Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z połówkami jabłek

Szarlotkazpowkamijabek0

Uwielbiane przeze mnie ostatnimi czasy ciasto z jabłkami. Jak dla mnie najlepsza wersja szarlotki. Wystarczy tylko ugnieść ciasto, przełożyć je połówkami jabłek, upiec i oblać lukrem, a później można się do woli zajadać przepysznym ciastem. U mnie połowa znika jeszcze ciepła.

 

Szarlotka z połówkami jabłek

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 kostka margaryny lub masła (250g)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Ponadto:

  • 8 jabłek (ja mam bardzo dużą blaszkę)
  • cynamon do obsypania jabłek

 

Przygotowanie szarlotki z połówkami jabłek.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu dzielimy na dwie połówki. Pierwsza połówkę wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście i obsypujemy je cynamonem. Wałkujemy drugą połówkę ciasta i wykładamy ją na jabłka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Lukier nakładamy na ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika bo najlepiej rozprowadza się po jeszcze gorącym cieście.  Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem na gładka masę, tak przygotowanym lukrem smarujemy gorące ciasto. Smacznego !!!

 Szarlotkazpowkamijabek1

Szarlotkazpowkamijabek2

Szarlotkazpowkamijabek3

Szarlotkazpowkamijabek4

Szarlotkazpowkamijabek5

Szarlotkazpowkamijabek6

Szarlotkazpowkamijabek7

Szarlotkazpowkamijabek8

Szarlotkazpowkamijabek9

Szarlotkazpowkamijabek10

Szarlotkazpowkamijabek11

Szarlotkazpowkamijabek12

Szarlotkazpowkamijabek13

Szarlotkazpowkamijabek14

Szarlotkazpowkamijabek15

Szarlotkazpowkamijabek16

Szarlotkazpowkamijabek17

sobota, 17 lutego 2018, bryssska

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/02/17 15:16:03
U nas się to nazywa "garbata szarlotka" :-)
-
2018/02/17 17:42:10
Marzyniu - super nazwa u mnie ten przepis jest dopiero od jakiegoś roku i nie doczekał się jeszcze nazwy ;-)
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria