Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka z rękawa

316a

 

Ten kto wynalazł rękaw do pieczenia to zrobił strzał w dziesiątkę. Jeśli się raz spróbuje pieczenia mięsa tym sposobem trudno jest potem przestać, bo niby dlaczego, mięso jest kruche, ładnie wypieczone, soczyste, mało kaloryczne bo pieczone bez tłuszczu, we własnym sosie który potem można użyć jako bazy do sporządzenia  przepysznego sosu lub jeżeli nie mamy czasu to użyć właśnie tego sosiku. No i co najważniejsze nie trzeba ciągle polewać mięsa podczas pieczenia aby nie było wyschnięte lub się zbytnio nie przypaliło z wierzchu.

 

Składniki:

  • 1 kg grubych żeberek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do żeberek
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku czosnkowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu
  • 1  foliowy rękaw do pieczenia

 

 

Żeberka kroimy na prostokątne kawałki najlepiej z jedną lub dwiema kostkami.

311a

Żeberka..........................................................................

Przyprawy przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy.

312a

Przyprawy......................................................................

Tak przygotowaną mieszanką przypraw obsypujemy po kolei kawałki żeberek.

313a

Obsypywanie żeberek przyprawą...................................................

Przyprawione żeberka przekładamy do rękawa foliowego, jeżeli została nam przyprawa to wsypujemy ją do worka foliowego z mięsem.

314a

W rękawie foliowym................................................................................

Rękaw dokładnie zawiązujemy specjalnie do tego dostosowanym drucikiem, jeżeli macie taki rękaw cięty z metra, to wówczas zawiązujemy go z dwóch stron.

315a

Zawiązany worek foliowy...............................................................

Rękaw z mięsem przekładamy na żaroodporne naczynie lub na brytfankę i wkładamy je na najniższą półkę w  piekarniku nagrzanego do temperatury 200'C. Mięso pieczemy przez około 75 minut. Po upieczeniu wyciągamy kawałki żeberek z rękawa i zjadamy się nimi póki są jeszcze ciepłe.  Smacznego !!!

316a

Żeberka z rękawa.....................................................................

317a

Żebereczka......................................................................

318a

I jeszcze raz.....................................................................

 

 

 

 

niedziela, 07 listopada 2010, bryssska

Polecane wpisy

  • Pizza bałwanek

    Dziś Mikołajki, ulubiony dzień każdego dzieciaka. Ja dla mojej Małej oprócz paczki przygotowałam też pizze w postaci bałwanka. Niestety nie zrobiłam więcej zdję

  • Pieczone jadalne kasztany

    Od jakiegoś czasu regularnie, kiedy nastaje późna jesień, zaczyna być mroźno, w okresie przedświątecznym mam ochotę na pieczone jadalne kasztany.  Nie wiem

  • Jak przechowywać czosnek na zimę?

    Od trzech lat nie kupiłam czosnku, sama go zaczęłam sadzić. Najpierw na próbę kilka ziarenek, a od dwóch sezonów już sadzę jesienią tyle czosnku, żeby mi starcz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/11/07 19:14:17
Ja też uwielbiam rękaw do pieczenia! Żeberek jeszcze nie piekłam, dzięki a przepis ;)!
-
2010/11/07 20:42:14
Ale wypieczone! I takie pachnące przyprawami! a któż to dostał taki wypasiony obiadek, czyżby Małżon?
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria