sobota, 17 stycznia 2009

chleb

Bardzo szybki i smaczny chlebek.

 

Składniki :

  •  1,2 kg mąki pszennej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 10 dag drożdży surowych lub 3 łyżki drożdży granulowanych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju do posmarowania foremki

 

 

W misce zasyp drożdże cukrem i poczekaj aż sie rozpuszczą. Do rozpuszczonych drożdży dodaj wodę i sól, wszystko razem wymieszaj mikserem z końcówkami do ugniatania ciasta . Na końcu dodaj mąkę, wszystko razem mieszaj przez około 3 minuty, a następnie odstaw do wyrośnięcia.

 

ciasto wymieszaneA o to jest i fotka naszego ciasta.

 

 ciasto po wyrośnięciu

A po fotka po wyrośnięciu.

 

Po wyrośnięciu wymieszaj porządnie cisto i  przełóż je na wysmarowaną olejem dużą foremkę. Piec w temperatuże 200'C  przez około 1 godziny i 15 minut.

 

 ciasto na blaszce

I ciasto wyłożone na blaszkę.

po upieczeni

 

 

 Chciałabym aby gotowanie ze mną stało się waszą przyjemnością. Mam zamiar proponowac wam proste i niezbyt skąplikowane przepisy,z których sama korzystam w mojej kuchni.
00:06, bryssska
Link Dodaj komentarz »
1 ... 171
 
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html