Blog > Komentarze do wpisu

Owoc pigwowca w syropie do herbaty na zimę

owocpigwowcawsyropiedoherbaty0

Owoc pigwowca czyli nasza polska cytryna. Owoce te zawierają bardzo dużo witaminy C, soli mineralnych, a także kwasów organicznych. Choć ten owoc na surowo jest niesmaczny to po przetworzeniu robi się bardzo pyszny, u nas idealny jako syrop do herbaty lub lemoniady.

 

Owoc pigwowca w syropie do herbaty na zimę

Składniki na Owoc pigwowca w syropie do herbaty na zimę:

  • Owoce pigwowca (u mnie waga po starciu około 50 dag)
  • cukier ma być go tyle ile tartych owoców (u mnie 50 dag)

 

Przygotowanie Owoc pigwowca w syropie do herbaty na zimę.

Owoce dokładnie płuczemy, osuszamy. Pigwowca ścieramy ze skórką na tarce o grubych oczkach do ogryzka (uważamy na pestki bo są trujące). Do startych owoców dodajemy cukier. Dokładnie mieszamy i przekładamy do małych słoiczków. Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy tak około 15 minut po zagotowaniu się wody. Po ugotowaniu słoiki odwracam do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

 owocpigwowcawsyropiedoherbaty1

owocpigwowcawsyropiedoherbaty2

owocpigwowcawsyropiedoherbaty3

owocpigwowcawsyropiedoherbaty4

owocpigwowcawsyropiedoherbaty5

owocpigwowcawsyropiedoherbaty7

owocpigwowcawsyropiedoherbaty6

owocpigwowcawsyropiedoherbaty8

poniedziałek, 19 listopada 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria