piątek, 17 listopada 2017

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia22

Jesień w pełni, za oknami w kratkę, raz piękna słoneczna pogoda, a raz deszczowo i zimno. Taka pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi najlepiej przy pysznym jedzeniu. Dlatego ja dziś wam proponuję 6 przepisów na pizzę z jesiennymi dodatkami. Tutaj możliwości mamy wiele, bo pizzę możemy zrobić dosłownie z wszystkiego, a jesień obfituje  w różnego rodzaju przepyszne smakołyki. W tym czasie możemy wybierać między: wspaniałymi  dyniami, soczystymi gruszkami, dorodnymi czerwonymi burakami, aromatycznymi leśnymi grzybami, kolorową cebulą, chrupkimi orzechami włoskimi, pachnącym czosnkiem, świeżą rukolą, jabłkami, śliwkami i wieloma innymi dobrami.

Ja dziś będę się skupiać na podaniu wam kilku przepisów na pizzę z moimi ulubionymi jesiennymi dodatkami. Na pierwszy rzut  pójdzie puree z dyni, które połączę z serem mozzarella i świeżym oregano. Druga pizza będzie z aromatycznymi leśnymi grzybami, czosnkiem i świeżą natką pietruszki. W trzeciej wykorzystałam czerwoną cebulę i ser feta. Do czwartej pizzy dodałam gruszkę z serkiem pleśniowym camembert i orzechy włoskie. Piąta pizza to połączenie pieczonego czerwonego buraka razem z serem feta i świeżym oregano. Do ostatniej pizzy wykorzystam gruszkę, pieczonego czerwonego buraka i ser mozzarella. Taką pizzę z jesiennymi dodatkami można również zamówić w pizerii Da Grasoo Lublin na stronie pizzaportal.pl.

 

1. Pizza z puree z dyni i mozzarellą.

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia121

Składnik na ciasto na pizzę:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

 Ponadto:

  • mały słoiczek puree z dyni
  • kulka sera mozzarella
  • świeże liście oregano

 Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do mąki razem z olejem i solą. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wówczas wałkujemy je na placek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy puree z dyni, rozprowadzamy po całym cieście. Na puree nakładamy pokrojony w plastry ser mozzarella. Całość obsypujemy liśćmi oregano. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210'C i pieczemy około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia61

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia13

 

 

2. Pizza z grzybami leśnymi, czosnkiem i pietruszką

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia16

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
  • garść ugotowanych leśnych grzybów
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

Grzyby podsmażamy na łyżce oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Ząbek czosnku siekamy i dodajemy do niego natkę pietruszki i 2 łyżki oleju. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy. Na sos  tarty żółty ser. Na żółtym serze układamy podsmażone leśne grzyby. Całość polewamy sosem pietruszkowo-czosnkowym. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia9

 6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia15

 

 

3. Pizza z czerwoną cebulą, serem feta i czarnymi oliwkami.

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia21

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej
  • 2 czerwone cebule
  • ser feta
  • kilka czarnych oliwek
  • sól i pieprz
  • cukier
  • olej
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

Cebulę czerwoną kroimy w plasterki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i podsmażamy na oleju, aż lekko zmięknie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy, na sos sypiemy tarty żółty ser, na serze układamy podsmażoną cebulę, rozdrobniony ser feta i pokrojone w plasterki oliwki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut.  Podajemy na gorąco . Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia20

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia23

 

 

4. Pizza z gruszką i serem camembert

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia25

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej
  • 1 gruszka
  • 1 serek pleśniowy camembert
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

 Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowy, obsypujemy tartym żółtym serem, na serze układamy plasterki gruszki, na gruszce układamy plasterki serka camembert i orzechy włoskie. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około12 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

 

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia24

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia26

 

 

5. Pizza z pieczonym czerwonym burakiem i serem feta

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia28

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej
  • 1 pieczony czerwony burak
  • plaster sera feta
  • kilka listków świeżego oregano
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

 Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na sos sypiemy tarty ser żółty, na serze układamy plasterki buraka. Całość obsypujemy kawałkami sera feta i listkami oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C i pierzemy przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia27

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia29

 

 

6. Pizza z puree z dyni, pieczonym czerwonym burakiem i mozzarellą

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia32

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
  • mały słoiczek puree z dyni
  • pieczony czerwony burak
  • kulka sera mozzarella
  • ser  żółty

Rozwałkowane ciasto smarujemy puree z dyni, na puree nakładamy tarty żółty ser, na serze układamy plasterki buraka i kawałki sera mozzarella. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia30

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia31

15:10, bryssska , pizze
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 03 lipca 2017

Saatkagrzybowapolana0

Nie było mnie tu długa, ale muszę przyznać że się trochę obraziłam na blox bo mam teraz małe limity na zdjęcia, a jak wiecie w moich przepisach jest bardzo, ale to bardzo dużo zdjęć. Przepis ten wprowadzam od kwietnia, ale cieszę się, że  w końcu mi się udało. Po za tym szkoła Julki i prace w moi ogródku pochłaniają mnie bez reszty.

Długo przymierzałam się do zrobienia tej sałatki, zawsze brakowało mi czasu, ale w końcu się udało i w święta na moim stole zagościła sałatka Grzybowa polana. Pięknie wygląda i przepysznie smakuję, zachwyci wszystkich gości.Ja korzystałam z przepisu pochodzącego z blogu Kuchnia broni.

 

Sałatka Grzybowa polana

Składniki na sałatkę Grzybowa polana:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 1 mały słoik marchewki w zalewie lub 2 średnie marchewki ugotowane al dente
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 3 piersi z kurczaka
  • kilka małych marynowanych ogórków
  • mały słoik majonezu
  • mały kubeczek śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • granulowany czosnek do piersi
  • czerwona papryka do piersi
  • oliwa do podsmażenia piersi

 

Przygotowanie sałatki Grzybowa polana.

Pieczarki i marchewkę odcedzamy. Piesi z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie z papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki, ser i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, każde do osobnej miseczki. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Małą okrągłą tortownice o średnicy około 26 cm wykładamy w całości folią spożywcza. Na dnie tortownicy układamy warstwami po kolei:

1 warstwa: pieczarki, kapeluszami do dołu.

2 warstwa: posiekany szczypiorek.

3 warstwa: marchewka pokrojona w kostkę, docisnąć, sól pieprz, posmarować cienko majonezem.

4 warstwa: ziemniaki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

5 warstwa: mięso, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

6 warstwa: ogórki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

7 warstwa: ser,  docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem

Sałatkę przykryć folią spożywczą i tak trzymać całą noc w lodówce. Na drugi dzień ściągnąć folię, sałatkę przełożyć na talerz odwracając formę, pieczarkami do góry. Delikatnie zdjąć rant i folię spożywcza. Udekorować. Smacznego !!!

Saatkagrzybowapolana1

Saatkagrzybowapolana2

Saatkagrzybowapolana3

Saatkagrzybowapolana4

Saatkagrzybowapolana5

Saatkagrzybowapolana6

Saatkagrzybowapolana7

 Saatkagrzybowapolana81

Saatkagrzybowapolana101

Saatkagrzybowapolana111

Saatkagrzybowapolana12

Saatkagrzybowapolana13

Saatkagrzybowapolana14

Saatkagrzybowapolana15

Saatkagrzybowapolana16

Saatkagrzybowapolana18

Saatkagrzybowapolana17

Saatkagrzybowapolana19

Saatkagrzybowapolana20

środa, 22 marca 2017

Gulaszzopatkiwieprzowej0

W moim domu najczęstszą potrawą jaką gotuję to gulasz. Uwielbiam go, bo wystarczy tylko dodać inne warzywo  lub zmienić przyprawę i mamy nową wersję.  Ja robię gulasz z różnych rodzai mięsa dziś padło na łopatkę, ale moim ulubionym jest gulasz z karkówki. Bardzo aromatyczna potrawa, ja staram się dodawać do niego dużo warzyw. Świeżych przypraw, ale jak nie macie to przyprawy zastępujemy suszonymi i jest wtedy wychodzi równie pyszny.

 

 Ja zanim zabieram się za gotowanie najpierw staram się przeglądać aktualne oferty gazetek np. Lidla,  w których mogę znaleźć składniki w dobrych cenach do moich przepisów. Zachęcam was również do wejścia  na  stronę  tutaj  gdzie w gazetkach  z Lidla,  z łatwością znajdziecie produkty w super dobrych cenach.

 

 Gulasz z łopatki wieprzowej

Składniki na gulasz z łopatki wieprzowej:

 

  •  około 70 dag łopatki wieprzowej
  • kilka gałązek tymianku ( zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 2-3 małe gałązki rozmarynu (zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1-2 małe gałązki szałwii (zamiast 1/2 łyżeczki suszonej)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 3-4 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki tartej włoszczyzny przepis znajdziecie tutaj (można też zamiast zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę, posiekać kawałek pora i dodać natkę pietruszki, selera i dodać 1 łyżkę soli)
  • pieprz i sól do smaku.
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie gulaszu z łopatki wieprzowej.

Na roztopionym oleju kokosowym smażymy mięso pokrojone w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy gałązki tymianku, rozmarynu, szałwii, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Podsmażamy i dodajemy obrany, pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku. Lekko podsmażamy i dodajemy tartą włoszczyznę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa, podlewając niewielką ilością wody w razie potrzeby. Gulasz jest wówczas gotowy kiedy mięso jest miękkie, a rozgotowane warzywa zagęszczają nam sos. W razie konieczności odparowujemy wodę, tak aby konsystencja powstałego sosu nam odpowiadała. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub chlebem. Smacznego. !!!

Gulaszzopatkiwieprzowej1

Gulaszzopatkiwieprzowej2

Gulaszzopatkiwieprzowej3

Gulaszzopatkiwieprzowej4

Gulaszzopatkiwieprzowej5

 Gulaszzopatkiwieprzowej61

Gulaszzopatkiwieprzowej71

Gulaszzopatkiwieprzowej81

Gulaszzopatkiwieprzowej91

Gulaszzopatkiwieprzowej10

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 171
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html