czwartek, 19 lipca 2018

Wilgotneciastocytrynowezcukini0

Ciasto idealnie wilgotne, puszyste, miękkie o lekkim cytrynowym smaku. Nie za słodkie z dodatkiem cukinii, która jest nie wyczuwalna w smaku, a powoduje że ciasto nie jest suche. Szybko się je robi i jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim łasuchom.

 

Wilgotne cytrynowe ciasto z cukinią

Składniki na wilgotne cytrynowe ciasto z cukinią:

  • 3 jajka
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 mała cukinia

Lukier:

  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru

 

Przygotowanie wilgotnego cytrynowego ciasta z cukinią:

Margarynę roztapiamy. Cukinię trzemy na tarce o grubych oczkach, a następnie odciskamy z niej sok. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Do ubitych  jajek dodajemy obydwie mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy. Następnie dodajemy roztopioną, gorącą margarynę i dalej miksujemy. Na końcu dodajemy cukinię z sokiem cytrynowym i skórką cytrynową. Miksujemy. Ciasto wylewamy na podłużną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 12x30 cm. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 45-50 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto - brązowy kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce. Robimy lukier: w miseczce mieszamy śmietanę z sokiem z cytryny i cukrem pudrem na jednolitą masę. Tak przygotowanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe ciasto. Smacznego !!!

Wilgotneciastocytrynowezcukini1

Wilgotneciastocytrynowezcukini2

Wilgotneciastocytrynowezcukini3

Wilgotneciastocytrynowezcukini4

Wilgotneciastocytrynowezcukini5

Wilgotneciastocytrynowezcukini6

Wilgotneciastocytrynowezcukini7

Wilgotneciastocytrynowezcukini8

Wilgotneciastocytrynowezcukini9

Wilgotneciastocytrynowezcukini10

Wilgotneciastocytrynowezcukini11

Wilgotneciastocytrynowezcukini12

środa, 18 lipca 2018

Kalarepaposzwajcarsku0

Kalarepa jest warzywem które coraz częściej zaczyna gościć w moim menu.  W tym przepisie podsmażana jest na maśle, a potem duszona w bulionie. Dzięki temu powstaje nam lekki warzywny dodatek, który jest idealny do wielu mięsnych i rybnych potraw.

 

Kalarepa po szwajcarsku

Składniki na kalarepę po szwajcarsku:

  • 1 duża kalarepa lub dwie małe
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 cebule szalotki
  • 30 g masła
  • 200 ml bulionu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Przygotowanie kalarepy po szwajcarsku.

Kalarepę obieramy, kroimy w plastry, a każdy plaster kroimy w paseczki, jak na cienkie frytki. Pokrojoną kalarepę obsypujemy solą i pieprzem oraz polewamy sokiem z cytryny. Na patelni podgrzewamy masło i dodajemy do niego obrane i pokrojone w drobną kostkę szalotki, smażymy przez 2 minutki. Do cebulki dodajemy kalarepkę i podsmażamy ją jakieś dwie minuty cały czas mieszając. Podsmażoną kalarepę podlewamy bulionem. Dusimy bez pokrywki przez jakieś 10 minut, tak aby kalarepka zmiękła, a bulion wyparował.  Uduszoną kalarepę przekładamy na talerz. Obsypujemy ją natką pietruszki. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

Kalarepaposzwajcarsku1

Kalarepaposzwajcarsku2

Kalarepaposzwajcarsku3

Kalarepaposzwajcarsku4

Kalarepaposzwajcarsku5

Kalarepaposzwajcarsku6

Kalarepaposzwajcarsku7

Kalarepaposzwajcarsku8

Kalarepaposzwajcarsku9

wtorek, 17 lipca 2018

Szybkiewytrawneszaszyki0

Szybka przekąska, która rewelacyjnie prezentuje się na stole i na pewno zachwyci zarówno domowników jak i waszych znajomych.

 

Szybkie wytrawne szaszłyki

Składniki na szybkie wytrawne szaszłyki:

  • 1 kulka sera mozzarella
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 pomidor
  • kilka małych ogórków gruntowych
  • kilkanaście czarnych oliwek
  • długie drewniane patyki do szaszłyków
  • sól i pieprz

 

Przygotowanie szybkich wytrawnych szaszłyków.

Ser mozzarella kroimy w grubą kostkę i obsypujemy go bazylią. Pomidora kroimy w ćwiartki i oczyszczamy go z gniazd nasiennych. Oczyszczonego kroimy w grubą kostkę. Ogórki kroimy na mniejsze kawałki.  Na patyczek do szaszłyków nabijamy najpierw kawałek pomidora, potem ser mozzarella, następnie oliwkę, a na końcu kawałek ogórka, powtarzamy cały schemat jeszcze raz na tym samym patyczku. Tak przygotowanego szaszłyka układamy na talerzu. Robimy tak aż do wyczerpania składników. Podajemy udekorowane oliwkami. Smacznego !!!

 Szybkiewytrawneszaszyki1

Szybkiewytrawneszaszyki2

Szybkiewytrawneszaszyki3

Szybkiewytrawneszaszyki4

Szybkiewytrawneszaszyki5

Szybkiewytrawneszaszyki6

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 193
| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria