Blog > Komentarze do wpisu

Piernik przekładany marmoladą i marcepanem

399a

 

Pierwszy raz piekłam piernika na piwie i nie rozczarowałam się, ciasto było bardzo korzenne ale to pewnie zasługa przyprawy do pierników i miodu. Piernik wspaniale współgra z marmoladą i marcepanem bo w przeciwny razie moim zdaniem był by zbyt suchy.

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki piwa
  • 5 jajek
  • 2 duże łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • płatki migdałów do posypania piernika
  • 25 dag marmolady z róży
  • 25 dag marcepanu

 

Na suchej patelni rumienimy dwie łyżki cukru.

384a

Cukier..........................................................................................

385a

Z karmelizowany cukier........................................................................

Kiedy cukier zmieni się w karmel zalewamy go wówczas piwem.

386a

Z piwem..............................................................................

Pod wpływem piwa cukier nam się zbryli ale nie przejmujcie się tym gdyż potem się on rozpuści podczas gotowania i podczas pieczenia. Do piwa z cukrem dodajemy miód i pozostały cukier, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy  na średnim ogniu około 3 minut.

387a

Z resztą cukru i miodem...........................................................

Na końcu dodajemy przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

388a

Z przyprawą do pierników...............................................................

Masło ucieramy z żółtkami na puszystą masę.

389a

Masło i żółtka.............................................................

Do utartych żółtek z masłem dodajemy ostudzoną masę piwno-miodową oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

390a

Mąka z proszkiem do pieczenia, masa karmelowa i masa jajeczna........................

Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Na końcu do piernikowej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek, którą delikatnie ale dokładnie łączymy z masą.

391a

Masa piernikowa i piana z białek...........................................

Ja mieszałam na najniższych obrotach. . Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą foremkę, u mnie kwadratowa 20-20cm.

392a

Piernik przed pieczeniem............................................

Piernika pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190'C przez około 1 godzinę.  Upieczony piernik odkładamy do ostygnięcia.

393a

Piernik po upieczeniu................................................................

Ostudzone ciasto piernikowe kroimy tak aby powstały nam trzy placki. Na pierwszy placek nakładamy marmoladę, dokładnie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim plackiem.

394a

Z marmoladą...............................................................................

Na drugi placek nakładamy rozwałkowany marcepan, tak aby przykrył nam całe ciasto.

395a

Z marcepanem...........................................................

Na marcepan nakładamy wierzch ciasta. Czekoladę biała i mleczną topimy w kąpieli wodnej.

396a

Czekolada w kąpieli wodnej................................................................

Ciasto oblewamy roztopioną czekoladą dokładnie rozsmarowując ją po całości łącznie z bokami ciasta.

397a

Oblany czekoladą..............................................................................

Całe ciasto obsypujemy płatkami migdałowymi. Smacznego !!!

398a

Obsypany migdałami.....................................................................

399a

Piernik przekładany marmoladą i marcepanem..................................................

400a

Kawałki przepysznego piernika...........................................................................

401a

I jeszcze kawałek piernika z bliska........................................

piątek, 03 grudnia 2010, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/03 22:41:05
Swietnie wygląda! A u mnie też piernik na piwie,ale trochę inny.
Pozdrawiam:)
-
2010/12/03 22:59:04
mmm... ale pysznosci:) az slinka cieknie:)
-
2010/12/03 23:45:50
wow!!! musi byz pyszny :) pozdrawiam
-
2010/12/04 08:49:19
rewelacyjny efekt!
-
2010/12/05 13:15:31
Piękny!
-
2010/12/05 15:21:49
Myślę, że sam byłby pyszny, a co dopiero z takim przełożeniem!
Święta skondensowane w apetycznej formie.
Pozdrowionka! Marzynia
-
2010/12/05 16:24:59
ten piernik wygląda obłędnie pysznie!

pozdrawiam,
Paula
-
2010/12/05 18:33:28
piękny! wyrośnięty i pulchny. marcepanu nigdy nie widziałam w pierniku, ale bardzo mi się podoba to połączenie
pozdrawiam
-
2010/12/13 08:31:02
Łał, wygląda wspaniale !:)
-
2010/12/14 19:30:16
Piękny piernik - taki pulchniutki, ciekawe połączenie z marcepanem :)
-
2010/12/18 14:17:44
O, krok po kroku! moja teściowa robi b. podobny piernik na Święta. Dziękuję za wspólną zabawę!
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria