Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z jeżynami

Ciastozjeynami0

Pyszne wspomnienie lata zawarte w delikatnym ucieranym cieście z jeżynami.

 

Ciasto z jeżynami

Składniki:

  • 80 dag jeżyn (u mnie mrożone)
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła (250g) lub margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
  •  sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • cukier puder do ozdoby

 

Przygotowanie ciasta z jeżynami.

Rozmrożone owoce odsączamy na sitku. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodajemy jajka cały czas ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczeni i dodajemy bezpośrednio do masy. Dokładnie mieszamy i dodajemy mleko z sokiem z cytryny. Mieszamy i dorzucamy do niego odsączone jeżyny. Delikatnie mieszamy i wylewamy ciasto na blaszkę (u mnie 20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175'C przez około 60 minut. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem.  Ciasto kiedy wystygnie obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!

Ciastozjeynami1

Ciastozjeynami2

Ciastozjeynami3

Ciastozjeynami4

Ciastozjeynami5

Ciastozjeynami6

Ciastozjeynami7

Ciastozjeynami8

Ciastozjeynami9

czwartek, 10 stycznia 2019, bryssska
TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2019/01/12 15:09:25
lubię takie ciasta, proste a smaczne
-
2019/01/14 12:59:29
izaa_a - dokładnie takie najsmaczniejsze ;-D
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria