Blog > Komentarze do wpisu

Kompot z czereśni na zimę

Kompotzczereninazim0

Pyszne, słodki i jędrne czereśnie zamknięte w słoiku, żebyśmy mogli się nimi delektować również kiedy za oknami plucha. Dla mnie czereśnie są wciągające jak paluszki, ręka sama po nie sięga i gwarantuje wam, że te ze słoika są równie pyszne.

 

Kompot z czereśni na zimę

Składniki na kompot z czereśni na zimę:

  • czereśnie
  • cukier (po 4 łyżki na każdy litrowy słoik)
  • woda
  • wyparzone słoiki

 

Przygotowanie kompotu z czereśni na zimę.

Czereśnie dokładnie płuczemy, osuszamy i pozbawiam szypułek. Do wyparzonych litrowych słoików wrzucamy czereśnie. Do każdego słoika z czereśniami wsypujemy 4 łyżki cukru. Czereśnie zasypane cukrem zalewamy ciepłą, przefiltrowaną wodą tak żeby je przykryć i zakręcamy słoik wyparzonymi, osuszonymi zakrętkami. Słoki z czereśniami pasteryzujemy: ja wkładałam je do garnka wyłożonego ściereczką, zalewam ciepłą wodą powyżej 3/4 wysokości słoików, doprowadzam do wrzenia i od tego momentu pasteryzuję 20-25 minut, na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki z czereśniami wyjmuję z garnka, dokręcam nakrętkę i odstawiam do wystygnięcia obrócone do góry dnem. Kiedy ostygną wynoszę do spiżarki. Smacznego !!!

Kompotzczereninazim1

Kompotzczereninazim2

Kompotzczereninazim3

Kompotzczereninazim4

Kompotzczereninazim5

Kompotzczereninazim7

Kompotzczereninazim6

wtorek, 12 czerwca 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria