Blog > Komentarze do wpisu

Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną

mocno_czekoladowy_tort_z_mascarpone_i_bit_mietan_0

Ciasto to można określić jako nieziemsko pyszne, a sprawia to delikatny, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto i aksamitny krem. Połączenie tego wszystkiego sprawia niewyobrażaną przyjemność z każdym kęsem. Polecam wypróbować wszystkim czekoholikom, torcik bardzo prosty, a zarazem wytrawny.

 

Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną.

Składniki na Mocno czekoladowy tort z mascarpone i bitą śmietaną:

Ciasto:

  • 1 kostka masła (200g)
  • 2 mleczne czekolady po 100g
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag mąki tortowej
  • 65g dobrego kakao
  • 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki likieru bananowego (można użyć jaki się ma w domu, ja mam akurat bananowy)

 

Ponadto:

  • 2 kubeczki śmietany kremówki (200ml)
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki likieru bananowego
  • 2 łyżki nutelli

 

Przygotowanie mocno czekoladowego tortu z mascarpone i bitą śmietaną.

Mleko z masłem podgrzewamy do momentu roztopienia się masła, a następnie dodajemy czekoladę i mieszamy, aż się całkowicie roztopi. Odstawiamy do ostygnięcia.  Mąkę, kakao, sodę, cukier oraz proszek do pieczenia wrzucamy do miski i mieszamy. Do czekoladowej, przestudzonej polewy dodajemy jajka i lekko roztrzepujemy trzepaczką. Do polewy dodajemy suche składniki oraz likier bananowy. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C Przez około 45-50 minut, Ciasto po upieczeniu sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, to ciasto jest gotowe.  Upieczone ciasto studzimy na kratce. Po przestudzeniu przekrawamy je na trzy blaty. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixami. Serek mascarpone wrzucamy do miski i lekko ubijamy, do serka dodajemy ubitą śmietanę i lekko ubijamy. Na końcu do masy dodajemy likier bananowy i mieszamy. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej części dodajemy nutellę i mieszamy. Na jeden blat ciasta nakładamy biały krem, na to blat ciasta, na to kolejną warstwę białego kremu, na krem ostatni blat. Wierzch i boki smarujemy kremem z nutellą. Tort  czekoladowy wkładamy do lodówki na kilka godzin, ja zawsze trzymam go całą noc.      Smacznego !!!

 

306e

307e

309e

311e

312e

313e

314e

316e

315e

317e

318e

320e

321e

330e

331e

332e

333e

335e

336e

337e

338e

340e

339e

342e

343e

345e

346e

348e

347e

 

 

piątek, 04 listopada 2016, bryssska

Polecane wpisy

  • Mini torcik dla Julki

    Julka dziś kończy 9 lat i z tego powodu zrobiłam jej małego torcika z biszkoptami, przełożonego masą ala ptasie mleczko, a wierzch oblałam czekoladą i posypałam

  • Szybki jogurtowy torcik

      Dziś Dzień Kobiet, a ja jak zwykle zagoniona więc postanowiłam upiec coś szybkiego i prostego, żeby mieć na dzisiaj do kawki. I tak upiekłam ten jogurtow

  • Tort Zamek jak z Krainy Lodu

    Julka skończyła właśnie 7 lat i jako tort zażyczyła sobie tort zamek jak z Krainy Lodu. Jak na kochaną mamusię przystało postanowiłam spełnić kolejne z jej życz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2016/11/04 13:34:38
wspaniale wygląda!!! zapisuję sobie do zrobienia
-
2016/11/04 17:40:08
izaa_a- jest wyśmienity, polecam, na pewno szybko zniknie ze stołu ;-)
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html