środa, 19 września 2018

Sossodkokwanynazim0

Idealna pora na zrobienie tego przepisu jest właśnie teraz, bo papryka i pieczarki są tanie jak barszcz. Sos wyszedł pyszny o  słodko - kwaśnym smaku, który świetnie komponuje się  mięsem z kurczaka i ryżem. Ja czasami robię go z samym ryżem bez dodatku mięsa, jest równie pyszny.

 

Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy

Składniki na Sos słodko - kwaśny na zimę - najlepszy i najprostszy:

  • 2 kg papryki czerwonej
  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0.5 kg cebuli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży pikantny ketchup
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 8 łyżek cukru
  • 3 płaskie łyżki soli

 

Przygotowanie Sosu słodko - kwaśnego na zimę - najlepszego i najprostszego.

Marchewkę obieramy, kroimy w talarki, zalewamy wodą i gotujemy ją około 10 minut. Odcedzamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małe paseczki. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Zalewa: Do garnka wlewamy ocet, olej, ketchup, dodajemy przecier pomidorowy, kukurydze razem z wodą, sól i cukier. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do zalewy dodajemy pokrojone warzywa razem z pieczarkami. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszając) około 30 minut.  Gorący sos nakładamy do wyparzonych średnich słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem. Smacznego !!!

 Sossodkokwanynazim1

Sossodkokwanynazim2

Sossodkokwanynazim3

Sossodkokwanynazim4

Sossodkokwanynazim5

Sossodkokwanynazim6

Sossodkokwanynazim8

Sossodkokwanynazim7

Sossodkokwanynazim9

Sossodkokwanynazim10

Sossodkokwanynazim11

Sossodkokwanynazim12

sobota, 08 września 2018

Demzaroniiijabek0

Ostatnie moje zbiory tegorocznych aronii przeznaczyłam na dżem. Połączyłam ją pół na pół z jabłkami, bo aronia była już tak lekko pomarszczona. Wyszedł przepyszny dżem, delikatny, niezbyt słodki, idealny do naleśników, racuchów, jak również na kanapkę z masłem lub w nie co wytrawnej wersji jako dodatek do pasztetów (moja ulubiona wersja).

 

Dżem z aronii i jabłek

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 1kg jabłek (waga po obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych)
  • 1 opakowanie pektyny
  • 1 kg cukru

 

Przygotowanie Dżemu z aronii i jabłek.

Aronię dokładnie płuczemy, a obrane jabłka kroimy w ćwiartki. Tak przygotowane owoce blendujemy na gładką masę (ja użyłam w tym celu miksera do koktajli). Pektynę mieszamy z 1 szklanka cukru. Zmiksowane owoce doprowadzamy do wrzenia w garnku z grubym dnem. Dodajemy do nich pektynę z cukrem i gotujemy na średnim ogniu tak około 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy resztę cukru. Dalej gotujemy cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Tak przygotowany dżem przelewamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy je około 10-15 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki odwracamy do góry dnem na około 15 minut. Smacznego !!!

Demzaroniiijabek1

Demzaroniiijabek2

Demzaroniiijabek3

Demzaroniiijabek4

Demzaroniiijabek5

Demzaroniiijabek6

Demzaroniiijabek7

Demzaroniiijabek9

Demzaroniiijabek8

Demzaroniiijabek10

piątek, 07 września 2018

Saatkazburakwicukiniinazim0

Super pyszna sałatka z buraczków i cukinii, która zimą będzie nas zachwycać swoim delikatnym słodko-kwaskowatym smakiem. Prosta i szybka, polecam wam zrobić, nie zawiedziecie się smakiem. Przepis zaczerpnęłam od Basiliany.

 

Sałatka z buraczków i cukinii na zimę

Składniki na Sałatkę z buraków i cukinii na zimę:

  • 5 kg buraków
  • 5 kg cukinii (u mnie mała z miękką skórką)
  • 1 kg cebuli (u mnie biała i czerwona po połowie)

Zalewa:

  • 3 i 3/4 szklanki octu 10%
  • 5 szklanek cukru
  • 2 i 1/2 szklanki oleju
  • 15 łyżeczek soli

 

Przygotowanie Sałatki z buraczków i cukinii na zimę.

Buraki gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia po czym obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cukinię trzemy ze skórką na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane warzywa mieszamy ze sobą i zalewamy je gorącą zalewą - (składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając). Wszystko ze sobą dokładnie łączymy i odstawiamy na 12 godzin do przegryzienia (ja zostawiłam na noc). Następnie sałatkę przecedzamy i nakładamy ją do wyparzonych średniej wielkości słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy je około 20 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu odwracamy słoiki do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Saatkazburakwicukiniinazim1

Saatkazburakwicukiniinazim2

Saatkazburakwicukiniinazim3

Saatkazburakwicukiniinazim4

Saatkazburakwicukiniinazim7

Saatkazburakwicukiniinazim6

Saatkazburakwicukiniinazim5

09:15, bryssska
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 199
| < Wrzesień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria