Blog > Komentarze do wpisu

Domowa pasta Tahini

Domowapastatahini0

Chciałam sama zrobić humus, ale nigdzie nie mogłam kupić pasty tahini. Poszperałam po internecie i nie mogłam uwierzyć, że to takie proste samemu ją zrobić. Wystarczy uprażyć sezam i go zmielić. Domowa pasta jest pyszna i bez żadnych ulepszaczy, tylko troszkę pracy przy blendowaniu, ale warto.

 

Domowa pasta Tahini

Składniki na domową pastę tahini:

  • 200 g sezamu
  • sucha patelnia
  • blender lub moździerz

 

Przygotowanie domowej pasty tahini.

Na mocno rozgrzaną patelnie wsypujemy sezam i cały czas potrząsamy nią lub szybko i dokładnie mieszamy do momentu bardzo lekkiego, powiedziałabym bladego zbrązowienia ziarenek.   Nie mogą być zbytnio przyprażone bo nam wyjdzie zbyt gorzka pasta. Uprażony sezam studzimy.  Przestudzony sezam blendujemy, aż powstanie gładka, lejąca się masa.  Może nam to zająć chwilkę. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wsadzamy do lodówki.  Pastę tahini można przechowywać nawet kilka tygodni szczelnie zamkniętą w lodówce.  Smacznego !!!

Domowapastatahini1

Domowapastatahini2

Domowapastatahini3

Domowapastatahini4

Domowapastatahini5

Domowapastatahini6

Domowapastatahini7

Domowapastatahini8

Domowapastatahini10

Domowapastatahini9

Domowapastatahini11

Domowapastatahini12

środa, 25 stycznia 2017, bryssska

Polecane wpisy

  • Humus z fasoli "Jaś"

    Ferie, ferie i po feriach, można w końcu wrócić do normalności. Julka w szkole, a ja odrabiam blogowe zaległości. Dziś proponuje wam przepis na humus z fasoli "

  • Smalec z fasoli z kaszą gryczaną

      Smalec z fasoli? Myślę, niemożliwe, a do tego jeszcze kasza gryczana, która imituje skwarki boczku. Na pewno nie nadaje się do jedzenia, a już na pewno n

  • Pasta tuńczyk z serem i szczypiorkiem

      A teraz coś  dla odmiany czyli pasta z białego sera z tuńczykiem i szczypiorkiem. Ktoś może rzec że to dziwne połączenie ryba i biały ser, ale tuńcz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2017/01/25 12:06:40
Na pewno wychodzi o wiele taniej niż kupna :)
-
2017/01/25 12:25:54
mikimama - nie ma co nawet porównywać, domowa tańcz i to dużo ;-)
-
2017/01/26 12:17:08
Moje małe dwie porady.
Sezam sezamowi jest nierówny. Lepiej sprawdza sie taki kupowany na wagę, niż paczkowany z marketu. (taka moja obserwacja)
Do pasty dodaję odrobinę oliwy z oliwek, pomaga w łatwiejszym mieleniu.


Pozdrawiam i zapraszam do siebie.
Zapiski Artura
-
2017/01/26 12:47:16
artnow - wiem że można dodać oliwę, ale ja wolę bez, może więcej pracy ale jest lepsza w smaku dla mnie ;-)
-
2017/01/28 11:57:33
Super, domowa lepsza! :)
-
2017/01/28 23:02:27
Tyle razy się za to zabierałam i zawsze się zadudram...
-
2017/01/29 08:29:56
ewa_ciasteczkowakraina - i ja tak uważam ;-)
-
2017/01/29 08:32:31
mamamarzynia - nie powiem jest to trochę czasochłonne trzeba mieć cierpliwość ;-)
-
2017/02/12 00:19:41
Też muszę spróbować.
-
2017/02/12 10:50:15
ooo tak domowa jest najlepsza
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html