Blog > Komentarze do wpisu

Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa

Pieczonepierokiznadzieniemgyros0

Pyszne, delikatne, puszyste, krucho - drożdżowe pierożki z nadzieniem o smaku gyros. Niezastąpione  u nas na każdej większej imprezie. Idealnie nadają się jako przekąska do zabrania do szkoły lub pracy. U nas najczęściej podawane z sosem czosnkowym, ale z keczupem też dają radę. Z tego przepisu wychodzi ich ogromna ilość więc czasem mrożę je po upieczeniu, a potem wystarczy je tylko odgrzać w mikrofali lub podpiec w piekarniku i już goście mnie nie zaskoczą, zawsze jest co podać.

 

Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa

Składniki na Pieczone pierożki z nadzieniem o smaku gyrosa:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 saszetki suchych drożdży (każda po 7g)
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 1 kopiasta łyżka śmietany 18%

Nadzienie:

  • 80 dag piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 1 duży por lub dwa małe
  • 20 dag sera żółtego gouda
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie przyprawy do gyrosa (u mnie przyprawa tandori masala)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 3 białka do smarowania pierożków

 

Przygotowanie Pieczonych pierożków z nadzieniem o smaku gyros.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na oleju. Usmażone mięso odstawiamy. Pora kroimy w pół paseczki. Pieczarki kroimy w drobną kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa z pieczarkami podsmażamy na oleju, do momentu wyparowania wody. Po odparowaniu wody do warzyw dodajemy podsmażonego kurczaka i przecier pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy farsz ostygnie dodajemy do niego żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, dokładnie mieszamy.

Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy do nich resztę składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce aby podrosło. Kiedy ciasto zmieni swoją objętość wówczas dzielimy je na mniejsze kawałki i każdy kawałek wałkujemy na bardzo cienki placek, z którego wykrawamy koła wielkości szklanki. Ciasto nadziewamy farszem i zlepiamy jak pierogi. Tak zrobione pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Pierożki przed pieczeniem smarujemy rozmąconym białkiem. Tak przygotowane pierożki pieczemy w piekarniku nagranym do temp. 185'C przez około 15 minut. Pierożki po upieczeniu powinny mieć złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem. Na zimno smakują równie wybornie jak na ciepło. Smacznego !!!

 Pieczonepierokiznadzieniemgyros1

Pieczonepierokiznadzieniemgyros2

Pieczonepierokiznadzieniemgyros3

Pieczonepierokiznadzieniemgyros4

Pieczonepierokiznadzieniemgyros5

Pieczonepierokiznadzieniemgyros6

Pieczonepierokiznadzieniemgyros7

Pieczonepierokiznadzieniemgyros8

Pieczonepierokiznadzieniemgyros9

Pieczonepierokiznadzieniemgyros10

Pieczonepierokiznadzieniemgyros11

Pieczonepierokiznadzieniemgyros12

Pieczonepierokiznadzieniemgyros13

poniedziałek, 26 listopada 2018, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2018/12/08 22:33:59
Jessu, ale Ty dogadzasz tym swoim ludziom... Oni chyba nie wstają od stołu :-D
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria