Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka warstwowa gyros z czerwoną kapustą

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta0

Przepis na te sałatkę jest od niedawna w moim posiadaniu. Dotarł do mnie drogą pantoflową ze słowami "musisz to wypróbować", tak więc wypróbowałam. I mogę wam powiedzieć tylko WOW. Sałatka wyszła rewelacyjnie, pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Z początku bałam się, że będzie zbyt kwaśna, ale niepotrzebnie bo wszystkie smaki się ze sobą równoważą. Sałatki z tego przepisu wychodzi bardzo duża ilość, więc jeśli nie macie wysokiego, szklanego naczynia, to po prostu sałatkę zróbcie z połowy porcji.

 

Sałatka warstwowa gyros z czerwoną kapustą

Składniki :

  • 1 mała kapusta pekińska lub połowa średniej
  • 1  słoik kapusty czerwonej konserwowej (u mnie z jabłkiem z mojej spiżarni)
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy tika masala (może być op. przyprawy gyros)
  • olej
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mały słoik majonezu
  • 1 mały kubełek śmietany 18%
  • ketchup pikantny (tyle ile śmietany czyli mały kubeczek)

 

Przygotowanie sałatki warstwowej gyros z czerwoną kapustą.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i smażymy na oleju do miękkości mięsa. Po usmażeniu mięso studzimy. Majonez mieszamy ze śmietaną i ketchupem. Kapustę pekińską drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Kapustę czerwoną odcedzamy z nadmiaru soku. Na dno szklanej misy wysypujemy 1/3  kapusty pekińskiej, na to wykładamy połowę kapusty czerwonej, następnie dajemy połowę ostudzonego mięsa. Na mięso wykładamy połowę cebuli, na cebulę połowę ogórków konserwowych. Na ogórki połowa kukurydzy. Na kukurydzę nakładamy połowę sosu. I od nowa czyli warstwa 1/3 kapusty pekińskiej, reszta kapusty czerwonej, na to reszta mięsa, na mięso druga połowa cebuli, na cebulę reszta ogórka, a na ogórka druga połowa kukurydzy. Na kukurydzę wykładamy resztę sosu. A na warstwę sosu dajemy ostatnią warstwę z kapusty pekińskiej. Sałatkę schładzamy w lodówce minimum 2-3 godzin. Smacznego !!!

 Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta1

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta2

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta3

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta4

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta5

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta6

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta7

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta8

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta9

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta10

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta11

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta12

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta13

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta14

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta15

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta16

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta17

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta18

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta19

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta20

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta21

piątek, 16 lutego 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria