Blog > Komentarze do wpisu

Papryka konserwowa

Paprykakonserwowa0

Wrzesień to idealna pora na zrobienie  domowej papryki konserwowej. Papryka z tego przepisu to dla mnie ideał, w smaku  taka słodko -  kwaśna, twarda i co najważniejsze nie odchodzi od niej skórka. Polecam wszystkim miłośnikom papryki, żeby koniecznie wypróbowali ten przepis, na pewno się nie zawiodą.

 

Papryka konserwowa

Składniki na Paprykę konserwową:

  • 3-4 kg papryki
  • 2 ząbki czosnku (do każdego słoika 450ml)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (do każdego słoika 450ml)
  • kilka ziaren pierzu (do każdego słoika 450ml)
  • Zalewa:
  • 9 szklanek wody
  • 1 1/2 octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

 

Przygotowanie Papryki konserwowej.

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki jeśli jest mała, a jak jest duża to te ćwiartki kroimy jeszcze na pół. Tak przygotowaną paprykę układamy ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładamy czosnek, ziele angielskie i pieprz. Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy paprykę. Zakręcamy i pasteryzujemy ją około 10 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu paprykę odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

 Paprykakonserwowa1

Paprykakonserwowa2

Paprykakonserwowa3

Paprykakonserwowa4

Paprykakonserwowa5

 Paprykakonserwowa6

Paprykakonserwowa8

Paprykakonserwowa7

wtorek, 25 września 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/09/25 21:08:50
Ale mamy synchrona w przetworach! ja też robiłam ostatnio paprykę, tylko niewiele miałam surowca (bo tylko swoją przerabiałam). I ja tez pasteryzuję tylko 10 minut, bo jest potem jędrna.
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria