Blog > Komentarze do wpisu

Pączki domowe

531b

A oto moja propozycja na pyszne domowe pączki, które są puszyste i nie nasiąkają tłuszczem. 

 

Paczki domowe.

Składniki na paczki domowe:

  • 6 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • 6 jajek
  • 1/4 litra mleka
  • 5 dag drożdży
  • kilka kropel olejku migdałowego lub rumowego
  • 20 dag marmolady z dzikiej róży
  • cukier puder do posypania pączków
  • 2 kostki smalcu
  • 1 litr oleju

 

Przygotowanie pączków domowych.

Z 1 i 1/2 szklanki mąki, drożdży oraz ciepłego mleka sporządzamy rozczyn. Dobrze wymieszany rozczyn odstawiamy do podrośnięcia. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy do niego jajka, cukier, olejek migdałowy, resztę mąki oraz stopione masło. Z podanych składników ugniatamy ciasto. Ja ugniatałam ciasto około 15 minut(a raczej mój mikser). Wyrobione ciasto odkładamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy je na grubość około 2 cm lekko podsypując mąką. A następnie foremką lub szklanką wycinamy krążki i formujemy ładne kule. Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ścierce wysypanej mąką . Przykrywamy je drugą ścierką. Kiedy pączki podrosną smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju wymieszanym ze smalcem z obu stron rumieniąc na złoto-brązowy kolor. Usmażone pączki nadziewamy marmoladą  używając do tego odpowiedniej końcówki. Nadziane pączki obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

 

512b

513b

514b

515b

516b

517b

518b

519b

520b

521b

522b

523b

524b

525b

526b

527b

528b

529b

530b

531b

532b

533b

534b

535b

piątek, 08 lutego 2013, bryssska

Polecane wpisy

  • Racuchy z jabkiem

    Piękna jesienna pogoda za oknem (chyba najpiękniejsza jesień w moim życiu), jabłek wszędzie pod dostatkiem więc tym razem u mnie na blog przepis ze starej książ

  • Pączki popularne

      Tak wiem, wiem już po tłustym czwartku, ale cóż ja w tym roku działam z lekkim opóźnieniem tak więc u mnie pączki w poście. Delikatne i puszyste małe pąc

  • Oponki z serem

     Pyszne, kruche, delikatne, proste i szybkie wykonaniu, a do tego bardzo, bardzo kaloryczne oponki z serem. Ale jak się je raz spróbuje to można je jeść be

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/02/09 15:57:35
Piękne pączusie.Domyślam się że mąki ma być 6 i pół szklanki?
Pozdrawiam.Śliweczka
-
2013/02/09 20:32:33
Miło sobie chociaż popatrzeć, skoro i tak nie mogę zjeść :-)
-
2013/02/10 21:45:20
Protalinka dziękuje,że wykryłaś błąd właśnie go poprawiłam

Marzyniu zawsze możesz zrobic a na pewno nie pożałujesz
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria