poniedziałek, 19 stycznia 2009

zupa na talerzu

Składniki:

  • 2 buraki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały por
  • 3 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 udko z kurczaka
  • 3 litry wody
  • 1 łyżka przyprawy do zup
  • 1/2 szklanki mleka
  • maga i pieprz do smaku

 

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy, udko, kostkę rosołową, przyprawę do zup, liść laurowy, ziele angielskie,  ząbek czosnku, marchewkę ziemniaki i pietruszkę obrane i pokrojone w kostkę, pora pokrojonego w półksiężyce, buraki obrane i pokrojone w kostkę lub cieniutkie paseczki. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do póki nie zmiękknie mięso.

zupa w garnku

A o to zupka przed zgotowaniem..............

Gdy mięso będzie już miękkie wyciągamy je do ostygnięcia i obieramy, a następnie w małych kawałeczkach wrzucamy do zupy. Do gotującej się zupy wlewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy magą i pieprzem do smaku.Smacznego !

zupa na talerzu

I już gotowa do jedzenia.............

23:44, bryssska , zupy
Link Dodaj komentarz »

sałatka ryżowa z warzywami

 

Składniki:

  • 2 szklanki ryżu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 duży por
  • słoik ogórków konserwowych
  • 6 jajek
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku konserwowego
  • słoik majonezu
  • sól i pieprz do smaku

 

Ponad to :

  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

Jajka ugotować na twardo. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu oddzielić i obficie przelać wodą, przesypać do miski. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. ogórki i jaja również pokroić w kostkę. Por oczyścić, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w cienkie paseczki. Kukurydze i groszek odcedzić, i dodać do ryżu razem z pokrojonymi warzywami i majonezem. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Smacznego !!!

 pokrojone warzywa

 Pokrojone warzywka...........

sałatka ryżowa z warzywami

A tak to wygląda po wymieszaniu.........

 

Składniki:

  • 1 litr rosołu 
  • 1 jajko
  • 1 kopiasta łyżka mąki

 

Rosół zagotować. Do kubka wbić jajko i wsypać mąkę, całość dobrze wymieszać mikserem na gładką masę. Do gotującego się rosołu  powoli ciurkiem wlewać ciasto, ja to robię za pomocą strzykawki, ładnie wygląda na talerzu i nie robią się takie grube kluski. Całość gotowa na średnim ogniu przez około 5 minut. Smacznego !

rosół z ciastem lanym

Ulubione zupa mojego bobaska........

00:55, bryssska , zupy
Link Komentarze (1) »
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria