Blog > Komentarze do wpisu

Dżem z aronii i jabłek

Demzaroniiijabek0

Ostatnie moje zbiory tegorocznych aronii przeznaczyłam na dżem. Połączyłam ją pół na pół z jabłkami, bo aronia była już tak lekko pomarszczona. Wyszedł przepyszny dżem, delikatny, niezbyt słodki, idealny do naleśników, racuchów, jak również na kanapkę z masłem lub w nie co wytrawnej wersji jako dodatek do pasztetów (moja ulubiona wersja).

 

Dżem z aronii i jabłek

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1kg jabłek (waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
  • 1 opakowanie pektyny
  • 1 kg cukru

 

Przygotowanie Dżemu z aronii i jabłek.

Aronię dokładnie płuczemy, a obrane jabłka kroimy w ćwiartki. Tak przygotowane owoce blendujemy na gładką masę (ja użyłam w tym celu miksera do koktajli). Pektynę mieszamy z 1 szklanka cukru. Zmiksowane owoce doprowadzamy do wrzenia w garnku z grubym dnem. Dodajemy do nich pektynę z cukrem i gotujemy na średnim ogniu tak około 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy resztę cukru. Dalej gotujemy cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy je około 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem na około 15 minut. Smacznego !!!

Demzaroniiijabek1

Demzaroniiijabek2

Demzaroniiijabek3

Demzaroniiijabek4

Demzaroniiijabek5

Demzaroniiijabek6

Demzaroniiijabek7

Demzaroniiijabek9

Demzaroniiijabek8

Demzaroniiijabek10

sobota, 08 września 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/09/13 22:42:13
bardzo lubie wyroby z aronii nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe
-
2018/09/15 21:57:17
A ja już aronii nie dałam rady przerobić, bo tych wszystkich warzyw i owoców to nawet Herakles by nie przerobił w tym roku!
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria