Blog > Komentarze do wpisu

Kruche z agrestem

                             

Moje kolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na agrest. Ciasto wyszło przepyszne, połączenie słodkiego kruchego ciasta z lekko kwaskowatym agrestem wyszło w punkt. Polecam wszystkim, bo ciasto bardzo proste i szybko się robi, a smakuje wybornie, w sam raz do porannej czy popołudniowej kawki.

 

Kruche z agrestem

Składniki na ciasto kruche z agrestem:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • mała miseczka agrestu
  • cukier puder na wierzch (niekoniecznie)

 

Przygotowanie kruchego z agrestem.

Do miski wrzucamy mąkę, cukier, margarynę, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Kiedy jest gotowe odcinamy od niego 1/3 cista a resztę wałkujemy na wielkość blaszki (u mnie blaszka o wymiarach 20x25). Rozwałkowanym ciastem wykładamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy oczyszczony agrest. Na agrest trzemy na tarce o grubych oczkach resztę ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Ciasto jeszcze ciepłe obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

 kruchezagrestem1

kruchezagrestem2

kruchezagrestem3

                                                

                              

                              

                              

kruchezagrestem8

kruchezagrestem9

kruchezagrestem11

kruchezagrestem10

kruchezagrestem13

kruchezagrestem12

 

niedziela, 24 czerwca 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria