Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z buraczków i papryki na zimę 2 w 1

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w10

Przepyszna sałatka z buraczków z dodatkiem papryki to jedna z moich ulubionych zimowych sałatek. Uwielbiam też tę sałatkę dlatego że podczas jej robienia powstaje pyszna bardzo dobrze doprawiona zalewa z sokiem z buraków, która w zimie służy u mnie jako zakwas z czerwonych buraków.  Dodaje  ją do czerwonego barszczu, aby podkreślić jego smak i kolor. Polecam każdemu.

 

Sałatka z buraczków i papryki na zimę 2w1

Składniki na sałatkę z buraczków i papryki na zimę 2w1:

  • 5 kg buraków
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki

Zalewa:

  • 1 l. wody
  • 1/2  l. octu 6%
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżka pieprzu mielonego
  • klika ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

 

Przygotowanie sałatki z buraczków i papryki na zimę 2w1.

Buraki ugotować, odcedzić, ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy cebulę i paprykę. Mieszamy i gotujemy około 3-5 minut. Następnie dodajemy buraczki. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odcedzamy z nadmiaru soku. Odcedzone buraczki przekładamy do wyparzonych małych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy  przez 20 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Pozostały po przecedzeniu sałatki sok doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do wyparzonych małych słoiczków. Pasteryzujemy 5-8 minut i po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

 Saatkazburaczkwipaprykinazim2w11

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w12

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w13

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w14

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w15

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w16

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w18

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w17

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w110

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w19

Saatkazburaczkwipaprykinazim2w111

 

wtorek, 24 lipca 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/07/26 15:10:22
Brysssko, wciąż poszukuję takiego przepisu na buraczki, żeby w zimie mieć gotowe do "wzmocnienia" barszczu. Niestety, moi nie przepadają za papryką. Może wiesz, jak wykombinować same buraczki na zimę, ale żeby nie były za bardzo octowe. czy z tego przepisu można zrobić buraczki solo, czy też musi być dodatek np. cebuli, żeby się nie zepsuły czy cóś?
-
2018/07/26 15:44:10
Maryniu ja jeszcze robię drugi przepis na buraczki z czosnkiem i cebulą i też z niego wychodzi taki sok i jest wiele lepszy niż ten z papryką, może go dodam w następnym tygodniu jak buraki pozbieram, to wtedy zobaczysz ;-D
-
2018/07/27 22:16:51
Ooo, to super! czekam na te buraczki :-)
-
2018/07/28 13:29:41
Jak tylko znajdę chwilkę ;-D
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria