Blog > Komentarze do wpisu

Czerwona kapusta na zimę z jabłkiem

Czerwonakapustanazimezjabkiem0

Nasza złota polska jesień sprzyja robieniu przetworów na zimę, zwłaszcza tych z kapusty. Dziś u mnie przepis na czerwona kapustę z jabłkiem. Sałatka pyszna, prosta i szybka w zrobieniu, na zimę idealna.   

 

Czerwona kapusta na zimę z jabłkiem

Składniki na Czerwoną kapustę na zimę z jabłkiem:

  • 3 kg kapusty czerwonej
  • 1 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • 1/2 kg cebuli

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 6 listków laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego

 

Przygotowanie Czerwonej kapusty na zimę z jabłkiem.

Czerwoną kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem, odcedzamy. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Składniki na zalewę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy kapustę z cebulą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 minut, tak aby zmiękła. Na koniec dodajemy jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy aby troszkę ostygła. Przestudzona kapustę przekładamy do wyparzonych średnich słoików, ugniatając łyżką. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut od momentu gotowania się wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Czerwonakapustanazimezjabkiem1

Czerwonakapustanazimezjabkiem2

Czerwonakapustanazimezjabkiem3

Czerwonakapustanazimezjabkiem4

Czerwonakapustanazimezjabkiem5

Czerwonakapustanazimezjabkiem6

Czerwonakapustanazimezjabkiem7

piątek, 05 października 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/10/05 15:35:39
fajny przepis, czerwoną kapustę bardzo lubię więc dodaję do ulubionych
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria