Blog > Komentarze do wpisu

Pasztet mięsno - grzybowy

Pasztetmisnogrzybowy0

Ostatnio polubiłam pieczone domowe pasztety. Robi się je naprawdę prosto, są nie drogie (bo ja wykorzystuję do nich mięso z rosołu) i wychodzi jego według mnie bardzo dużo. Tym razem do pasztetu dołożyłam jeszcze pieczarki. Pasztet wyszedł oczywiście rewelacyjnie, a smakował jeszcze lepiej.

 

Pasztet mięsno - grzybowy

Składniki na pasztet mięsno - grzybowy:

  • około 50 dag mięsa z rosołu
  • twarde jarzyny z rosołu
  • 25 dag wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 25 dag pieczarek
  • 3 kopiaste łyżki bułki tartej
  • 1 kopiasta łyżka kaszy manny
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • tłuszcz do wysmarowania foremek
  • oliwa do smażenia
  • tarta bułka do obsypania foremek

 

Przygotowanie pasztetu mięsno - grzybowego.

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zeszkli zdejmujemy z ognia. Na tej samej patelni na oliwie podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki, często mieszamy. Kiedy odparuje z nich woda zdejmujemy z ognia. Na oliwie podsmażamy również wątróbkę drobiową. Podsmażoną odstawiamy do wystudzenia. Przez maszynkę do mięsa dwukrotnie przepuszczamy mięso, jarzyny, cebulę, pieczarki i wątróbkę. Do masy dodajemy jajka, oregano, bułkę tarta, kaszę mannę, sól i pieprz. Całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą foremek (u mnie dwie małe prostokątne). Pasztet pieczemy w temp. 180'C przez około godzinę. Pasztet po upieczeniu podajemy na zimno z chlebem, lub na gorąco z ulubiona surówką. Smacznego !!!

 Pasztetmisnogrzybowy1

Pasztetmisnogrzybowy2

Pasztetmisnogrzybowy3

Pasztetmisnogrzybowy4

Pasztetmisnogrzybowy5

Pasztetmisnogrzybowy6

Pasztetmisnogrzybowy7

Pasztetmisnogrzybowy8

Pasztetmisnogrzybowy9

Pasztetmisnogrzybowy10

Pasztetmisnogrzybowy11

Pasztetmisnogrzybowy12

niedziela, 22 kwietnia 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/04/26 10:52:26
ja tez lubię domowe pasztety; przepis chętnie wypróbuję
-
2018/04/29 15:47:47
Swoje pasztety robię od dawna, aczkolwiek z grzybami rzadko (nie wiedzieć czemu, skoro mam tyle grzybów w lasie pod nosem :-D)
-
2018/04/30 13:59:05
Domowy, wiadomo, najlepszy!
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria