piątek, 13 lipca 2018

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku0

Portugalską specjalnością regionu Alentejo  jest właśnie ta chrupka zielona fasola szparagowa zapiekana z soczystym pomidorem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Połączenie tych wszystkich smaków tworzy przepyszne danie, które idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, choć mnie smakuje sama z pieczonym chlebkiem.

 

Zielona fasola szparagowa po portugalsku

Składniki na zieloną fasolę szparagową po portugalsku:

  • 350 g zielonej fasoli szparagowej
  • 1 mała marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6  łyżek oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • kilka listków mięty (niekoniecznie)

 

Przygotowanie zielonej fasoli szparagowej po portugalsku.

Z fasoli szparagowej odcinamy końce z jednej i z drugiej strony. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę. Pomidory nacinamy z góry na krzyż i zalewamy wrzącą wodą, trzymamy kilka sekund, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak oczyszczone pomidory kroimy w grubą kostkę. Na połowie rozgrzanej oliwy podsmażamy cebulę przez kilka chwil, tak aby zmiękła. Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy fasolę szparagową i marchewkę oraz liście laurowe. Mieszamy i podsmażamy 4 minutki. Do posmażonych warzyw dodajemy wodę z sokiem z cytryny oraz resztę oliwy z oliwek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem. Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy.Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy (można zakryć folią aluminiową, jeśli nie macie naczynia z pokrywką). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pierzemy przez około 25 minut lub do momentu aż fasola i marchewka będą miękkie, ale chrupkie. Podajemy gorące posypane zszatkowanymi listkami mięty. Smacznego !!!

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku1

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku2

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku3

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku4

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku5

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku6

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku7

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku8

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku9

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku10

Zielonafasolaszparagowapoportugalsku11

czwartek, 12 lipca 2018

 Brokuzbuktart0

To proste danie łączy w sobie pyszne gotowane brokuły z chrupiącą złotą bułką tarta. Jest to szybki i smaczny dodatek do naszych potraw, czasami łatwe przepisy są najlepsze.

 

Brokuł z bułką tartą

Składniki na brokuł z bułką tartą:

  • 1 brokuł
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru

 

Przygotowanie brokuła z bułką tartą.

W garnku gotujemy wodę z solą i cukrem. Do gotującej się wody wrzucamy brokuła podzielonego na różyczki. Gotujemy go około 5-8 minut. Ugotowanego odcedzamy. W miedzy czasie na patelni roztapiamy masło, do którego dodajemy bułkę tartą. Bułkę smażymy około 3-5 minut, cały czas mieszając, aby stała się chrupiąca i nabrało złotego koloru. Przecedzony brokuł przekładamy na talerz. Obsypujemy go usmażoną bułka tarta. Podajemy na gorący. Smacznego !!!

 Brokuzbuktart1

Brokuzbuktart2

Brokuzbuktart3

 Brokuzbuktart4

Brokuzbuktart5

Brokuzbuktart6

Brokuzbuktart7

Brokuzbuktart8

 

środa, 11 lipca 2018

 Saatkakalafiorowazogrkiem0

Przepyszne chrupiące warzywa połączone idealnym sosem jogurtowo czosnkowym, czy można chcieć czegoś więcej? Sałatka idealnie komponuje się z grillowanym jaki pieczonym mięsem. Przepis zaczerpnęłam od Nemezji.

 

Sałatka kalafiorowa z ogórkiem

Składniki na sałatkę kalafiorową z ogórkiem:

  • 1/2 dużego kalafiora lub 1 mały
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju lub oliwy z oliwek
  • pieprz i sól
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanego koperku

 

Przygotowanie sałatki kalafiorowej z ogórkiem.

Kalafior dzielimy na różyczki. Gotujemy wodę z 1 płaską łyżeczką cukru i 1 płaską łyżeczką soli. Do gotującej się wody wrzucamy kalafiora i gotujemy tak około 5-8 minut. Odcedzamy, przelewamy zimna woda i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Czosnek przepuszczamy przez praskę i zalewamy olejem. Tak przygotowany czosnek dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy doprawiając go solą, pieprzem oraz cukrem. Ostudzony kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i dodajemy do niego pokrojonego w pół plasterki ogórka oraz poszatkowany koperek.  Do warzyw dodajemy wcześniej przygotowany sos czosnkowy i wszystko ze sobą łączymy. Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu. Smacznego !!!

Saatkakalafiorowazogrkiem1

Saatkakalafiorowazogrkiem3

Saatkakalafiorowazogrkiem2

Saatkakalafiorowazogrkiem4

Saatkakalafiorowazogrkiem5

Saatkakalafiorowazogrkiem6

Saatkakalafiorowazogrkiem7

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria