Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami

Przepyszne i bardzo lekkie ciasto czekoladowe z bitą śmietaną i owocami z nalewek to po prostu rozkosz dla podniebienia co tu dużo mówić tego ciasta po prostu trzeba spróbować. Pamiętajcie tylko że ciasto nie nadaje się dla dzieci bo zawiera duże ilości alkoholu no i oczywiście dla kierowców. Dlatego polecałaby wypróbować ciasto na sylwestra idealnie nadaję cie na taką okazję kiedy już nasze pociechy pójdą spać. Jeżeli zaś nie macie owoców z nalewek to ciasto również wyśmienicie smakuje z owocami z kompotu lub w sezonie letnim ze surowymi owocami.

 

Składniki:

Biszkopt:

  • 1/2 kostki masła
  • 3/4  szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady

 

Ponadto:

  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni z nalewki
  • 1 szklanka malin z nalewki
  • 2 kubki śmietany kremówki (u mnie każdy miał 300ml i śmietana miała 60%)
  • (2 opakowania fixu do bitej śmietany jeśli używamy kremówki 30%)
  • 1 tabliczka czekolady
  • kilka wiśni z nalewki do ozdoby

 

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch.

415a

Masło i cukier puder...................................................................

W między czasie roztapiamy czekolady w kąpieli wodnej i odstawiamy ją do lekkiego ostygnięcia.

416a

Czekolada w kąpieli wodnej............................................................

Do utartego masła z cukrem dodajemy żółtka i ostudzoną czekoladę, a następnie w dalszym ciągu ucieramy.

417a

Masło z czekolada i żółtkami................................................................

Do dobrze zmiksowanego ciasta dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i dokładnie ale delikatnie łączymy ją z resztą ciasta.

418a

Z pianą z białek.........................................................................

Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i również delikatnie łączymy ją z resztą ciasta.

419a

Z mąką i proszkiem do pieczenia..........................................................

Dokładnie wymieszane ciasto na biszkopt przelewamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie foremka kwadratowa 20-20cm).

420a

We foremce.................................................................

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 25-30 minut. Ciasto po upieczeniu odkładamy do ostygnięcia.

421a

Biszkopt po upieczeniu.............................................................

Kiedy biszkopt ostygnie przekrawamy go na pół. Na jeden biszkopt nakładamy wydrylowane wiśnie i rozkładamy je po całym cieście.

422a

Z wiśniami........................................................................................

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż śmietana zrobi się sztywna. Ja użyłam bardzo dużo procentowej śmietany więc nie musiałam dodawać fixu. A jeśli użyjecie śmietany 30% dodajcie fix według opisu na opakowaniu.

423a

Śmietana i cukier puder...................................................

1/3 tak ubitej śmietany nakładamy na wiśnie i rozsmarowujemy ją po całości.

424a

Z bitą śmietaną..........................................................

Na śmietanę nakładamy drugi biszkopt. Na biszkopt nakładamy maliny i również rozkładamy je po całym cieście.

425a

Z malinami...................................................................................................

Na maliny nakładamy połowę z pozostałej bitej śmietany i również rozsmarowujemy ją po całym cieście.

426a

Bita śmietana na malinach..............................................................

W między czasie topimy połowę czekolady w kąpieli wodnej i jeszcze gorącą rozsmarowujemy cienko na papierze do pieczenie i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostała bitą śmietaną smarujemy boki tortu oraz robimy śmietanowe gwiazdy na szczycie tortu przy pomocy szprycy. Na każdą gwiazdkę nakładamy wiśnie. Drugą połowę czekolady trzemy na tarce o dużych oczkach i obsypujemy nią boki tortu. Na środek tortu nakładamy kawałki ostygłej czekolady z papieru do pieczenia. Tort odstawiamy na godzinkę do lodówki. Smacznego !!!

427a

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i owocami.............................................

428a

Kawałeczek torciku....................................................

429a

Tort czekoladowy z bitą śmietaną.............................................

 

 

czwartek, 16 grudnia 2010, bryssska

Komentarze
2010/12/16 17:39:19
bardzo smakowity :)
-
2010/12/16 19:48:45
Bryziu, jagem nie ciastkara, to takiemu tortowi bym nie odmówiła. I na dodatek humor się poprawia z każdym kęsem ;-)
-
2010/12/16 22:07:28
Jak on pysznie wygląda! Super torcik :)
-
2010/12/17 13:27:21
No tak. Można dać zwykłe owoce ,a biszkopt nasączyć obficie alkoholem...www.ja-w-kuchni.bloog.pl
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Śliwka - robaczywka! Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów