Blog > Komentarze do wpisu

Kopytka

kopytka0

Kopytka to poł±czenie ziemniaków z mał± ilo¶ci± m±ki. S± miękkie i delikatne. U nas w domu najczę¶ciej jemy je polane masłem i posypane cukrem, ale można je również podać w wersji wytrawnej, wystarczy tylko polać je sosem mięsnym lub grzybowym. Mój m±ż najbardziej lubi kiedy polane s± skwareczkami z boczku.

 

Kopytka

Składniki na kopytka:

  • 2-2,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki m±ki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki m±ki ziemniaczanej
  • sól
  • m±ka do podsypywania

 

Przygotowanie kopytek.

Ugotowane wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Stolnicę posypujemy m±k±. Na m±kę wykładamy ziemniaki, dodajemy do nich m±kę, m±kę ziemniaczan±, jajka i około 1 łyżeczki soli (je¶li ziemniaki były solone podczas gotowania to nie dodajemy soli). Ugniatamy ciasto. Ciasto powinno po wrobieniu troszkę się lepić. Od wyrobionego ciast odkrawamy mały kawałek. Podsypujemy go obficie m±k± i rolujemy wałeczek. Wałeczek kroimy w małe r±by. Kopytka podsypujemy maka żeby się nie pozlepiały ze sob±. I tak za każdym razem aż skończy się ciasto. Kopytka gotujemy w osolonej wrz±cej wodzie przez minute od wypłynięciu na wierzch. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy wod±. Podajemy na gor±co polane masłem i posypane cukrem. Smacznego !!!

kopytka1

kopytka2

kopytka3

kopytka4

kopytka5

kopytka6

kopytka7

kopytka8

kopytka9

kopytka11

kopytka10

 

wtorek, 27 lutego 2018, bryssska

Polecane wpisy

  • Kluski ¶l±skie

    Chyba nie ma osoby która by nie jadła klusek ¶l±skich. S± to najprostsze z wszystkich klusek jakie mi się do tej pory zdarzyło zrobić. Jędrne, delikatne z dziur

  • Smażona kiełbasa z cebul± i sałatk±

    Klasyczna smażona kiełbasa podana na miksie sałaty z warzywami, które powoduj± że danie nabiera lekko¶ci.   Smażona kiełbasa z cebul± i sałatk± Składniki:

  • Bigos po my¶liwsku

    Bigos po my¶liwsku gotowałam na ¶więta, ale robię go kilka razy w roku. Ja ubóstwiam jego smak, który trudno mi jest opisać, po prostu wy¶mienity. Potrawa bardz

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/02/27 20:13:28
My jemy zawsze na słono, nawet BB przed wojna też tak robiła (pewnie nie mieli cukru i tak już zostało).
-
2018/02/28 07:35:29
Marzyniu - ja z mężem też wolimi na słono, ale u nas głównie kopytka je Julka i zawsze z cukrem ;-)
-
2018/03/02 19:20:45
a my na wszystkie sposoby bo bardzo lubimy wszelkiego rodzaju kluchy ;)
-
2018/03/03 20:48:14
izaa_a - to tak jak u nas ;-)
-
2018/03/05 13:51:39
Z masłem i cukrem s± najsmaczniejsze :)
-
2018/03/05 21:54:12
ewa_ciasteczkowakraina - Dzieci takie wła¶nie uwielbiaj± ;-)
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria