Blog > Komentarze do wpisu

Tort confetti na biszkopcie

Tortconfetti0

Bardzo popularny ostatniego czasu tort confetti, tym razem zdobył moją przychylność. W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy na urodziny córci, ale zamiast ciasta ucieranego zrobiłam biszkopta i przyznam że był to strzał w dziesiątkę. Tort bardzo prosty, szybki, bardzo lekki, niezbyt słodki po prostu pyszniutki.

Tort confetti

Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:

  • 12 jajek
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 24 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek  kolorowej posypki cukrowej

Składniki na masę:

  • 1 kg serka mascarpone
  • 1 litr śmietany kremówki
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru

Ponadto:

  • posypka cukrowa
  • ozdobny opłatek na tort

 

Przygotowanie tortu confetti.

Składniki na biszkopt dzielimy na trzy i pieczemy trzy oddzielne biszkopty czyli ubijamy białka na sztywno z czterech jajek. Kiedy białka będą ubite  dodajemy do nich po jednym żółtku (w sumie 4 żółtka) i jednej łyżce cukru (w sumie 4 łyżki) cały czas ubijając pianę. 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki maki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do ubitej piany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy za pomocą łopatki. Następnie dodajemy trzy łyżki posypki cukrowej i delikatnie mieszamy, nie za długo żeby się nam posypka nie rozpuściła. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzimy na kratce. Pamiętajcie, że musicie upiec jeszcze dwa takie biszkopty.  Kiedy biszkopty będą już upieczone i wystudzone wówczas zabieramy się za robienie masy. Masę ubijamy w bardzo wysokim naczyniu lub robocie czyli do miski dajemy serek mascarpone i wlewamy do niego śmietanę kremówkę. Wszystko ze sobą ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania do masy dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowaną masę dzielimy na trzy części. Jedną część masy wykładamy na biszkopt, masę przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy drugą część masy. Przykrywamy to trzecim biszkoptem. Trzecią część masy wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i boków tortu, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację. Posmarowane kremem boki tortu obsypujemy kolorową posypka cukrową. Na środku tortu umieszczamy ozdobny opłatek. Dekorujemy tort dokoła  małymi rozetkami. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego !!!

 Tortconfetti2

Tortconfetti1

Tortconfetti3

Tortconfetti4

Tortconfetti5

Tortconfetti6

Tortconfetti7

Tortconfetti8

Tortconfetti9

Tortconfetti10

Tortconfetti11

Tortconfetti12

Tortconfetti13

Tortconfetti15

Tortconfetti14

Tortconfetti16

Tortconfetti17

niedziela, 18 lutego 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/02/18 16:05:44
ale fajnie wygląda!!
-
2018/02/18 16:35:41
izaa_a - dziękuję, szkoda ze nie zdążyłam zrobić lepszych zdjęć, ale tak wszystko się szybko toczyło, że dobrze że choć takie są ;-)
-
2018/02/18 20:18:12
Właśnie fajnie, że nie robisz zdjęć, od których roi się w sieci, wszystkie wystylizowane tak samo na pseudorystykal albo np. takie z zupą, gdzie laska się przyznała, że RĘCZNIE układała warzywa w tej zupinie, żeby było ładnie. To są zdjęcia obrazujące pracę prawdziwej gospodyni, która świetnie gotuje i piecze, a już zwłaszcza dla swojej Księżniczki!
-
2018/02/18 21:22:03
Marzyniu- dziękuję, ale ze mnie jest zwykła dziewczyna jak czasem mi się uda jakieś ładne zdjęcie zrobić, w miarę normalne to fajnie, ale nie będę cały dzień ustawiać różnych rzeczy bo potem trzeba to posprzątać, a Ci co mnie znają to wiedzą, że lubię miecz czysto, ale nie lubię niepotrzebnego bałaganu. A po za tym ile trzeba by mieć różnych gratów żeby za każdym razem inna sceneria zdjęcia była. Co prawda pięknie to wygląda, ale w życiu tak nie jest.
-
2018/02/20 21:16:03
Ze mnie też jest normalna kobita, czasem się uda coś cyknąć, czasem nie. Chodzi przecież o to, żeby ktoś zobaczył, co to w ogóle jest za potrawa, a nie jak to niezapomniany Jantoś Czyprak z bloga "Gotowanie na gazie" mówił o przestylizowanych daniach: "Nie wiadomo, czy to zjeść, czy na łeb założyć" :-D A u Ciebie każda młoda gosposia ma wszystko wyłuszczone i zobrazowane tak przystępnie, że nie może się nie udać!
-
2018/02/20 21:31:10
Marzyniu- ja mam już i tak dużo roboty jak pstykam krok po kroku etapy produkcji tych moich wypocin, że brak mi czasu na ich stylizację, hahah; a już nie wspomnę przy ich wprowadzaniu, teraz korzystam bo mam ferie i wprowadzamy stare i nowe bo trochę więcej czasu ;-)
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria