poniedziałek, 14 maja 2018

Pieczonepiersizkurczakapodpierzynkmarchewkowojabkow0

Aromatyczna i soczysta pieczona pierś z kurczaka pod pierzynką z tartej marchwi wymieszanej z jabłkiem. Piersi w smaku delikatne, rozpływają się w ustach, bardzo soczysta i świetnie uzupełnia się z pieczonym jabłkiem z marchewką. Banalnie prosta w przygotowaniu, a zachwyci nie tylko domowników, ale również znajomych.

 

Pieczone piersi z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową

Składniki na pieczoną pierś z kurczaka pod pierzynką marchewkowo - jabłkową:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 jabłka
  • majonez
  • pieprz i sól
  • oliwa

 

Przygotowanie pieczonej piersi pod pierzynką marchewkowo - jabłkową.

Piersi z kurczaka kroimy w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i gustu. Przyprawione piersi z kurczaka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Plastry mięsa z wierzchu smarujemy grubo majonezem. Marchewkę z jabłko obieramy, a następnie trzemy na tarce o grubych oczkach. Starte mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy. Tak przygotowaną marchew z jabłkiem nakładamy kupkami na piersi posmarowane majonezem. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 30-40 minut. Czas pieczenia zależy od grubości plastrów mięsa. Mięso podajemy zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami, choć na zimno smakuje również wyśmienicie. Smacznego !!!

Pieczonepiersizkurczakapodpierzynkmarchewkowojabkow1

Pieczonepiersizkurczakapodpierzynkmarchewkowojabkow2

                             

Pieczonepiersizkurczakapodpierzynkmarchewkowojabkow4

Pieczonepiersizkurczakapodpierzynkmarchewkowojabkow5

Pieczonepiersizkurczakapodpierzynkmarchewkowojabkow6

Pieczonepiersizkurczakapodpierzynkmarchewkowojabkow7

środa, 09 maja 2018

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk0

Pyszny i orzeźwiający biszkopt z delikatnym musem truskawkowym i cytrynową galaretką. Ciasto nie za słodkie, lekko kwaskowate, idealne na lato.

 

Biszkopt z musem truskawkowym i galaretką

Składniki na biszkopt z musem truskawkowym i galaretką:

  • 5 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Mus truskawkowy:

  • 2 woreczki mrożonych truskawek około 1 kg
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe

Ponadto:

  • 3 galaretki cytrynowe

 

Przygotowanie biszkoptu z musem truskawkowym i galaretką.

Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku i po trochę cukier, cały czas ubijamy aż do wyczerpania składników. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Biszkopt po upieczeniu studzimy na kratce. Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Truskawki za pomocą blendera miksujemy na mus. Do truskawkowego musu dodajemy tężejącą galaretkę i cukier puder. Wszystko miksujemy około 2-3 minut. Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy w niej biszkopt, na który wylewamy tężejący mus truskawkowy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1,2 litra wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Tężejącą cytrynową galaretkę wylewamy na mus truskawkowy. Ciasto schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego !!!

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk2

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk3

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk4

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk5

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk1

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk6

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk7

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk8

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk9

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk10

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk11

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk13

Biszkoptzmusemtruskawkowymigalaretk12

22:38, bryssska , ciacha
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 07 maja 2018

Szaszykiwarzywnezkurczakiem0

Uwielbiam szaszłyki z grilla, u mnie zawsze są kolorowe i różnorodne. Tym razem do zrobienia ich użyłam pikantnie przyprawione mięso z kurczaka przełożone szalotką, cukinią, papryka i pieczarkami. Idealne na majówkę.

 

Szaszłyki warzywne z kurczakiem

Składniki na szaszłyki warzywne z kurczakiem:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie pikantnej przyprawy na grill
  • 2 czerwone papryki
  • kilkanaście szalotek
  • 25 dag pieczarek
  • 1 cukinia
  • sól i pieprz
  • długie patyczki do szaszłyków

 

Przygotowanie szaszłyków warzywnych z kurczakiem.

Mięso kroimy w grubą kostkę, dodajemy przyprawę i wszystko dokładnie mieszamy. Szalotkę obieramy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na kilka kawałków. Pieczarki płuczemy i przekrawamy na połowę. Cukinię kroimy w grube półplasterki. Na patyczek do szaszłyka nabijamy pieczarkę, następnie kawałek mięsa, potem szalotkę, paprykę i cukinię. Całość powtarzamy jeszcze raz. Tak żeby wszystkiego było na patyczku w podwójnej ilości. Tak robimy szaszłyki do wyczerpania składników. Gotowe szaszłyki obsypujemy solą i pieprzem. Szaszłyki pieczemy na rozgrzanym grillu co jakiś czas obracając do o koła. Czas grilowania zależy od waszych upodobań, ja lubię dobrze wypieczone. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

 Szaszykiwarzywnezkurczakiem1

Szaszykiwarzywnezkurczakiem2

Szaszykiwarzywnezkurczakiem3

Szaszykiwarzywnezkurczakiem4

Szaszykiwarzywnezkurczakiem5

Szaszykiwarzywnezkurczakiem6

Szaszykiwarzywnezkurczakiem7

Szaszykiwarzywnezkurczakiem10

Szaszykiwarzywnezkurczakiem9

 

07:36, bryssska , gril
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 183
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria