niedziela, 18 lutego 2018

Tortconfetti0

Bardzo popularny ostatniego czasu tort confetti, tym razem zdobył moją przychylność. W tym roku zrobiłam go po raz pierwszy na urodziny córci, ale zamiast ciasta ucieranego zrobiłam biszkopta i przyznam że był to strzał w dziesiątkę. Tort bardzo prosty, szybki, bardzo lekki, niezbyt słodki po prostu pyszniutki.

Tort confetti

Składniki na ciasto na dużą prostokątną blaszkę:

  • 12 jajek
  • 12 łyżek mąki pszennej
  • 12 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 24 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek  kolorowej posypki cukrowej

Składniki na masę:

  • 1 kg serka mascarpone
  • 1 litr śmietany kremówki
  • sok z jednej cytryny
  • 6 łyżek cukru pudru

Ponadto:

  • posypka cukrowa
  • ozdobny opłatek na tort

 

Przygotowanie tortu confetti.

Składniki na biszkopt dzielimy na trzy i pieczemy trzy oddzielne biszkopty czyli ubijamy białka na sztywno z czterech jajek. Kiedy białka będą ubite  dodajemy do nich po jednym żółtku (w sumie 4 żółtka) i jednej łyżce cukru (w sumie 4 łyżki) cały czas ubijając pianę. 4 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki maki ziemniaczanej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiewamy przez sitko, dodajemy do ubitej piany i delikatnie, ale dokładnie mieszamy za pomocą łopatki. Następnie dodajemy trzy łyżki posypki cukrowej i delikatnie mieszamy, nie za długo żeby się nam posypka nie rozpuściła. Tak przygotowane ciasto wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Upieczony biszkopt studzimy na kratce. Pamiętajcie, że musicie upiec jeszcze dwa takie biszkopty.  Kiedy biszkopty będą już upieczone i wystudzone wówczas zabieramy się za robienie masy. Masę ubijamy w bardzo wysokim naczyniu lub robocie czyli do miski dajemy serek mascarpone i wlewamy do niego śmietanę kremówkę. Wszystko ze sobą ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Pod koniec ubijania do masy dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowaną masę dzielimy na trzy części. Jedną część masy wykładamy na biszkopt, masę przykrywamy drugim biszkoptem, na który wykładamy drugą część masy. Przykrywamy to trzecim biszkoptem. Trzecią część masy wykorzystujemy do posmarowania wierzchu i boków tortu, zostawiając 2-3 łyżki na dekorację. Posmarowane kremem boki tortu obsypujemy kolorową posypka cukrową. Na środku tortu umieszczamy ozdobny opłatek. Dekorujemy tort dokoła  małymi rozetkami. Tort schładzamy w lodówce. Smacznego !!!

 Tortconfetti2

Tortconfetti1

Tortconfetti3

Tortconfetti4

Tortconfetti5

Tortconfetti6

Tortconfetti7

Tortconfetti8

Tortconfetti9

Tortconfetti10

Tortconfetti11

Tortconfetti12

Tortconfetti13

Tortconfetti15

Tortconfetti14

Tortconfetti16

Tortconfetti17

15:13, bryssska , torty
Link Komentarze (6) »
sobota, 17 lutego 2018

Szarlotkazpowkamijabek0

Uwielbiane przeze mnie ostatnimi czasy ciasto z jabłkami. Jak dla mnie najlepsza wersja szarlotki. Wystarczy tylko ugnieść ciasto, przełożyć je połówkami jabłek, upiec i oblać lukrem, a później można się do woli zajadać przepysznym ciastem. U mnie połowa znika jeszcze ciepła.

 

Szarlotka z połówkami jabłek

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 kostka margaryny lub masła (250g)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%

Ponadto:

  • 8 jabłek (ja mam bardzo dużą blaszkę)
  • cynamon do obsypania jabłek

 

Przygotowanie szarlotki z połówkami jabłek.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto po wyrobieniu dzielimy na dwie połówki. Pierwsza połówkę wałkujemy i wykładamy nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Połówki jabłek układamy na cieście i obsypujemy je cynamonem. Wałkujemy drugą połówkę ciasta i wykładamy ją na jabłka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 35-40 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć ładny złoto-brązowy kolor. Lukier nakładamy na ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika bo najlepiej rozprowadza się po jeszcze gorącym cieście.  Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem na gładka masę, tak przygotowanym lukrem smarujemy gorące ciasto. Smacznego !!!

 Szarlotkazpowkamijabek1

Szarlotkazpowkamijabek2

Szarlotkazpowkamijabek3

Szarlotkazpowkamijabek4

Szarlotkazpowkamijabek5

Szarlotkazpowkamijabek6

Szarlotkazpowkamijabek7

Szarlotkazpowkamijabek8

Szarlotkazpowkamijabek9

Szarlotkazpowkamijabek10

Szarlotkazpowkamijabek11

Szarlotkazpowkamijabek12

Szarlotkazpowkamijabek13

Szarlotkazpowkamijabek14

Szarlotkazpowkamijabek15

Szarlotkazpowkamijabek16

Szarlotkazpowkamijabek17

11:14, bryssska , ciacha
Link Komentarze (2) »
piątek, 16 lutego 2018

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta0

Przepis na te sałatkę jest od niedawna w moim posiadaniu. Dotarł do mnie drogą pantoflową ze słowami "musisz to wypróbować", tak więc wypróbowałam. I mogę wam powiedzieć tylko WOW. Sałatka wyszła rewelacyjnie, pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Z początku bałam się, że będzie zbyt kwaśna, ale niepotrzebnie bo wszystkie smaki się ze sobą równoważą. Sałatki z tego przepisu wychodzi bardzo duża ilość, więc jeśli nie macie wysokiego, szklanego naczynia, to po prostu sałatkę zróbcie z połowy porcji.

 

Sałatka warstwowa gyros z czerwoną kapustą

Składniki :

  • 1 mała kapusta pekińska lub połowa średniej
  • 1  słoik kapusty czerwonej konserwowej (u mnie z jabłkiem z mojej spiżarni)
  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy tika masala (może być op. przyprawy gyros)
  • olej
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały słoik ogórków konserwowych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 mały słoik majonezu
  • 1 mały kubełek śmietany 18%
  • ketchup pikantny (tyle ile śmietany czyli mały kubeczek)

 

Przygotowanie sałatki warstwowej gyros z czerwoną kapustą.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i smażymy na oleju do miękkości mięsa. Po usmażeniu mięso studzimy. Majonez mieszamy ze śmietaną i ketchupem. Kapustę pekińską drobno siekamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Ogórki kroimy w kostkę. Kapustę czerwoną odcedzamy z nadmiaru soku. Na dno szklanej misy wysypujemy 1/3  kapusty pekińskiej, na to wykładamy połowę kapusty czerwonej, następnie dajemy połowę ostudzonego mięsa. Na mięso wykładamy połowę cebuli, na cebulę połowę ogórków konserwowych. Na ogórki połowa kukurydzy. Na kukurydzę nakładamy połowę sosu. I od nowa czyli warstwa 1/3 kapusty pekińskiej, reszta kapusty czerwonej, na to reszta mięsa, na mięso druga połowa cebuli, na cebulę reszta ogórka, a na ogórka druga połowa kukurydzy. Na kukurydzę wykładamy resztę sosu. A na warstwę sosu dajemy ostatnią warstwę z kapusty pekińskiej. Sałatkę schładzamy w lodówce minimum 2-3 godzin. Smacznego !!!

 Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta1

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta2

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta3

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta4

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta5

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta6

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta7

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta8

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta9

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta10

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta11

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta12

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta13

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta14

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta15

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta16

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta17

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta18

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta19

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta20

Saatkawarstwowagyroszczerwonkapusta21

Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria