poniedziałek, 03 lipca 2017

Saatkagrzybowapolana0

Nie było mnie tu długa, ale muszę przyznać że się trochę obraziłam na blox bo mam teraz małe limity na zdjęcia, a jak wiecie w moich przepisach jest bardzo, ale to bardzo dużo zdjęć. Przepis ten wprowadzam od kwietnia, ale cieszę się, że  w końcu mi się udało. Po za tym szkoła Julki i prace w moi ogródku pochłaniają mnie bez reszty.

Długo przymierzałam się do zrobienia tej sałatki, zawsze brakowało mi czasu, ale w końcu się udało i w święta na moim stole zagościła sałatka Grzybowa polana. Pięknie wygląda i przepysznie smakuję, zachwyci wszystkich gości.Ja korzystałam z przepisu pochodzącego z blogu Kuchnia broni.

 

Sałatka Grzybowa polana

Składniki na sałatkę Grzybowa polana:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 1 mały słoik marchewki w zalewie lub 2 średnie marchewki ugotowane al dente
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 3 piersi z kurczaka
  • kilka małych marynowanych ogórków
  • mały słoik majonezu
  • mały kubeczek śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • granulowany czosnek do piersi
  • czerwona papryka do piersi
  • oliwa do podsmażenia piersi

 

Przygotowanie sałatki Grzybowa polana.

Pieczarki i marchewkę odcedzamy. Piesi z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie z papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki, ser i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, każde do osobnej miseczki. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Małą okrągłą tortownice o średnicy około 26 cm wykładamy w całości folią spożywcza. Na dnie tortownicy układamy warstwami po kolei:

1 warstwa: pieczarki, kapeluszami do dołu.

2 warstwa: posiekany szczypiorek.

3 warstwa: marchewka pokrojona w kostkę, docisnąć, sól pieprz, posmarować cienko majonezem.

4 warstwa: ziemniaki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

5 warstwa: mięso, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

6 warstwa: ogórki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

7 warstwa: ser,  docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem

Sałatkę przykryć folią spożywczą i tak trzymać całą noc w lodówce. Na drugi dzień ściągnąć folię, sałatkę przełożyć na talerz odwracając formę, pieczarkami do góry. Delikatnie zdjąć rant i folię spożywcza. Udekorować. Smacznego !!!

Saatkagrzybowapolana1

Saatkagrzybowapolana2

Saatkagrzybowapolana3

Saatkagrzybowapolana4

Saatkagrzybowapolana5

Saatkagrzybowapolana6

Saatkagrzybowapolana7

 Saatkagrzybowapolana81

Saatkagrzybowapolana101

Saatkagrzybowapolana111

Saatkagrzybowapolana12

Saatkagrzybowapolana13

Saatkagrzybowapolana14

Saatkagrzybowapolana15

Saatkagrzybowapolana16

Saatkagrzybowapolana18

Saatkagrzybowapolana17

Saatkagrzybowapolana19

Saatkagrzybowapolana20

środa, 22 marca 2017

Gulaszzopatkiwieprzowej0

W moim domu najczęstszą potrawą jaką gotuję to gulasz. Uwielbiam go, bo wystarczy tylko dodać inne warzywo  lub zmienić przyprawę i mamy nową wersję.  Ja robię gulasz z różnych rodzai mięsa dziś padło na łopatkę, ale moim ulubionym jest gulasz z karkówki. Bardzo aromatyczna potrawa, ja staram się dodawać do niego dużo warzyw. Świeżych przypraw, ale jak nie macie to przyprawy zastępujemy suszonymi i jest wtedy wychodzi równie pyszny.

 

 Ja zanim zabieram się za gotowanie najpierw staram się przeglądać aktualne oferty gazetek np. Lidla,  w których mogę znaleźć składniki w dobrych cenach do moich przepisów. Zachęcam was również do wejścia  na  stronę  tutaj  gdzie w gazetkach  z Lidla,  z łatwością znajdziecie produkty w super dobrych cenach.

 

 Gulasz z łopatki wieprzowej

Składniki na gulasz z łopatki wieprzowej:

 

  •  około 70 dag łopatki wieprzowej
  • kilka gałązek tymianku ( zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 2-3 małe gałązki rozmarynu (zamiast 1/2 łyżeczki suszonego)
  • 1-2 małe gałązki szałwii (zamiast 1/2 łyżeczki suszonej)
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • 1 średni seler korzeniowy
  • 3-4 czerwone cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki tartej włoszczyzny przepis znajdziecie tutaj (można też zamiast zetrzeć na tarce marchew, pietruszkę, posiekać kawałek pora i dodać natkę pietruszki, selera i dodać 1 łyżkę soli)
  • pieprz i sól do smaku.
  • 1 łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie gulaszu z łopatki wieprzowej.

Na roztopionym oleju kokosowym smażymy mięso pokrojone w grubą kostkę. Do mięsa dodajemy gałązki tymianku, rozmarynu, szałwii, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Podsmażamy i dodajemy obrany, pokrojony w kostkę seler. Mieszamy, a następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i obrane ząbki czosnku. Lekko podsmażamy i dodajemy tartą włoszczyznę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy wodą. Dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa, podlewając niewielką ilością wody w razie potrzeby. Gulasz jest wówczas gotowy kiedy mięso jest miękkie, a rozgotowane warzywa zagęszczają nam sos. W razie konieczności odparowujemy wodę, tak aby konsystencja powstałego sosu nam odpowiadała. Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub chlebem. Smacznego. !!!

Gulaszzopatkiwieprzowej1

Gulaszzopatkiwieprzowej2

Gulaszzopatkiwieprzowej3

Gulaszzopatkiwieprzowej4

Gulaszzopatkiwieprzowej5

 Gulaszzopatkiwieprzowej61

Gulaszzopatkiwieprzowej71

Gulaszzopatkiwieprzowej81

Gulaszzopatkiwieprzowej91

Gulaszzopatkiwieprzowej10

poniedziałek, 20 marca 2017

Saatkazkurczakiemipekisk10

Dziś wam proponuję pyszną i szybką sałatkę z kurczakiem i pekińską. Delikatna, słodko-pikantna, z delikatną nutą owocową, nadaję się na każdą okazję o każdej porze dnia.

 

Sałatka z kurczakiem i pekińską

Składniki na sałatkę z kurczakiem i pekińską:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 ananas lub ananas z puszki
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 łyżeczki przyprawy tandori masala lub przyprawy do gyrosa
  • kilka łyżek majonezu zależy czy lubicie jak jest go dużo, czy jak jest go mało
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa

 

Przygotowanie sałatki z kurczakiem i pekińską.

Piersi z kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oliwie z dodatkiem przyprawy tandori masala, pieprzu i soli. Usmażone mięso odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki. Do miski wrzucamy podsmażonego kurczaka, ananasa, kukurydzę, kapustę pekińską. Dodajemy majonez i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego !!!

 

Saatkazkurczakiemipekisk1

Saatkazkurczakiemipekisk2

Saatkazkurczakiemipekisk3

Saatkazkurczakiemipekisk4

Saatkazkurczakiemipekisk5

Saatkazkurczakiemipekisk0

Saatkazkurczakiemipekisk6

Saatkazkurczakiemipekisk7

Saatkazkurczakiemipekisk9

Saatkazkurczakiemipekisk8

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 171
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html