Blog > Komentarze do wpisu

Boczek pieczony w maśle

Boczekpieczonywmale0

Dla wielbicieli boczku koniecznie polecam wypróbować ten przepis. Surowy boczek obtoczony w przyprawach, podpieczony na maśle, a potem w nim duszony do miękkości. Łatwy sposób, a doznania po jego spróbowaniu niezastąpione, zwłaszcza kiedy jest jeszcze ciepły.

 

Boczek pieczony w maśle

Składniki na boczek pieczony w maśle:

  • około 2 kg surowego boczku
  • 1 opakowanie granulowanego czosnku
  • 1 opakowanie mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 kostka masła

 

Boczek płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na 6 kawałków. Przyprawy wsypujemy do miski. Mieszamy i obtaczamy w nich kawałki boczku. Na patelni roztapiamy masło. Na roztopione masło wkładamy kawałki boczku. Podpiekamy boczki na maśle z każdej strony, najlepiej pod przykryciem bo bardzo pryska (uwaga żeby się nie poparzyć). Kiedy podpieczemy boczek z każdej strony wówczas podlewamy go wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem na małym ogniu (ja dusiłam boczki z jednej strony 30 minut, po czym obróciłam je na drugą stronę i dalej dusiłam 30 minut). Po upieczeniu boczki wyciągamy na talerz. Studzimy. Podajemy pokrojone na plasterki z pieczywem i dodatkiem musztardy.    Smacznego !!!

Boczekpieczonywmale1

Boczekpieczonywmale2

Boczekpieczonywmale3

Boczekpieczonywmale4

Boczekpieczonywmale5

Boczekpieczonywmale6

Boczekpieczonywmale7

Boczekpieczonywmale8

Boczekpieczonywmale9

Boczekpieczonywmale10

Boczekpieczonywmale12

Boczekpieczonywmale11

Boczekpieczonywmale13

Boczekpieczonywmale14

środa, 04 kwietnia 2018, bryssska

Polecane wpisy

  • Pasztet mięsno - grzybowy

    Ostatnio polubiłam pieczone domowe pasztety. Robi się je naprawdę prosto, są nie drogie (bo ja wykorzystuję do nich mięso z rosołu) i wychodzi jego według mnie

  • Pasztet domowy

    To mój chyba drugi pasztet w życiu jaki zrobiłam, zawsze mi się wydaje, że to tyle pracy, a to wystarcz tylko wszystko ugotować, zemleć, wymieszać i już możemy

  • Pieczona pierś z kurczaka

    Pieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podać na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawać jako wędlina. Ja od miesi

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria