czwartek, 15 listopada 2018

Jabkatartebezcukrunazim0

W tym roku moje jabłonki obrodziły ponad stan. Ja postanowiłam z części zrobić jabłka tarte bez cukru do słoików na zimę. Takie jabłka doprawiam dopiero w zależności co z nich chcę zrobić. Ja polecam je  do szarlotki, zapiekanego makaronu czy jako dodatek do jogurtu naturalnego.

 

Jabłka tarte bez cukru na zimę

Składniki:

  • Jabłka zimowe gatunek i ilość dowolna
  • wyparzone słoiki średnie i duże

 

Przygotowanie Jabłek tartych bez cukru na zimę.

Jabłka dokładnie myjemy i obieramy. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach ( ja użyłam robota z końcówką do tarcia). Starte jabłka lekko odciskamy z soku i ubijamy w słoikach, tak aby na wierzchu pozostało troszkę soku. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez około 40-45 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki po ugotowaniu odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Jabkatartebezcukrunazim1

Jabkatartebezcukrunazim2

Jabkatartebezcukrunazim3

Jabkatartebezcukrunazim4

Jabkatartebezcukrunazim5

Jabkatartebezcukrunazim6

Jabkatartebezcukrunazim7

08:13, bryssska
Link Komentarze (1) »
piątek, 05 października 2018

Czerwonakapustanazimezjabkiem0

Nasza złota polska jesień sprzyja robieniu przetworów na zimę, zwłaszcza tych z kapusty. Dziś u mnie przepis na czerwona kapustę z jabłkiem. Sałatka pyszna, prosta i szybka w zrobieniu, na zimę idealna.   

 

Czerwona kapusta na zimę z jabłkiem

Składniki na Czerwoną kapustę na zimę z jabłkiem:

  • 3 kg kapusty czerwonej
  • 1 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • 1/2 kg cebuli

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 6 listków laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego

 

Przygotowanie Czerwonej kapusty na zimę z jabłkiem.

Czerwoną kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem, odcedzamy. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Składniki na zalewę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy kapustę z cebulą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 minut, tak aby zmiękła. Na koniec dodajemy jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy aby troszkę ostygła. Przestudzona kapustę przekładamy do wyparzonych średnich słoików, ugniatając łyżką. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut od momentu gotowania się wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Czerwonakapustanazimezjabkiem1

Czerwonakapustanazimezjabkiem2

Czerwonakapustanazimezjabkiem3

Czerwonakapustanazimezjabkiem4

Czerwonakapustanazimezjabkiem5

Czerwonakapustanazimezjabkiem6

Czerwonakapustanazimezjabkiem7

środa, 26 września 2018

Pieczarkimarynowanenazim0

Ja uwielbiam marynowane pieczarki, a takie domowe są najlepsze. Kupiłam je tanio, więc postanowiłam zrobić kilka słoików. Zimą będzie jak znalazł. Idealne jako dodatek do sałatek lub obiadu.

 

Pieczarki marynowane na zimę

Składniki na Pieczarki marynowane na zimę:

  • 3 kg pieczarek
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy ( do każdego litrowego słoika)
  • kilka ziaren ziela angielskiego  (do każdego litrowego słoika0
  • 1 liść laurowy (do każdego słoika)
  • kilka ziaren pieprzu (do każdego litrowego słoika)
  • 1 plasterek cebuli (do każdego litrowego słoika)

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

 

Przygotowanie Pieczarek marynowanych na zimę.

Pieczarki dokładnie płuczemy. Wsypujemy je do dużego wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy ocet i sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak około 5 minut. Odcedzamy i przelewamy je zimną wodą. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy gorczycę, liść laurowy, cebulę, pieprz i ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików wkładamy ugotowane pieczarki. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią pieczarki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki z pieczarkami odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

 Pieczarkimarynowanenazim1

Pieczarkimarynowanenazim2

Pieczarkimarynowanenazim3

Pieczarkimarynowanenazim4

Pieczarkimarynowanenazim5

Pieczarkimarynowanenazim6

Pieczarkimarynowanenazim7

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 201
| < Listopad 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria