poniedziałek, 30 stycznia 2017

Domowetortille0

W internecie krąży wiele przepisów na tortillę, ja swoją zaczerpnęłam z blogu "Każdy ma jakiegoś bzika"  tylko zmieniłam trochę mąkę. U nas w domu takie tortille piekło się z resztek ciasta na makaron, na gorącej blasze, miały one tylko wtedy kształt prostokątny, a nie okrągły. Zresztą nieważne jaki kształt ważne, że były pyszne. Moja Julka najbardziej lubi takie gorące bez niczego, zresztą jak większość dzieci.

 

Domowe tortille

Składniki na domowe tortille:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 35 dag mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 3 łyżeczki soli

 

Przygotowanie domowych tortilli.

Oba rodzaje mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej oraz wrzącą wodę. Ugniatamy ciasto (u mnie zrobił to robot). Wyrobione ciasto dzielimy na 16 lub 24 kulki. Każdą kulkę ciasta wałkujemy i smażymy na rozgrzanej suchej patelni, aż zaczną powstawać na cieście pęcherzyki powietrza, a ciasto zacznie się lekko przypalać i tak z dwóch stron. Gotowe tortille zajadamy z czym tylko chcemy, ja przeważnie robię je do humusu i podaję z papryką konserwową, lub smaruję pieczonym pasztetem i dżemem aroniowym, albo z pieczonym kurczakiem, sałatą i sosem czosnkowy.  Smacznego !!!

 Domowetortille11

Domowetortille21

Domowetortille3

Domowetortille4

Domowetortille5

Domowetortille6

Domowetortille7

Domowetortille8

Domowetortille9

Domowetortille10

 Domowetortille111

Domowetortille14

Domowetortille12

Domowetortille13

 Domowetortille161

Domowetortille171

środa, 25 stycznia 2017

Domowapastatahini0

Chciałam sama zrobić humus, ale nigdzie nie mogłam kupić pasty tahini. Poszperałam po internecie i nie mogłam uwierzyć, że to takie proste samemu ją zrobić. Wystarczy uprażyć sezam i go zmielić. Domowa pasta jest pyszna i bez żadnych ulepszaczy, tylko troszkę pracy przy blendowaniu, ale warto.

 

Domowa pasta Tahini

Składniki na domową pastę tahini:

  • 200 g sezamu
  • sucha patelnia
  • blender lub moździerz

 

Przygotowanie domowej pasty tahini.

Na mocno rozgrzaną patelnie wsypujemy sezam i cały czas potrząsamy nią lub szybko i dokładnie mieszamy do momentu bardzo lekkiego, powiedziałabym bladego zbrązowienia ziarenek.   Nie mogą być zbytnio przyprażone bo nam wyjdzie zbyt gorzka pasta. Uprażony sezam studzimy.  Przestudzony sezam blendujemy, aż powstanie gładka, lejąca się masa.  Może nam to zająć chwilkę. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wsadzamy do lodówki.  Pastę tahini można przechowywać nawet kilka tygodni szczelnie zamkniętą w lodówce.  Smacznego !!!

Domowapastatahini1

Domowapastatahini2

Domowapastatahini3

Domowapastatahini4

Domowapastatahini5

Domowapastatahini6

Domowapastatahini7

Domowapastatahini8

Domowapastatahini10

Domowapastatahini9

Domowapastatahini11

Domowapastatahini12

10:20, bryssska , pasty
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 16 stycznia 2017

MinitorcikdlaJulki0

Julka dziś kończy 9 lat i z tego powodu zrobiłam jej małego torcika z biszkoptami, przełożonego masą ala ptasie mleczko, a wierzch oblałam czekoladą i posypałam cukiereczkami.

 

Mini torcik dla Julki.

Składniki na mini torcik dla Julki:

  • 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 galaretka u mnie smak jagodowy
  • 1 opakowanie delicji u mnie o smaku jagodowym
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 mleczna czekolada
  • cukierki na posypkę

 

Przygotowanie mini torciku dla Julki.

Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystygnięcia, ale pilnujemy momentu w którym zaczyna tężeć. Małą tortownicę wykładamy folią aluminiową. Na dnie tortownicy układamy okrągłe biszkopty. Kiedy galaretka zacznie dobrze tężeć wówczas ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem do momentu, aż zacznie gęstnięć. Do gęstniejącej, ubijanej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę i jeszcze ubijamy mikserem jakąś 1 minutę. 1/3 masy wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, na masę układamy delicje i 1/3 masy. Wyrównujemy i układamy na masie okrągłe biszkopty i ostatnią część masy. Wyrównujemy i schładzamy około 1 godziny. Po godzinie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej z dwiema łyżkami mleka. Kiedy rozpuszczona czekolada zacznie gęstnieć a już będzie przestudzona oblewamy nią wierzch tortu i posypujemy cukiereczkami. Kiedy oblewacie tort czekoladą możecie go nie wyjmować z rantu, ja wyjęłam bo chciałam żeby mi troszkę boki oblała czekolada, ale jak jest oblana sama góra też wygląda pięknie.Smacznego !!!

MinitorcikdlaJulki1

MinitorcikdlaJulki2

MinitorcikdlaJulki3

MinitorcikdlaJulki4

MinitorcikdlaJulki5

MinitorcikdlaJulki6

 MinitorcikdlaJulki71

MinitorcikdlaJulki81

MinitorcikdlaJulki91

MinitorcikdlaJulki101

 MinitorcikdlaJulki111

MinitorcikdlaJulki121

MinitorcikdlaJulki131

MinitorcikdlaJulki141

 MinitorcikdlaJulki15

MinitorcikdlaJulki16

MinitorcikdlaJulki18

MinitorcikdlaJulki17

MinitorcikdlaJulki19

MinitorcikdlaJulki21

MinitorcikdlaJulki20

MinitorcikdlaJulki24

MinitorcikdlaJulki22

MinitorcikdlaJulki23

16:43, bryssska , torty
Link Komentarze (8) »
| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html