Przepisy kulinarne z mojego dzieciństwa, niezapomniane polskie smaki i nie tylko !
Blog > Komentarze do wpisu
Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podac na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawac jako wędlina. Ja od miesiąca co tydzień piekę po 6 piersi i nie możemy się nimi jak dotąd najeśc. Pierś jest też idealna jako dodatek do sałatek. 

 

Składniki:

  • 6 średnich piersi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka suszonego oregano
  • 1 duża łyżka suszonego tymianku
  • 1 duża łyżka granulowanego czosnku (u mnie czosnek staropolski)
  • oliwa do smażenia

 

Do oliwy wrzucamy oregano, tymianek, czosnek, startą skórkę i sok z cytryny.

553b

Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy w takiej marynacie każdą pierś.

554b

Na patelnie wylewamy 3-4 łyżki oliwy i na zimny  tłuszcz układamy obtoczone piersi ( uwaga! patelnia i oliwa muszą by zimne).

555b

Patelnię z mięsem wstawiamy na ogień i smażymy mięso z obydwu stron tak długo dopóki piersi nie będą miały brązowo-złotego koloru.

556b

Usmażone mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut.

557b

Mięso po upieczeniu nadaje się do podania na gorąco lub po ostygnięciu na kanapkę jako wędlina. Smacznego !!!

558b

559b

560b

czwartek, 14 lutego 2013, bryssska

Top Blogi Blogowisko.org
Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Śliwka - robaczywka!