niedziela, 22 kwietnia 2018

Pasztetmisnogrzybowy0

Ostatnio polubiłam pieczone domowe pasztety. Robi się je naprawdę prosto, są nie drogie (bo ja wykorzystuję do nich mięso z rosołu) i wychodzi jego według mnie bardzo dużo. Tym razem do pasztetu dołożyłam jeszcze pieczarki. Pasztet wyszedł oczywiście rewelacyjnie, a smakował jeszcze lepiej.

 

Pasztet mięsno - grzybowy

Składniki na pasztet mięsno - grzybowy:

  • około 50 dag mięsa z rosołu
  • twarde jarzyny z rosołu
  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 3 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • oliwa do smażenia
  • tarta bułka do obsypania foremek

 

Przygotowanie pasztetu mięsno - grzybowego.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni na oliwie podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki, często mieszamy. Kiedy odparuje z nich woda zdejmujemy z ognia. Na oliwie podsmażamy również wątróbkę drobiową. Podsmażoną odstawiamy do wystudzenia. Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy mięso, jarzyny, cebulę, pieczarki i wątróbkę. Do masy dodajemy jajka, oregano, bułkę tarta, kaszę mannę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (u mnie dwie małe prostokątne). Pasztet pieczemy w temp. 180'C przez około godzinę. Pasztet po upieczeniu podajemy na zimno z chlebem, lub na gorąco z ulubiona surówką. Smacznego !!!

 Pasztetmisnogrzybowy1

Pasztetmisnogrzybowy2

Pasztetmisnogrzybowy3

Pasztetmisnogrzybowy4

Pasztetmisnogrzybowy5

Pasztetmisnogrzybowy6

Pasztetmisnogrzybowy7

Pasztetmisnogrzybowy8

Pasztetmisnogrzybowy9

Pasztetmisnogrzybowy10

Pasztetmisnogrzybowy11

Pasztetmisnogrzybowy12

czwartek, 19 kwietnia 2018

 Placeksoneczny0

Pyszne drożdżowe ciasto o delikatnym i pulchnym środku, a chrupiącej, słodkie skórce z wierzchu. Piękny żółty kolor powstaje przez dodanie do niego przecieru z dyni. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem, idealnie komponuje się z ciepłym mlekiem lub z gorącym kakao. Łasuchom polecam posmarować ulubionym dżemem.

 

Placek słoneczny

Składniki na placek słoneczny:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki przecieru z dyni
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • 2 łyżki mleka na posmarowanie ciasta
  • gruby cukier kryształ

 

Przygotowanie placka słonecznego.

Masło podgrzewamy, gdy się roztopi odstawiamy do ostygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru, łyżki mąki i przecieru z dyni. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu, gdy podwoi swoją objętość, dodajemy resztę cukru pudru, żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą mąkę i letni tłuszcz.  Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość, przekładamy je na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Smarujemy letnim mlekiem i posypujemy obficie cukrem. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy około 60 minut lub nieco dłużej jeśli forma jest średnie, a warstwa ciasta grubszej wielkości. Zrumienione z lekko odchodzącymi od formy bokami, wyjmujemy z piekarnika.  Smacznego !!!

 Placeksoneczny1

Placeksoneczny2

Placeksoneczny3

Placeksoneczny4

Placeksoneczny5

Placeksoneczny6

Placeksoneczny7

Placeksoneczny8

Placeksoneczny9

Placeksoneczny10

 

niedziela, 15 kwietnia 2018

Ciastorurka0

Ciasto Rurka robi się w 15 minut. Ciasto bez pieczenia o pysznym połączeniu  bitej śmietany i serka mascarpone, ciastek rurek  ( u mnie zebra o smaku orzechowym), krakersów i słodkiej masy kajmakowe. Wygląda zjawiskowo, a smakuje obłędnie. Polecam szczególnie łasuchom.

 

Ciasto Rurka

Składniki na ciasto Rurka:

  • około 35 krakersów
  • 1 puszka masy kajmakowej ( można mniej)
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kokos na posypkę

 

Przygotowanie Ciasta Rurki.

Blaszka o wymiarach 15x35 cm. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwę krakersów. Śmietanę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na sztywną masę. Połowę ubitej masy wykładamy na krakersy. Rozsmarowujemy. Na masie układamy rurki, jedna przy drugiej. Na rurki nakładamy resztę masy. Rozsmarowujemy. Na masie układamy warstwę krakersów. Warstwę krakersów smarujemy masą kajmakową. Na końcu całe ciasto obsypujemy kokosem. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc, żeby rurki i krakersy namiękły, nie będzie wtedy problemu przy krojeniu. Smacznego !!!

Ciastorurka1

Ciastorurka2

Ciastorurka3

Ciastorurka4

Ciastorurka5

Ciastorurka6

Ciastorurka7

Ciastorurka8

Ciastorurka9

Ciastorurka10

Ciastorurka11

Ciastorurka12

Ciastorurka13

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 182
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria