Blog > Komentarze do wpisu

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Kwiatycukiniiwciecienalenikowym0

Przysmak, który przywędrował do nas z Włoch. Pyszne, żółte kwiaty cukinii, zanurzone w cieście naleśnikowym i usmażone na złoty kolor. Po usmażeniu chrupiące, o delikatnym posmaku cukinii, najlepsze z sosem czosnkowym.

 

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Składniki na kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym:

  • około 10-12 kwiatów cukinii
  • olej do smażenia
  • ciasto naleśnikowe:
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Przygotowanie kwiatów cukinii w cieście naleśnikowym.

Ze środka kwiatów cukinii usuwamy pręcik oraz obcinamy łodyżki. Kwiaty delikatnie płuczemy pod pierząca wodą, aby oczyścić je z zabrudzeń i resztek pyłku. Osuszamy na ręczniku papierowym. Wodę mieszamy z jajkiem, mąka i solą, najlepiej mikserem. Do gotowego ciasta wkładamy kwiaty cukinii i maczamy je w cieście. Na rozgrzanym tłuszczu układamy kwiaty cukinii. Smażymy z obu stron na niezbyt silnym ogniu na lekko złoty kolor. Podajemy na gorąco, najlepiej z sosem czosnkowym. Smacznego !!!

                            

                                                               

                             

 Kwiatycukiniiwciecienalenikowym4

Kwiatycukiniiwciecienalenikowym5

Kwiatycukiniiwciecienalenikowym6

                              

Kwiatycukiniiwciecienalenikowym8

czwartek, 14 czerwca 2018, bryssska

Polecane wpisy

  • Klasyczne pankejki z syropem klonowym

      Nie ma nic lepszego na śniadanie czy podwieczorek od pankejków polanych syropem klonowym. Uwielbiane u mnie w domu i często goszczące na naszym stole. Ci

  • Bliny z mąką gryczaną

    Bliny z mąką gryczaną to zdrowa przekąska o lekko winnym smaku nadająca się na przystawkę serwowane z gęsta kwaśną śmietaną lub jako pyszny deser z dodatkiem dż

  • Szybkie naleśniki Misie z jabłkiem

    Bardzo szybkie i przepyszne śniadanie dla maluchów dużych i małych. Ja dziś robiłam szybko zanim moja córcia zeszła z góry bo dodałam starte jabłko i nie chciał

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/06/18 22:53:12
Jadłam we Włoszech faszerowane, ale nigdy sama (nie wiedzieć czemu) nie robiłam. Czas to nadrobić!
-
2018/06/19 08:42:58
Ja takie faszerowane muszę zrobić ;-D
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria