Blog > Komentarze do wpisu

Ogórki w plasterkach w zalewie curry

 

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry0

Przepyszne o lekko słodko-kwaśnym smaku z lekką nutą pikanterii. Pikantność ogórków zależy od ostrości curry, ja używam takiego średnio-ostrego, ale jak lubicie bardziej pikantne to polecam to ostre. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.

 

Ogórki w plasterkach w zalewie curry

Składniki na ogórki w plasterkach w zalewie curry:

  • ogórki gruntowe (większe, mniejsze, jakie macie)
  • gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik 450ml)
  • cebula (2- plasterki do każdego słoika)

Zalewa:

  • 1 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki curry

 

Przygotowanie ogórków w plasterkach w zalewie curry.

Ogórki płuczemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Plasterki ogórków układamy w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika dodajemy gorczycę. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i dajemy na wierzch do słoików po 2-3 plasterki. Składniki zalewy oprócz curry zagotowujemy. Zalewę ściągamy z ognia i dodajemy do niej curry. Mieszamy i gorącą zalewą zalewamy ogórki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 7-10 minut od zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia.   Smacznego !!!

 Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry1

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry2

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry3

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry4

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry5

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry6

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry7

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry8

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry9

Ogrkiwplasterkachwzalewiecurry10

czwartek, 02 sierpnia 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/08/06 22:41:30
A ja też takie robiłam! Tylko jeszcze była kurkuma, no i w takie podłużne plasterki kroiłam (a właściwie to Zuzia mi skroiła, bo ją bezlitośnie wykorzystałam :-D)
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria