Blog > Komentarze do wpisu

Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy

Sossodkokwanynazim0

Idealna pora na zrobienie tego przepisu jest właśnie teraz, bo papryka i pieczarki są tanie jak barszcz. Sos wyszedł pyszny o  słodko - kwaśnym smaku, który świetnie komponuje się  mięsem z kurczaka i ryżem. Ja czasami robię go z samym ryżem bez dodatku mięsa, jest równie pyszny.

 

Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy

Składniki na Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy:

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0.5 kg cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży pikantny ketchup
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 8 łyżek cukru
  • 3 płaskie łyżki soli

 

Przygotowanie Sosu słodko - kwaśnego na zimę - najlepszego i najprostszego.

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, zalewamy wodą i gotujemy ją około 10 minut. Odcedzamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małe paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewa: Do garnka wlewamy ocet, olej, ketchup, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydze razem z wodą, sól i cukier. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do zalewy dodajemy pokrojone warzywa razem z pieczarkami. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) około 30 minut.  Gorący sos nakładamy do wyparzonych średnich słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem. Smacznego !!!

 Sossodkokwanynazim1

Sossodkokwanynazim2

Sossodkokwanynazim3

Sossodkokwanynazim4

Sossodkokwanynazim5

Sossodkokwanynazim6

Sossodkokwanynazim8

Sossodkokwanynazim7

Sossodkokwanynazim9

Sossodkokwanynazim10

Sossodkokwanynazim11

Sossodkokwanynazim12

środa, 19 września 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/09/19 21:35:09
Toż to niesłychana wygoda z takim sosem! Np. do wszystkich potraw pseudochińskich, które uwielbiamy :-) I tylko jakiejś chabaninki podsmażyć dla czeredy, dodać ten sosik, przyprawy "orientalne" i jest! W piątek wysyłam chłopinę na targ po paprykę i pieczarki (resztą mam swoją). Pozdrowionka!
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria