Blog > Komentarze do wpisu

Wielkanocny barszcz biały z chrzanem - święconka

wielkanocnybarszczbiaywiconka0

Taki barszcz robię zawsze w niedziele wielkanocną na obiad. Zupa ta u nas nazywana jest święconką, dlatego że wrzuca się do nie wędliny, chrzan i jajka z koszyczka wielkanocnego. Ja polecam zrobić ją nie tylko w święta, ale również na obiad w zwykły dzień. Barszcz jest wyborny, lekko chrzanowy, pyszny.

 

Wielkanocny barszcz biały - święconka

Składniki na wielkanocny barszcz biały - święconkę:

  • 4 litry wody
  • 1 litr maślanki
  • 3 opakowania barszczu białego w torebce
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskich
  • 2 łyżki tartych warzyw do zup (marchew, pietruszka, seler, por i sól)
  • 1 cebula
  • 5 kiełbasek śląskich
  • wędliny z koszyczka (boczek, szynka, kiełbasa wiejska)
  • tarty chrzan dodawać po trochę i próbować smak (u mnie kilka łyżek)
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie wielkanocnego barszczu - święconki.

Wodę wlewamy go garnka, dodajemy maślankę, barszcz biały z torebek, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy, dodajemy pokrojone wędliny z koszyczka i doprowadzamy do wrzenia. Do barszczu dodajemy również tarte warzywa, chrzan  oraz pokrojoną w piórka cebulę. Kiełbasę śląską kroimy w pół plastry i podsmażamy na oleju. Podsmażoną kiełbasę dodajemy do barszczu. Wszystko gotujemy około 5 minut i doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy pokrojone w ćwiartki jajka. Podajemy na gorąco z chlebem. Smacznego !!!

 wielkanocnybarszczbiaywiconka1

wielkanocnybarszczbiaywiconka2

wielkanocnybarszczbiaywiconka3

wielkanocnybarszczbiaywiconka4

wielkanocnybarszczbiaywiconka5

wielkanocnybarszczbiaywiconka6

wielkanocnybarszczbiaywiconka7

wielkanocnybarszczbiaywiconka8

wielkanocnybarszczbiaywiconka9

wielkanocnybarszczbiaywiconka10

wielkanocnybarszczbiaywiconka11

wtorek, 03 kwietnia 2018, bryssska

Polecane wpisy

  • Pasztet mięsno - grzybowy

    Ostatnio polubiłam pieczone domowe pasztety. Robi się je naprawdę prosto, są nie drogie (bo ja wykorzystuję do nich mięso z rosołu) i wychodzi jego według mnie

  • Placek słoneczny

      Pyszne drożdżowe ciasto o delikatnym i pulchnym środku, a chrupiącej, słodkie skórce z wierzchu. Piękny żółty kolor powstaje przez dodanie do niego przec

  • Ciasto Rurka - bez pieczenia, robi się w 15 minut

    Ciasto Rurka robi się w 15 minut. Ciasto bez pieczenia o pysznym połączeniu  bitej śmietany i serka mascarpone, ciastek rurek  ( u mnie zebra o smaku

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/04/04 07:59:35
bardzo smacznie wygląda
-
2018/04/04 08:52:43
izaa_a - dzięki był bardzo smaczny ;-)
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria