poniedziałek, 13 lutego 2017

HumuszfasoliJa0

Ferie, ferie i po feriach, można w końcu wrócić do normalności. Julka w szkole, a ja odrabiam blogowe zaległości. Dziś proponuje wam przepis na humus z fasoli "Jaś" zamiast z cieciorki. Dla mnie w smaku również pyszny, prosty i szybki do zrobienia. Dla mnie najlepszy z domową tortillą i konserwową papryką.

 

Humus z fasoli "Jaś"

Składniki na humus z fasoli "Jaś":

  • 3 szklanki ugotowanej fasoli "Jaś" (u mnie mrożona, świeża)
  • 1/2 szklanki pasty tahini przepis znajdziecie tutaj
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1/4 szklanki oleju lub wody
  • sól do smaku

 

Przygotowanie humusu z fasoli "Jaś".

Fasolę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do zmielonej fasoli dodajemy pastę tahini, kumin, czosnek, sok z cytryny, olej i trochę soli. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy najlepiej robotem. W zależności jaką chcecie uzyskać konsystencję humusu dolewacie więcej wody lub oleju. Ja lubię jak ma konsystencję pasty do kanapek. Ja przeważnie humus nakładam na kawałki tortilli, a na to konserwową paprykę. Pycha. Smacznego !!!

 HumuszfasoliJa1

HumuszfasoliJa2

HumuszfasoliJa3

HumuszfasoliJa4

HumuszfasoliJa5

HumuszfasoliJa6

HumuszfasoliJa8

HumuszfasoliJa7

HumuszfasoliJa9

HumuszfasoliJa10

HumuszfasoliJa11

HumuszfasoliJa12

HumuszfasoliJa13

10:16, bryssska , pasty
Link Komentarze (9) »
poniedziałek, 30 stycznia 2017

Domowetortille0

W internecie krąży wiele przepisów na tortillę, ja swoją zaczerpnęłam z blogu "Każdy ma jakiegoś bzika"  tylko zmieniłam trochę mąkę. U nas w domu takie tortille piekło się z resztek ciasta na makaron, na gorącej blasze, miały one tylko wtedy kształt prostokątny, a nie okrągły. Zresztą nieważne jaki kształt ważne, że były pyszne. Moja Julka najbardziej lubi takie gorące bez niczego, zresztą jak większość dzieci.

 

Domowe tortille

Składniki na domowe tortille:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 35 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżeczki soli

 

Przygotowanie domowych tortilli.

Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej oraz wrzącą wodę. Ugniatamy ciasto (u mnie zrobił to robot). Wyrobione ciasto dzielimy na 16 lub 24 kulki. Każdą kulkę ciasta wałkujemy i smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż zaczną powstawać na cieście pęcherzyki powietrza, a ciasto zacznie się lekko przypalać i tak z dwóch stron. Gotowe tortille zajadamy z czym tylko chcemy, ja przeważnie robię je do humusu i podaję z papryką konserwową, lub smaruję pieczonym pasztetem i dżemem aroniowym, albo z pieczonym kurczakiem, sałatą i sosem czosnkowy.  Smacznego !!!

 Domowetortille11

Domowetortille21

Domowetortille3

Domowetortille4

Domowetortille5

Domowetortille6

Domowetortille7

Domowetortille8

Domowetortille9

Domowetortille10

 Domowetortille111

Domowetortille14

Domowetortille12

Domowetortille13

 Domowetortille161

Domowetortille171

środa, 25 stycznia 2017

Domowapastatahini0

Chciałam sama zrobić humus, ale nigdzie nie mogłam kupić pasty tahini. Poszperałam po internecie i nie mogłam uwierzyć, że to takie proste samemu ją zrobić. Wystarczy uprażyć sezam i go zmielić. Domowa pasta jest pyszna i bez żadnych ulepszaczy, tylko troszkę pracy przy blendowaniu, ale warto.

 

Domowa pasta Tahini

Składniki na domową pastę tahini:

  • 200 g sezamu
  • sucha patelnia
  • blender lub moździerz

 

Przygotowanie domowej pasty tahini.

Na mocno rozgrzaną patelnie wsypujemy sezam i cały czas potrząsamy nią lub szybko i dokładnie mieszamy do momentu bardzo lekkiego, powiedziałabym bladego zbrązowienia ziarenek.   Nie mogą być zbytnio przyprażone bo nam wyjdzie zbyt gorzka pasta. Uprażony sezam studzimy.  Przestudzony sezam blendujemy, aż powstanie gładka, lejąca się masa.  Może nam to zająć chwilkę. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wsadzamy do lodówki.  Pastę tahini można przechowywać nawet kilka tygodni szczelnie zamkniętą w lodówce.  Smacznego !!!

Domowapastatahini1

Domowapastatahini2

Domowapastatahini3

Domowapastatahini4

Domowapastatahini5

Domowapastatahini6

Domowapastatahini7

Domowapastatahini8

Domowapastatahini10

Domowapastatahini9

Domowapastatahini11

Domowapastatahini12

10:20, bryssska , pasty
Link Komentarze (10) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 170
| < Luty 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html