środa, 15 sierpnia 2018

 Powidadomowedlaleniwych0

Kocham powidła, a takie domowe to wprost ubóstwiam. Pamiętam, że dawniej u nas takie powidła smażyło się kilka dni w dużym garze nad ogniskiem, one były najlepsze. Ja natomiast proponuję wam równie pyszne powidła, ale w dużo prostszej wersji, o wiele szybsze i mniej pracochłonne.

 

Powidła domowe dla leniwych - najprostsze

Składniki na Powidła domowe dla leniwych - najprostsze:

  • Śliwki węgierki ( u mnie 4 litry już zblenderowanych)
  • cukier ( u mnie 3/4 kg, może być mniej lub więcej, zależy od was)
  • blender ( u mnie robot do koktajli)

 

Przygotowanie Powideł domowych dla leniwych - najprostszych.

Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki i blendujemy na gładką masę. Masę śliwkową wlewamy do wysokiego garnka z grubym dnem i dodajemy cukier. Mieszamy i wstawiamy na średni ogień żeby doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień na mniejszy( tak tylko żeby pyrkało) i gotujemy, i gotujemy aż wyparuje woda i zostanie gęste powidło, mieszając co jakiś czas, żeby się nam nie przypaliły (mnie zajęło to około 2 godziny). Gęste gorące powidła przekładamy do małych wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy tak około 10 minut po zagotowaniu, ugotowane obracamy do góry dnem do wystygnięcia ( przy powidłach pasteryzacja jest niekonieczna, ale ja wole dmuchać na zimne akurat w tym przypadku). Smacznego !!!

Powidadomowedlaleniwych1

Powidadomowedlaleniwych2

Powidadomowedlaleniwych3

Powidadomowedlaleniwych4

Powidadomowedlaleniwych5

Powidadomowedlaleniwych6

Powidadomowedlaleniwych8

Powidadomowedlaleniwych7

Powidadomowedlaleniwych9

wtorek, 14 sierpnia 2018

Buraczkizczosnkiemna_zim0

Buraczki te to moja ulubiona sałatka na zimę z wszystkich przetworów, mogłabym się nimi zajadać i zajadać. Bardzo dobrze doprawione, w zimie idealne, choć ja robię zawsze ich tyle, żebym mogła się nimi cieszyć o każdej porze roku. Produktem ubocznym sałatki jest przepyszny sok do barszczu. Traktuję go jak zakwas do barszczu, który jest bardzo dobrze doprawiony. Polecam każdemu.

 

Buraczki z czosnkiem na zimę i sok do barszczu

Składniki na Buraczki z czosnkiem na zimę i sok do barszczu:

  • 2 kg buraczków
  • 2 duże cebule
  • 2 duże ząbki czosnku

Zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 166 ml octu 10% ( ja daję troszkę mniej niż 3/4 szklanki)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duża łyżka soli
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 goździki
  • 4 liście laurowe

 

Przygotowanie Buraczków z czosnkiem na zimę i sok do barszczu.

Buraczki gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy, obieramy (najlepiej jeszcze lekko ciepłe) i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Buraczki mieszamy z cebulą i czosnkiem. Składniki zalewy wrzucamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem tak około 2 minuty, odcedzamy przyprawy i gorącą zalewą zalewamy buraczki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Po tym czasie buraczki odcedzamy i wkładamy je do wyparzonych małych słoiczków. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut od zagotowania wody. Pozostały sok z odcedzania buraczków doprowadzamy do wrzenia i gorący przelewamy do wyparzonych słoiczków i również pasteryzujemy go 15 minut od zagotowania wody. Po ugotowaniu słoiki z buraczkami jak i sokiem odwracamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Buraczkizczosnkiemna_zim1

Buraczkizczosnkiemna_zim3

Buraczkizczosnkiemna_zim2

                                  

                                  

                                  

                                  

Buraczkizczosnkiemna_zim8

Buraczkizczosnkiemna_zim10

Buraczkizczosnkiemna_zim9

Buraczkizczosnkiemna_zim11

15:55, bryssska
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 09 sierpnia 2018

Gruszkiwsyropienazim0

Najprostszy chyba przepis na gruszki w syropie, zapewne wykorzystywany w większości domach by móc cieszyć się zapachem lata zimą. Ja uwielbiam ten przepis, bo gruszki się szybko robi, nie czarnieją, a potem są idealne do ciasta czy owocowej sałatki.

 

Gruszki w syropie na zimę - najlepsze

Składniki na Gruszki w syropie na zimę - najlepsze:

  • Gruszki (najlepsze są twarde, jeszcze nie całkiem dojrzałe)
  • cukier (po 4 łyżki na każdy litrowy słoik)
  • woda (u mnie filtrowana z kranu, może być przegotowana)
  • goździki (po 2-3 na litrowy słoik) - niekoniecznie

 

Przygotowanie Gruszek w syropie na zimę.

Gruszki płuczemy, osuszamy, obieramy, kroimy w ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane gruszki układamy w  wyparzonych słoikach. Do każdego słoika z gruszkami dodajemy cukier i goździki. Gruszki zalewamy zimną wodą. Zakręcamy i pasteryzujemy czyli wstawiamy słoiki do garnka wyłożonego ścierką, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy 20 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowane słoiki dokręcamy, wstrząsamy kilka razy żeby cukier z dna się rozpuścił (uwaga żeby się nie poparzyć, można to również zrobić kiedy słoiki lekko ostygną) i obracamy je do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

Gruszkiwsyropienazim1

Gruszkiwsyropienazim2

Gruszkiwsyropienazim3

Gruszkiwsyropienazim4

Gruszkiwsyropienazim5

Gruszkiwsyropienazim6

Gruszkiwsyropienazim7

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 198
| < Sierpień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria