niedziela, 18 stycznia 2009

rosół z makaronem

Rosół najprostsza zupa świata i jak dla mnie najsmaczniejsza.

 

Składniki na rosół :

  • 4 litry zimnej wody
  • 2 udka z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 2 ziela angielskie
  • 2 listki laurowe
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • pęczek natki pietruszki
  • kilka ziarenek pieprzu

 

Do garnka wlać wodę oraz dodać udka, obrany czosnek, obraną i pokrojoną w podłużne  kawałki marchewkę i pietruszkę, kostki rosołowe, przyprawę do zup , liść laurowy i ziele angielskie, pieprz oraz pokrojoną w plasterki przypaloną cebule, najlepiej na płomieniach kuchenki gazowej tak aby się trochę zwęgliła. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut lub do momentu  aż mięso będzie miękki.

rosół po zagtowaniu

 A tak wygląda rosół po zagotowaniu....

 

Składniki na makaron :

  • 30 dag mąki < to jest około 2 szklanek>
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju

 

Z  wyżej wymienionych składników ugnieść ciasto.  Ciasto podzielić na trzy kawałki, a następnie po kolei rozwałkować w dużej ilości mąki na placki o grubości 1-2 milimetrów.

wałkowanie ciasta

A  tak to ma wyglądać.

Rozwałkowane ciasto kroimy na paski wzdłuż ciasta, po czym nakładamy jeden pasek na drugi posypując obficie mąką i kroimy w cieniutkie paseczki.

makaron

A o to i zdjęcie całej porcji.

Ugotować makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju, pamiętając o ty, że makaron wrzucamy do wrzącej wody w przeciwnym razie paseczki nam się po skleja. 

Ugotowany makaron  nakładać do miseczek i zalać gorącym rosołem, z kawałkiem mięsa i warzywami. Smacznego !

rosół z makaronem

 

 

 

 

00:43, bryssska , zupy
Link Komentarze (1) »
sobota, 17 stycznia 2009

chleb

Bardzo szybki i smaczny chlebek.

 

Składniki :

  •  1,2 kg mąki pszennej
  • 1 litr ciepłej wody
  • 10 dag drożdży surowych lub 3 łyżki drożdży granulowanych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju do posmarowania foremki

 

 

W misce zasyp drożdże cukrem i poczekaj aż sie rozpuszczą. Do rozpuszczonych drożdży dodaj wodę i sól, wszystko razem wymieszaj mikserem z końcówkami do ugniatania ciasta . Na końcu dodaj mąkę, wszystko razem mieszaj przez około 3 minuty, a następnie odstaw do wyrośnięcia.

 

ciasto wymieszaneA o to jest i fotka naszego ciasta.

 

 ciasto po wyrośnięciu

A po fotka po wyrośnięciu.

 

Po wyrośnięciu wymieszaj porządnie cisto i  przełóż je na wysmarowaną olejem dużą foremkę. Piec w temperatuże 200'C  przez około 1 godziny i 15 minut.

 

 ciasto na blaszce

I ciasto wyłożone na blaszkę.

po upieczeni

 

 

 Chciałabym aby gotowanie ze mną stało się waszą przyjemnością. Mam zamiar proponowac wam proste i niezbyt skąplikowane przepisy,z których sama korzystam w mojej kuchni.
00:06, bryssska
Link Dodaj komentarz »
1 ... 171
 
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html