Blog > Komentarze do wpisu

Panierowany kalafior

panierowanykalafior0

Kalafior w najlepszym dla mnie wydaniu, przypomina mi smaki z dzieciństwa. O chrupiącej skórce i delikatnym miękkim, ale chrupki miąższu w środku. Nie ma dla mnie nic prostszego i lepszego na szybki letni obiad, a do tego młode ziemniaczki z koperkiem.

 

Panierowany kalafior

Składniki na panierowany kalafior:

  • 1 kalafior
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • cukier

 

Przygotowanie panierowanego kalafiora.

Kalafior dzielimy na różyczki i wrzucamy na wrzącą wodę, do której dodajemy po płaskiej łyżeczce soli i cukru. Kalafior gotujemy tak około 5-8 minut. Odcedzamy i przelewamy go zimną wodą. Jajka roztrzepujemy widelcem doprawiając je sola i pieprzem.. Ostudzone różyczki kalafiora maczamy w jajku (jeśli różyczki są duże dzielimy je na pół lub na ćwiartki). Następnie obtaczamy kalafiora w bułce tartej. Smażymy go na rozgrzanym oleju jak kotlety. Kalafior przewracamy podczas smażenia, tak aby z każdej strony był usmażony na złoto - brązowy kolor. Usmażonego kalafiora podajemy gorącego z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem i surówką. Smacznego !!!

 panierowanykalafior1

panierowanykalafior2

panierowanykalafior3

panierowanykalafior4

panierowanykalafior5

panierowanykalafior6

panierowanykalafior7

panierowanykalafior8

panierowanykalafior9

poniedziałek, 16 lipca 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria