Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Pieczona karkówka pod pierzynką z kiszonej kapusty

Przepis na pieczoną karkówkę pod kapustą kiszoną dostałam od mojej koleżanki, a raczej zmusiłam ją do zdradzenia mi przepisu jej bratowej. Ale moje wysiłki się opłacały bo karkówka w połączeniu z pieczoną kiszoną kapustą jest po prostu przepyszna, mięso jest mięciutki i samo rozpływa się w ustach.

 

Składniki:

  • ok 1 i 1/2 kg karkówki
  • 1 słoik kiszonej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego mielonego lubczyku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • 1 rękaw foliowy do pieczenia

 

Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w  grube plastry.

209b

Karkówka..............................................................................

Do pokrojonej karkówki dodajemy przyprawy: pokrojone w plasterki ząbki czosnku, pieprz, sól, tymianek, lubczyk, ziele angielskie, paprykę i liście laurowe.

210b

Karkówka i przyprawy.................................................................

Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

211b

Karkówka w przyprawach.........................................

Kiedy mięso się nam przegryzie wkładamy je do rękawa foliowego, na dużej brytfance, rozkładając plastry karkówki na całej  powierzchni rękawa, tak jak na zdjęciu poniżej.

212b

W rękawie foliowym......................................................

Na całej powierzchni mięsa upychamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę.

213b

Worek delikatnie zakręcamy i zamykamy odpowiednim zapięciem. Brytfannę z mięsem i kapustą wkładamy do piekarnika na najniższej półeczce i pieczemy w 200'C przez około 3 godziny.

214b

Po upieczeniu.................................................................................

Karkówka Po upieczeniu powinna być mięciutka , delikatny i rozpływająca się w ustach. Smacznego !!!

215b

Pieczona karkówka pod pierzynką z kiszonej kapusty........................

216b

Pieczona karkóweczka......................................................

217b

Z bliska.................................................................................

218b

I jeszcze na koniec..........................................................................

piątek, 29 czerwca 2012, bryssska

Komentarze
2012/06/29 21:04:08
nie jadlam, a wyglada niezwykle apetycznie. Chetnie sprobuje..
-
2012/07/06 18:49:01
Jadłam taka karkówkę na prawdę pyszna :-) spróbuj dodać jeszcze kolendrę, pychota :-)
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl