wtorek, 10 lipca 2018

 Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho9

Hitem w śród ogórków małosolnych są ostatnio u nas ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho. Ogórki te zamyka się szczelnie z przyprawami bez grama wody w grubym foliowym worku i zostawia się je na 24 godzin. Po tym czasie możemy się delektować pysznymi chrupiącymi ogóreczkami małosolnymi, a najfajniejsze w nich jest to, że zachowują swój zielony kolor.

 

Ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho

Składniki na ogórki małosolne po rosyjsku czyli na sucho:

  • około 1 kg ogórków gruntowych
  • kawałek chrzanu
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek kopru włoskiego
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • worek foliowy na mrożonki o pojemności 3 l z klipsami

 

Przygotowanie ogórków małosolnych po rosyjsku czyli na sucho.

Ogórki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i odcinamy końce z dwóch stron. Chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w plastry. Koper siekamy na mniejsze kawałki. Ogórki wkładamy do worka, dodajemy do nich koper, chrzan, czosnek, gorczycę oraz sól.  Delikatnie potrząsamy workiem,  tak aby przyprawy i sól dotarły do wszystkich ogórków z każdej strony. Tak przygotowane ogórki szczelnie zamykamy (ja zakręciłam worek i spięłam go klipsami) i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Po 4 godzinach wyjmujemy ogórki z lodówki i trzymamy je w dalszym ciągu szczelnie zamknięte jeszcze około 20 godzin. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia, wystarczy jedynie je przepłukać pod wodą i już się nimi możemy zajadać. Smacznego !!!

 Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho1

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho2

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho3

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho4

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho5

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho6

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho7

Ogkimaosolneporosyjskuczylinasucho0

poniedziałek, 09 lipca 2018

wykwintnyplacekzletnimijabkami0

Wykwintny placek z letnimi jabłkami, a tak potocznie ucierana szarlotka. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu tylko odpowiednie składniki trzeba mieć pod ręką. Placek po upieczeniu jest puszysty i delikatny, sam rozpływa się w ustach.

 

Wykwintny  placek z letnimi jabłkami

Składniki na wykwintny placek z letnimi jabłkami:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1,5 kg jabłek (u mnie papierówki)

 

Przygotowanie wykwintnego placka z letnimi jabłkami,

Cukier ucieramy z żółtkami do białości. Do utartych żółtek dodajemy pokrojoną w plastry margarynę i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a następnie w dalej ucieramy. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Masę delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę. Ciasto rozprowadzamy po całej blaszce. Na cieście układamy obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych kawałki jabłek. Wielkość kawałków jabłek nie ma znaczenia to zależy tylko od was. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez około 50-60 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoto-brązowy kolor. Jabłecznik możemy obsypać cukrem pudrem po wierzchu. Smacznego !!!

wykwintnyplacekzletnimijabkami1

wykwintnyplacekzletnimijabkami2

wykwintnyplacekzletnimijabkami3

wykwintnyplacekzletnimijabkami4

wykwintnyplacekzletnimijabkami5

wykwintnyplacekzletnimijabkami6

wykwintnyplacekzletnimijabkami7

wykwintnyplacekzletnimijabkami8

wykwintnyplacekzletnimijabkami9

wykwintnyplacekzletnimijabkami11

wykwintnyplacekzletnimijabkami10

 

niedziela, 08 lipca 2018

Ogrkiwmusztardzienazim0

U mnie ogóreczki już obrodziły dlatego dziś proponuję wam przepis na pyszne ogórki w musztardzie. Ogórki te to hit poprzedniego sezonu w naszej rodzinie. Gorąco polecam wypróbować ten przepis.

 

Ogórki w musztardzie na zimę

Składniki na ogórki w musztardzie na zimę na 7-8  litrowych słoików:

  • 4 kg ogórków gruntowych (wybieramy najmniejsze)
  • 2 cebule
  • wiązka kopru
  • sól ( płaska łyżeczka do każdego litrowego słoika)

 Zalewa:

  • 50 dag cukru
  • 2,5 litra wody
  • słoiczek musztardy chrzanowej
  • 500 ml octu

 

Przygotowanie ogórków w musztardzie na zimę.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka.  Do każdego słoika dodajemy kilka piórek cebuli, baldach kopru i płaską łyżeczkę soli. Ogórki myjemy i wkładamy do słoików. Zalewa: Mieszamy wodę z octem, musztardą i cukrem. Zagotowujemy.  Ogórki zalewamy gorącą zalewą. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy 5 minut na małym ogniu od momentu zgotowania. Po ugotowaniu słoiki z ogórkami odwracamy do góry dnem do ostygnięcia. Smacznego !!!

 Ogrkiwmusztardzienazim1

Ogrkiwmusztardzienazim2

Ogrkiwmusztardzienazim3

Ogrkiwmusztardzienazim4

Ogrkiwmusztardzienazim5

Ogrkiwmusztardzienazim6

Ogrkiwmusztardzienazim7

Ogrkiwmusztardzienazim9

Ogrkiwmusztardzienazim8

Ogrkiwmusztardzienazim10

 

| < Lipiec 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Tagi
Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria