Blog > Komentarze do wpisu

Włoszczyzna na zimę w słoikach

363b

W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne, nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnie zamykając zapachy i smaki lata w słoiczkach. I ja teraz postanowiłam odświeżyć stary przepis mojej cioci na włoszczyznę na zimę, alternatywę do dzisiejszych przypraw do zup z torebki. Woszczyzna zaskoczy was zapachem zaraz po otwarciu słoiczka, który kojarzy się z latem, do tego przyprawy tej możecie używać zaraz po przygotowaniu i korzystać z niej przez cały rok podkreślając smak i zapach przygotowanych dań.

 

Włoszczyzna na zimę w słoikach.

Składniki na włoszczyznę na zimę w słoikach:

  • 4 kg marchewki
  • 2,5 kg korzenia pietruszki
  • 2,5 kg korzenia selera
  • 0,5 kg pora
  • 0,5 kg liści pietruszki
  • 0,5 kg liści selera
  • 1,5 kg soli

 

Przygotowanie włoszczyzny na zimę w słoikach.

Marchewkę, seler, pietruszkę obieramy, a następnie  trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie starte warzywa wrzucamy do bardzo dużego naczynia, u mnie bardzo wielki garnek. Pora oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pól i kroimy w cienkie paseczki, a następnie przerzucamy do drugiego wysokiego naczynia. Liście selera i pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, a następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do naczynia z poszatkowanym porem. Do naczynia z tartymi warzywami wsypujemy 1 kg soli. A do naczynia z poszatkowanymi liśćmi wsypujemy 0,5 kg soli. Zawartość obu naczyń dokładnie mieszamy. Liście i pora przekładamy do naczynia z tartymi warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu puszczenia soków. Gotową włoszczyznę dobrze odciskamy z nadmiaru soku i ubijamy w małych słoiczkach. Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.Przyprawę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!

335b

356b

357b

359b

358b

360b

361b

362b

363b

354b

365b

sobota, 08 września 2012, bryssska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/09/08 19:14:03
świetne!
-
2012/09/09 13:26:50
Wow, podoba mi sie bardzo. I tak poprostu zostawic w sloiku? Nie plesnieje, nie wiednie, nic sie nie dzieje?
-
2012/09/09 14:03:02
Tak magdi29 po prostu zakręcić i zostawić, nic się tym nie stanie bo sól świetnie konserwuje, a warto sobie ją zrobić bo zapach jet zabójczy
-
2012/09/10 12:21:36
Moja Mama i babcie taką robiły, rzeczywiście pachniało jak świeżo starte, tylko trzeba uważać wtedy z soleniem potraw.
-
2012/09/12 11:19:26
Fajny pomysł. Jak przeczytałam poczatek to zaczęłam się śmiac , bo przypomniały mi się słowa mojej córki "....w dawnych czasach kiedy nie było lodówek , a jedzenie zakopywano w ziemi..."
-pyra
-
2012/11/11 09:44:02
A tej soli nie jest za dużo?
-
2012/11/12 00:16:26
wiem ze się wydaje że soli jest dużo, ale uwierz mi ten przepis jest w mojej rodzinie od lat, a soli musi być dużo żeby się warzywa nie popsuły
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html