do konkretnych poraw.
-
2010/11/12 09:53:29
zrobiłam sernik bo bardzo apetycznie wyglądał co się okazało wyszedł straszny w sensie masa serowa sie rozlatywała :( była wręcz piankowata ale wogóle nie ściągnięta :( nie dało się ukroić a znowu galaretka taka twarda że nie można bylo jej ukroić :( co mogłam zrobić źle ? żelatyna i inne składniki dałam tak jak w przepisie :( wiec nie wiem jedynie mleko dałam w kartonie 0,5% ale to chyba nie mialo by wpywu na nieudany sernik :(
-
2010/11/12 11:28:10
kochana Renatko nie mam pojęcia dlaczego ci masa nie zastygła, może niezbyt dobrze rozpuściłaś żelatynę, bo ja często robię ten serniczek i tylko raz mi nie wyszedł ale to z mojej winy po wlałam żelatynę do masy i od razu jej nie wymieszała, ale w tedy to mi się z żelatyny kluski zrobiły, w sensie że masa mi nie zastygła, prędzej bym się spodziewała że ci galaretka z herbaty nie chce zastygnąć , bo tak mi się zdarzyło raz i musiałam długo trzymać ją w lodówce, spróbuj jeszcze raz porządnie rozpuścić żelatynę i jak ją wlejesz rozpuszczoną do masy, od razu miksuj, lub wlewaj żelatynę kiedy miksujesz masę
-
2010/12/13 22:02:08
Cześć!!!
Jestem na diecie Dukana od czterech tygodni. Wczoraj zachciało mi się słodkiego... weszłam na neta a tuten super blog. Serniczek zrobiłam od razu jest REWELACYJNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jutro biorę się za ciasto cappucino mniam
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html