Blog > Komentarze do wpisu
Pieczona pierś z kurczakaPieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podać na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawać jako wędlina. Ja od miesiąca co tydzień piekę po 6 piersi i nie możemy się nimi jak dotąd najeść. Pierś jest też idealna jako dodatek do sałatek.
Pieczona pierś z kurczaka. Składniki na pieczoną pierś z kurczaka:
Przygotowanie pieczonej piersi z kurczaka. Do oliwy wrzucamy oregano, tymianek, czosnek, startą skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy w takiej marynacie każdą pierś. Na patelnie wylewamy 3-4 łyżki oliwy i na zimny tłuszcz układamy obtoczone piersi ( uwaga! patelnia i oliwa muszą by zimne). Patelnię z mięsem wstawiamy na ogień i smażymy mięso z obydwu stron tak długo dopóki piersi nie będą miały brązowo-złotego koloru. Usmażone mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut. Mięso po upieczeniu nadaje się do podania na gorąco lub po ostygnięciu na kanapkę jako wędlina. Smacznego !!!
czwartek, 14 lutego 2013, bryssska
TrackBack
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |