piątek, 05 października 2018

Czerwonakapustanazimezjabkiem0

Nasza złota polska jesień sprzyja robieniu przetworów na zimę, zwłaszcza tych z kapusty. Dziś u mnie przepis na czerwona kapustę z jabłkiem. Sałatka pyszna, prosta i szybka w zrobieniu, na zimę idealna.   

 

Czerwona kapusta na zimę z jabłkiem

Składniki na Czerwoną kapustę na zimę z jabłkiem:

  • 3 kg kapusty czerwonej
  • 1 kg jabłek (u mnie szara reneta)
  • 1/2 kg cebuli

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru + 3 łyżki
  • 3 płaskie łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 6 listków laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego

 

Przygotowanie Czerwonej kapusty na zimę z jabłkiem.

Czerwoną kapustę szatkujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem, odcedzamy. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Składniki na zalewę wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się zalewy dodajemy kapustę z cebulą i gotujemy na niewielkim ogniu przez 25 minut, tak aby zmiękła. Na koniec dodajemy jabłka i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy aby troszkę ostygła. Przestudzona kapustę przekładamy do wyparzonych średnich słoików, ugniatając łyżką. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 30 minut od momentu gotowania się wody. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Czerwonakapustanazimezjabkiem1

Czerwonakapustanazimezjabkiem2

Czerwonakapustanazimezjabkiem3

Czerwonakapustanazimezjabkiem4

Czerwonakapustanazimezjabkiem5

Czerwonakapustanazimezjabkiem6

Czerwonakapustanazimezjabkiem7

środa, 26 września 2018

Pieczarkimarynowanenazim0

Ja uwielbiam marynowane pieczarki, a takie domowe są najlepsze. Kupiłam je tanio, więc postanowiłam zrobić kilka słoików. Zimą będzie jak znalazł. Idealne jako dodatek do sałatek lub obiadu.

 

Pieczarki marynowane na zimę

Składniki na Pieczarki marynowane na zimę:

  • 3 kg pieczarek
  • 3 łyżki octu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy ( do każdego litrowego słoika)
  • kilka ziaren ziela angielskiego  (do każdego litrowego słoika0
  • 1 liść laurowy (do każdego słoika)
  • kilka ziaren pieprzu (do każdego litrowego słoika)
  • 1 plasterek cebuli (do każdego litrowego słoika)

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

 

Przygotowanie Pieczarek marynowanych na zimę.

Pieczarki dokładnie płuczemy. Wsypujemy je do dużego wysokiego garnka, zalewamy wodą i dodajemy ocet i sól. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tak około 5 minut. Odcedzamy i przelewamy je zimną wodą. Do każdego wyparzonego słoika wkładamy gorczycę, liść laurowy, cebulę, pieprz i ziele angielskie. Do tak przygotowanych słoików wkładamy ugotowane pieczarki. Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i zalewamy nią pieczarki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki z pieczarkami odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

 Pieczarkimarynowanenazim1

Pieczarkimarynowanenazim2

Pieczarkimarynowanenazim3

Pieczarkimarynowanenazim4

Pieczarkimarynowanenazim5

Pieczarkimarynowanenazim6

Pieczarkimarynowanenazim7

wtorek, 25 września 2018

Paprykakonserwowa0

Wrzesień to idealna pora na zrobienie  domowej papryki konserwowej. Papryka z tego przepisu to dla mnie ideał, w smaku  taka słodko -  kwaśna, twarda i co najważniejsze nie odchodzi od niej skórka. Polecam wszystkim miłośnikom papryki, żeby koniecznie wypróbowali ten przepis, na pewno się nie zawiodą.

 

Papryka konserwowa

Składniki na Paprykę konserwową:

  • 3-4 kg papryki
  • 2 ząbki czosnku (do każdego słoika 450ml)
  • 3 ziarna ziela angielskiego (do każdego słoika 450ml)
  • kilka ziaren pierzu (do każdego słoika 450ml)
  • Zalewa:
  • 9 szklanek wody
  • 1 1/2 octu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soli

 

Przygotowanie Papryki konserwowej.

Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki jeśli jest mała, a jak jest duża to te ćwiartki kroimy jeszcze na pół. Tak przygotowaną paprykę układamy ciasno w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wkładamy czosnek, ziele angielskie i pieprz. Składniki zalewy gotujemy i gorącą zalewamy paprykę. Zakręcamy i pasteryzujemy ją około 10 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu paprykę odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

 Paprykakonserwowa1

Paprykakonserwowa2

Paprykakonserwowa3

Paprykakonserwowa4

Paprykakonserwowa5

 Paprykakonserwowa6

Paprykakonserwowa8

Paprykakonserwowa7

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 200
| < Październik 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria