Blog > Komentarze do wpisu

Zielona fasola szparagowa po portugalsku

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku0

Portugalską specjalnością regionu Alentejo  jest właśnie ta chrupka zielona fasola szparagowa zapiekana z soczystym pomidorem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Połączenie tych wszystkich smaków tworzy przepyszne danie, które idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, choć mnie smakuje sama z pieczonym chlebkiem.

 

Zielona fasola szparagowa po portugalsku

Składniki na zieloną fasolę szparagową po portugalsku:

  • 350 g zielonej fasoli szparagowej
  • 1 mała marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6  łyżek oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • kilka listków mięty (niekoniecznie)

 

Przygotowanie zielonej fasoli szparagowej po portugalsku.

Z fasoli szparagowej odcinamy końce z jednej i z drugiej strony. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Pomidory nacinamy z góry na krzyż i zalewamy wrzącą wodą, trzymamy kilka sekund, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak oczyszczone pomidory kroimy w grubą kostkę. Na połowie rozgrzanej oliwy podsmażamy cebulę przez kilka chwil, tak aby zmiękła. Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy fasolę szparagową i marchewkę oraz liście laurowe. Mieszamy i podsmażamy 4 minutki. Do posmażonych warzyw dodajemy wodę z sokiem z cytryny oraz resztę oliwy z oliwek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem. Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy.Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy (można zakryć folią aluminiową, jeśli nie macie naczynia z pokrywką). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pierzemy przez około 25 minut lub do momentu aż fasola i marchewka będą miękkie, ale chrupkie. Podajemy gorące posypane zszatkowanymi listkami mięty. Smacznego !!!

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku1

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku2

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku3

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku4

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku5

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku6

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku7

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku8

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku9

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku10

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku11

piątek, 13 lipca 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/07/17 00:58:17
Nie jadłam takiej fasolki i nawet nie słyszałam o takim przepisie. My z Hurmą jadamy rzadko, ale J. bardzo lubi fasolkę, niestety pływająca krytą żabką w maśle i bułce :-D
-
2018/07/17 09:03:00
Marzyniu ta wersja jest super i polecam jak lubisz, u nas w bułce tartej się robi jej najwięcej ;-D
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria