Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka Grzybowa polana

Saatkagrzybowapolana0

Nie było mnie tu długa, ale muszę przyznać że się trochę obraziłam na blox bo mam teraz małe limity na zdjęcia, a jak wiecie w moich przepisach jest bardzo, ale to bardzo dużo zdjęć. Przepis ten wprowadzam od kwietnia, ale cieszę się, że  w końcu mi się udało. Po za tym szkoła Julki i prace w moi ogródku pochłaniają mnie bez reszty.

Długo przymierzałam się do zrobienia tej sałatki, zawsze brakowało mi czasu, ale w końcu się udało i w święta na moim stole zagościła sałatka Grzybowa polana. Pięknie wygląda i przepysznie smakuję, zachwyci wszystkich gości.Ja korzystałam z przepisu pochodzącego z blogu Kuchnia broni.

 

Sałatka Grzybowa polana

Składniki na sałatkę Grzybowa polana:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 1 mały słoik marchewki w zalewie lub 2 średnie marchewki ugotowane al dente
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 3 piersi z kurczaka
  • kilka małych marynowanych ogórków
  • mały słoik majonezu
  • mały kubeczek śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • granulowany czosnek do piersi
  • czerwona papryka do piersi
  • oliwa do podsmażenia piersi

 

Przygotowanie sałatki Grzybowa polana.

Pieczarki i marchewkę odcedzamy. Piesi z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie z papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki, ser i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, każde do osobnej miseczki. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Małą okrągłą tortownice o średnicy około 26 cm wykładamy w całości folią spożywcza. Na dnie tortownicy układamy warstwami po kolei:

1 warstwa: pieczarki, kapeluszami do dołu.

2 warstwa: posiekany szczypiorek.

3 warstwa: marchewka pokrojona w kostkę, docisnąć, sól pieprz, posmarować cienko majonezem.

4 warstwa: ziemniaki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

5 warstwa: mięso, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

6 warstwa: ogórki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

7 warstwa: ser,  docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem

Sałatkę przykryć folią spożywczą i tak trzymać całą noc w lodówce. Na drugi dzień ściągnąć folię, sałatkę przełożyć na talerz odwracając formę, pieczarkami do góry. Delikatnie zdjąć rant i folię spożywcza. Udekorować. Smacznego !!!

Saatkagrzybowapolana1

Saatkagrzybowapolana2

Saatkagrzybowapolana3

Saatkagrzybowapolana4

Saatkagrzybowapolana5

Saatkagrzybowapolana6

Saatkagrzybowapolana7

 Saatkagrzybowapolana81

Saatkagrzybowapolana101

Saatkagrzybowapolana111

Saatkagrzybowapolana12

Saatkagrzybowapolana13

Saatkagrzybowapolana14

Saatkagrzybowapolana15

Saatkagrzybowapolana16

Saatkagrzybowapolana18

Saatkagrzybowapolana17

Saatkagrzybowapolana19

Saatkagrzybowapolana20

poniedziałek, 03 lipca 2017, bryssska

Polecane wpisy

  • Sałatka z kurczakiem i pekińską

    Dziś wam proponuję pyszną i szybką sałatkę z kurczakiem i pekińską. Delikatna, słodko-pikantna, z delikatną nutą owocową, nadaję się na każdą okazję o każdej po

  • Sałatka z kurczaka i kukurydzy

    Moja sylwestrowa sałatka, prosta, szybka i łatwiutka. Przepis na sałatkę dostałam od szwagierki w święta i postanowiłam go wypróbować.  W tym roku mamy bar

  • Fasola szparagowa z jajkiem i majonezem

      Banalnie prosta, szybka i tylko z trzech składników Fasola szparagowa z jajkiem i majonezem. Znajomi maja wpaść, a wy nie wiecie co podać, ja polecam wyp

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html