Blog > Komentarze do wpisu

Pieczona karkówka pod pierzynką z kiszonej kapusty

216b

Przepis na pieczoną karkówkę pod kapustą kiszoną dostałam od mojej koleżanki, a raczej zmusiłam ją do zdradzenia mi przepisu jej bratowej. Ale moje wysiłki się opłacały bo karkówka w połączeniu z pieczoną kiszoną kapustą jest po prostu przepyszna, mięso jest mięciutki i samo rozpływa się w ustach.

 

Pieczonka karkówka pod pierzynką z kiszonej kapusty.

Składniki na pieczoną karkówkę pod pierzynką z kiszonej kapusty:

  • ok 1 i 1/2 kg karkówki
  • 1 słoik kiszonej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego mielonego lubczyku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • 1 rękaw foliowy do pieczenia

 

Przygotowanie karkówki pod pierzynką z kiszonej kapusty.

Karkówkę płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w  grube plastry. Do pokrojonej karkówki dodajemy przyprawy: pokrojone w plasterki ząbki czosnku, pieprz, sól, tymianek, lubczyk, ziele angielskie, paprykę i liście laurowe. Mięso dokładnie mieszamy z przyprawami i odkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Kiedy mięso się nam przegryzie wkładamy je do rękawa foliowego, na dużej brytfance, rozkładając plastry karkówki na całej  powierzchni rękawa, tak jak na zdjęciu poniżej. Na całej powierzchni mięsa upychamy odciśniętą i pokrojoną kiszoną kapustę. Worek delikatnie zakręcamy i zamykamy odpowiednim zapięciem. Brytfannę z mięsem i kapustą wkładamy do piekarnika na najniższej półeczce i pieczemy w 200'C przez około 3 godziny. Karkówka Po upieczeniu powinna być mięciutka , delikatny i rozpływająca się w ustach. Smacznego !!!

 

209b

210b

211b

212b

213b

214b

215b

216b

217b

218b

piątek, 29 czerwca 2012, bryssska

Polecane wpisy

  • Pieczony boczek w najprostszej postaci

    Chyba najprostszy  i najszybszy sposób przygotowania pieczonego boczku. Boczek jest po upieczeniu bardzo aromatyczny, mało słony, najlepiej smakuje albo z

  • Karkówka pieczona z dynią

      Bardzo szybkie i proste danie, a zarazem przepyszne. Karkówka z dynią to idealna potrawa dla zapracowanych, gdyż nie trzeba przy  nie zbyt wiele rob

  • Pulpety mojej córeczki

    Składniki: 15-20 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 kromka pszennego chleba 1 jajko 1/2 czerwonej cebuli 2-3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki przyprawy do zup 2 ł

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/06/29 21:04:08
nie jadlam, a wyglada niezwykle apetycznie. Chetnie sprobuje..
-
2012/07/06 18:49:01
Jadłam taka karkówkę na prawdę pyszna :-) spróbuj dodać jeszcze kolendrę, pychota :-)
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria