czwartek, 15 lutego 2018

 Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru0

Dziś postanowiłam wprowadzić przepis na szarlotkę przekładaną, którą zrobiłam  bez białego cukru, za to wykorzystałam do jej zrobienia cukier fruktozowy. Używa się go znacznie mniej bo jest słodszy, odstraszać może jedynie cena bo nie jest za tani. Ograniczyłam w swojej diecie bardzo biały cukier, ale czasem jak mnie nosi to piekę ciasto albo całkiem bez cukru albo wykorzystuję zamienniki. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie zwłaszcza jak po leżakuje tak z jeden dzień.

 

Szarlotka przekładana bez białego cukru

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 4 jajka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru fruktozowego

Składniki na masę jabłkową:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru fruktozowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

 

Przygotowanie szarlotki przekładanej bez białego cukru.

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na trzy części i każdą wałkujemy na placek wielkości dużej blaszki. Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 20 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoto-brązowy kolor. I tak za każdym razem. Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Miksujemy na gładziutką masę. Dodajemy cynamon, cukier fruktozowy i na wolnym ogniu smażymy, aż jabłka trochę zbrązowieją i odparuje z nich nadmiar soku. Pamiętajcie aby cały czas je mieszać, żeby się nie po przypalały. Połowę gorącej masy jabłkowej wylewamy na jeden upieczony blat ciasta, nakładamy następny placek i na niego wylewamy resztę masy jabłkowej. Przykrywamy trzecim plackiem. Lekko ugniatamy ciasto, owijamy folią i odkładamy je do leżakowania na przynajmniej całą noc. Smacznego !!!

 Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru1

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru2

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru3

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru4

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru5

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru6

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru7

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru8

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru9

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru10

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru11

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru12

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru13

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru14

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru15

Szarlotkaprzekadanabezbiaegocukru16

środa, 14 lutego 2018

Krucheserduszkazczekolada0

U nas na walentynki zrobiłam kruche ciasteczka serca zanurzone do połowy w czekoladzie. Dodatkowo na każdym serduszku napisałam czerwonym lukrem literki. Wyglądają pięknie, a smakują wybornie.

 

Kruche serduszka z czekoladą

Składniki:

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 czekolady mleczne
  • pisak z czerwonym lukrem

 

Przygotowanie kruchych serduszek z czekoladą.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło, cukier puder, żółtka i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy z niego serduszka. Ciastka wykładamy n blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C na złoty kolor. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wystudzone ciastka zanurzamy do połowy w roztopionej czekoladzie i odkładamy na kratkę, żeby czekolada zastygła. Na każdym ciasteczku lukrowym pisakiem piszemy drukowane literki (u mnie nasze inicjały). Smacznego !!!

 Krucheserduszkazczekolada1

Krucheserduszkazczekolada2

Krucheserduszkazczekolada3

Krucheserduszkazczekolada4

Krucheserduszkazczekolada5

Krucheserduszkazczekolada6

Krucheserduszkazczekolada7

Krucheserduszkazczekolada8

Krucheserduszkazczekolada9

Krucheserduszkazczekolada10

Krucheserduszkazczekolada11

Krucheserduszkazczekolada12

Krucheserduszkazczekolada13

Krucheserduszkazczekolada14

 

wtorek, 13 lutego 2018

Smaonakiebasazcebulisaatk0

Klasyczna smażona kiełbasa podana na miksie sałaty z warzywami, które powodują że danie nabiera lekkości.

 

Smażona kiełbasa z cebulą i sałatką

Składniki:

  • 1 laska kiełbasy wiejskiej wieprzowej (u mnie z cielęcina)
  • garść miksu różnych sałat
  • mała marchewka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała łyżka oleju kokosowego

 

Przygotowanie kiełbasy z cebulą i sałatką.

Kiełbasę kroimy na 4 części i nacinamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę z obu stron. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i  podsmażamy. W między czasie na talerzu układamy sałatę, na sałatę obieraczką kroimy marchewkę, dodajemy pomidorki koktajlowe.  Na przygotowaną sałatę wykładamy usmażoną kiełbasę z cebulą. Doprawiamy musztardą. Smacznego !!!

                                 

                                 

                                 

Smaonakiebasazcebulisaatk4

Smaonakiebasazcebulisaatk5

Smaonakiebasazcebulisaatk6

Smaonakiebasazcebulisaatk7

Smaonakiebasazcebulisaatk8

Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria