Blog > Komentarze do wpisu

Włoszczyzna na zimę w słoikach

363b

W dawnych czasach kiedy nie było jeszcze supermarketów, a warzywa nie były ogólnie dostępne, nasze mamy i prababcie radziły sobie w doskonały sposób umiejętnie zamykając zapachy i smaki lata w słoiczkach. I ja teraz postanowiłam odświeżyć stary przepis mojej cioci na włoszczyznę na zimę, alternatywę do dzisiejszych przypraw do zup z torebki. Woszczyzna zaskoczy was zapachem zaraz po otwarciu słoiczka, który kojarzy się z latem, do tego przyprawy tej możecie używać zaraz po przygotowaniu i korzystać z niej przez cały rok podkreślając smak i zapach przygotowanych dań.

 

Włoszczyzna na zimę w słoikach.

Składniki na włoszczyznę na zimę w słoikach:

  • 4 kg marchewki
  • 2,5 kg korzenia pietruszki
  • 2,5 kg korzenia selera
  • 0,5 kg pora
  • 0,5 kg liści pietruszki
  • 0,5 kg liści selera
  • 1,5 kg soli

 

Przygotowanie włoszczyzny na zimę w słoikach.

Marchewkę, seler, pietruszkę obieramy, a następnie  trzemy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie starte warzywa wrzucamy do bardzo dużego naczynia, u mnie bardzo wielki garnek. Pora oczyszczamy, przekrawamy wzdłuż na pól i kroimy w cienkie paseczki, a następnie przerzucamy do drugiego wysokiego naczynia. Liście selera i pietruszki dokładnie płuczemy, osuszamy, a następnie drobno szatkujemy i wrzucamy do naczynia z poszatkowanym porem. Do naczynia z tartymi warzywami wsypujemy 1 kg soli. A do naczynia z poszatkowanymi liśćmi wsypujemy 0,5 kg soli. Zawartość obu naczyń dokładnie mieszamy. Liście i pora przekładamy do naczynia z tartymi warzywami. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu puszczenia soków. Gotową włoszczyznę dobrze odciskamy z nadmiaru soku i ubijamy w małych słoiczkach. Słoiczki dokładnie zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Nie pasteryzujemy.Przyprawę możemy używać zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!

335b

356b

357b

359b

358b

360b

361b

362b

363b

354b

365b

sobota, 08 września 2012, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/09/08 19:14:03
świetne!
-
2012/09/09 13:26:50
Wow, podoba mi sie bardzo. I tak poprostu zostawic w sloiku? Nie plesnieje, nie wiednie, nic sie nie dzieje?
-
2012/09/09 14:03:02
Tak magdi29 po prostu zakręcić i zostawić, nic się tym nie stanie bo sól świetnie konserwuje, a warto sobie ją zrobić bo zapach jet zabójczy
-
2012/09/10 12:21:36
Moja Mama i babcie taką robiły, rzeczywiście pachniało jak świeżo starte, tylko trzeba uważać wtedy z soleniem potraw.
-
2012/09/12 11:19:26
Fajny pomysł. Jak przeczytałam poczatek to zaczęłam się śmiac , bo przypomniały mi się słowa mojej córki "....w dawnych czasach kiedy nie było lodówek , a jedzenie zakopywano w ziemi..."
-pyra
-
2012/11/11 09:44:02
A tej soli nie jest za dużo?
-
2012/11/12 00:16:26
wiem ze się wydaje że soli jest dużo, ale uwierz mi ten przepis jest w mojej rodzinie od lat, a soli musi być dużo żeby się warzywa nie popsuły
-
2017/10/02 07:25:24
Czy soki trzeba odlac, ja zawsze robie razem do sloikow. Jesli nie ma koniecznosci chetnie odleje, bo troche slone potem
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria