Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Pączki domowe

A oto moja propozycja na pyszne domowe pączki, które są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem. 

 

Składniki:

  • 6 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 6 jajek
  • 1/4 litra mleka
  • 5 dag drożdży
  • kilka kropel olejku migdałowego lub rumowego
  • 20 dag marmolady z dzikiej róży
  • cukier puder do posypania pączków
  • 2 kostki smalcu
  • 1 litr oleju

 

Z 1 i 1/2 szklanki mąki, drożdży oraz ciepłego mleka sporządzamy rozczyn.

512b

Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia.

513b

514b

Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego jajka, cukier, olejek migdałowy, resztę mąki oraz stopione masło.

515b

Z podanych składników ugniatamy ciasto. Ja ugniatałam ciasto około 15 minut(a raczej mój mikser).

516b

Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia.

517b

518b

Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy je na grubośc około 2 cm lekko podsypując mąką.

519b

A następnie foremką lub szklanką wycinamy krążki i formujemy ładne kule.

520b

 Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ścierce wysypanej mąką .

521b

Przykrywamy je drugą ścierką.

522b

Kiedy pączki podrosną smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym ze smalcem z obu stron rumieniąc na złoto-brązowy kolor.

523b

524b

525b

Usmażone pączki nadziewamy marmoladą  używając do tego odpowiedniej końcówki.

526b

527b

528b

529b

Nadziane pączki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

530b

531b

532b

533b

534b

535b

piątek, 08 lutego 2013, bryssska

Komentarze
2013/02/09 15:57:35
Piękne pączusie.Domyślam się że mąki ma być 6 i pół szklanki?
Pozdrawiam.Śliweczka
-
2013/02/09 20:32:33
Miło sobie chociaż popatrzeć, skoro i tak nie mogę zjeść :-)
-
2013/02/10 21:45:20
Protalinka dziękuje,że wykryłaś błąd właśnie go poprawiłam

Marzyniu zawsze możesz zrobic a na pewno nie pożałujesz
Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych