sobota, 24 września 2016
Orzechowe ciasto z cukinią

272e

 

Przepyszne, bardzo szybkie i banalnie proste. Bardzo aromatyczne, wilgotne i  chrupiące,( bo sama  miele orzechy). Ciasto zachwyca prostotą, a jednocześnie wygląda bardzo wytwornie. Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com,troszkę go przerobiłam pod siebie.

 

Składniki:

  • 25 dag mąki tortowej
  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 150 ml oleju
  • 18 dag cukru
  • 25 dag startej ze skórką na dużych oczkach cukinii

 

Składniki na wierzch:

  • 1 czekolada mleczna (u mnie z nadzieniem z toffi)
  • 2-3 łyżki mleka
  • garść posiekanych orzechów włoskich

 

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, sodą, solą oraz orzechami. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka z cukrem i olejem. Do suchych składników dodajemy masę jajeczną. Mieszamy i dodajemy cukinię. Wszystko ze sobą łączymy. Ciasto wylewamy na średnią blaszkę (u mnie kwadratowa) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 170'C przez około 35-40 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem, jeżeli jest suchy to wówczas ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce.  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Roztopioną czekoladą oblewamy ciasto, a na wierzch sypiemy posiekane orzechy. Ja czasem obsypuję ciasto samym cukrem pudrem bez polewy i też jest pyszne. Smacznego !!!

 

275e

277e

278e

280e

273e

274e

281e

282e

283e

287e

288e

291e

290e

292e

293e

294e

295e

296e

298e

299e

297e

300e

302e

301e

303e

304e

Jemy sezonowo! Jesień

10:26, bryssska , ciacha
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 22 września 2016
Cukinia nadziewana mięsem z serem mozzarella

255e

 

Choć cukinia dostępna jest cały rok, to tej z naszych ogródków są ostatnie dni. W moim rosną jeszcze trzy takie maleńkie i nie wiem czy jeszcze urosną. A dziś proponuję wam pyszne kawałki cukinii nadziewane aromatycznym mięsem zapiekane pod mozzarellą.

 

Składniki:

  • 1 większa lub 2 małe cukinie
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • 50 dag mięsa mielonego ( ja zmieliłam sama łopatkę wieprzową)
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oliwy  ( ja dałam łyżkę oleju kokosowego)

 

Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku. Lekko podsmażamy około 30 sekund i dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy, podsmażamy i dodajemy posiekany tymianek oraz oregano. Ponownie mieszamy i podsmażamy, aż mięso będzie podpieczone ale nie spalone na wiór. Podsmażone lekko przestudzone mięso przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Cukinię płuczemy, kroimy na kawałki około 4-5 cm, w których wydrążamy gniazda nasienne. Do tak przygotowane cukinie wypełniamy przygotowanym mięsem po brzegi. Wypełnione cukinie układamy w żaroodpornym naczyniu. Kulkę mozzarelli wyjmujemy z opakowania i kroimy na tyle plastrów ile mamy kawałków cukinii. Na każdy kawałek cukinii nadzianej mięsem układamy plaster sera mozzarella. Tak przygotowana cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pieczemy przez około 20-30 minut. Cukinia po upieczeniu powinna być miękka, a ser mieć kolor złoto-brązowy. Smacznego !!!

 

257e

258e

261e

262e

256e

 

263e

264e1

266e1

267e

270e

269e

268e

 

 

 

niedziela, 18 września 2016
Kotleciki z cukinii

237e

Pomału zaczyna się jesień, a u mnie dziś na blogu wspomnienie lata. Kotleciki z cukinii, przepyszne, chrupiące w środku delikatne, rozkosz w ustach. Banalnie proste. Smażyłam na oleju kokosowym, więc powiedzmy, że też zdrowe.

 

Składniki:

  • cukinia ( u mnie mała długa)
  • 2 jajka
  • pieprz i sól
  • bułka tarta
  • olej kokosowy

 

Cukinię płuczemy i kroimy na plastry (około 0,5 cm). Jajka mieszamy z solą i pieprzem. Plasterki cukinii obtaczamy najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i z drugiej strony na złoto-brązowy kolor. Zjadamy zaraz po usmażeniu. Smacznego !!!

 

239e

240e

243e

244e

246e

245e

247e

248e

249e

250e

252e

251e

253e

254e

 

 

19:41, bryssska , warzywa
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 161
| < Wrzesień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel