Blog > Komentarze do wpisu
Pieczona pier¶ z kurczaka

559b

Pieczona pier¶ z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można j± podać na gor±co jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawać jako wędlina. Ja od miesi±ca co tydzień piekę po 6 piersi i nie możemy się nimi jak dot±d naje¶ć. Pier¶ jest też idealna jako dodatek do sałatek. 

 

Składniki:

  • 6 ¶rednich piersi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka suszonego oregano
  • 1 duża łyżka suszonego tymianku
  • 1 duża łyżka granulowanego czosnku (u mnie czosnek staropolski)
  • oliwa do smażenia

 

Do oliwy wrzucamy oregano, tymianek, czosnek, start± skórkę i sok z cytryny.

553b

Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy w takiej marynacie każd± pier¶.

554b

Na patelnie wylewamy 3-4 łyżki oliwy i na zimny  tłuszcz układamy obtoczone piersi ( uwaga! patelnia i oliwa musz± by zimne).

555b

Patelnię z mięsem wstawiamy na ogień i smażymy mięso z obydwu stron tak długo dopóki piersi nie będ± miały br±zowo-złotego koloru.

556b

Usmażone mięso wykładamy na blaszkę wyłożon± papierem do pieczenia i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut.

557b

Mięso po upieczeniu nadaje się do podania na gor±co lub po ostygnięciu na kanapkę jako wędlina. Smacznego !!!

558b

559b

560b

czwartek, 14 lutego 2013, bryssska
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
¦liwka - robaczywka! Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel nienudne mięso z królika