poniedziałek, 12 lutego 2018

Saatkaporowa0

Dawno mnie tu nie było, ale za dużo spraw na głowie i za mało czasu. Doba powinna mieć jeszcze jakieś 5 godzin więcej, a i tak podejrzewam, że to by nie wystarczyło. Ale dziś znalazłam chwilkę, żeby wprowadzić przepis na sałatkę porową. Pyszna, o wyrazistym smaku pora, złagodzona słodkością zielonego groszka i sera żółtego. Polecam zwłaszcza koneserom pora.

Sałatka porowa

Składniki na sałatkę porową:

  • 2 średniej wielkości pory
  • 20 dag sera żółtego (u mnie gouda)
  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka groszku konserwowego (u mnie mały woreczek ugotowanego mrożonego groszku)
  • 1 mały słoik majonezu
  • sól i pieprz

Przygotowanie sałatki porowej.

Pora oczyszczamy i kroimy w pół paseczki. Zalewamy wrzątkiem na 3 minutki, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Wystudzony por przekładamy do miski, a do niego dodajemy jajka pokrojone w grubą kostkę, żółty ser starty na tarce o grubych oczkach, majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do szklanej miski, a na wierzch wysypujemy warstwę odcedzonego groszku konserwowego (lub tak jak u mnie ugotowanego, odcedzonego, przestudzonego, mrożonego zielonego groszku). Sałatkę porową schładzamy w lodówce przez około 2 godziny. Można ją przykryć folią spożywczą, aby uniknąć brzydkiego zapachu w lodówce. Smacznego !!!

                                               

                                               

Saatkaporowa3

Saatkaporowa4

Saatkaporowa5

Saatkaporowa6

                                                

                                                

środa, 29 listopada 2017

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia22

Jesień w pełni, za oknami w kratkę, raz piękna słoneczna pogoda, a raz deszczowo i zimno. Taka pogoda sprzyja spotkaniom ze znajomymi najlepiej przy pysznym jedzeniu. Dlatego ja dziś wam proponuję 6 przepisów na pizzę z jesiennymi dodatkami. Tutaj możliwości mamy wiele, bo pizzę możemy zrobić dosłownie z wszystkiego, a jesień obfituje  w różnego rodzaju przepyszne smakołyki. W tym czasie możemy wybierać między: wspaniałymi  dyniami, soczystymi gruszkami, dorodnymi czerwonymi burakami, aromatycznymi leśnymi grzybami, kolorową cebulą, chrupkimi orzechami włoskimi, pachnącym czosnkiem, świeżą rukolą, jabłkami, śliwkami i wieloma innymi dobrami.

Ja dziś będę się skupiać na podaniu wam kilku przepisów na pizzę z moimi ulubionymi jesiennymi dodatkami. Na pierwszy rzut  pójdzie puree z dyni, które połączę z serem mozzarella i świeżym oregano. Druga pizza będzie z aromatycznymi leśnymi grzybami, czosnkiem i świeżą natką pietruszki. W trzeciej wykorzystałam czerwoną cebulę i ser feta. Do czwartej pizzy dodałam gruszkę z serkiem pleśniowym camembert i orzechy włoskie. Piąta pizza to połączenie pieczonego czerwonego buraka razem z serem feta i świeżym oregano. Do ostatniej pizzy wykorzystam gruszkę, pieczonego czerwonego buraka i ser mozzarella. Taką pizzę z jesiennymi dodatkami można również zamówić w pizzerii Da Grasso Lublin na stronie pizzaportal.pl.

 

1. Pizza z puree z dyni i mozzarellą.

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia121

Składnik na ciasto na pizzę:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

 Ponadto:

  • mały słoiczek puree z dyni
  • kulka sera mozzarella
  • świeże liście oregano

 Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy je do mąki razem z olejem i solą. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie wówczas wałkujemy je na placek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy puree z dyni, rozprowadzamy po całym cieście. Na puree nakładamy pokrojony w plastry ser mozzarella. Całość obsypujemy liśćmi oregano. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 210'C i pieczemy około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia61

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia13

 

 

2. Pizza z grzybami leśnymi, czosnkiem i pietruszką

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia16

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
  • garść ugotowanych leśnych grzybów
  • 1 łyżeczka siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • olej
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

Grzyby podsmażamy na łyżce oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Ząbek czosnku siekamy i dodajemy do niego natkę pietruszki i 2 łyżki oleju. Mieszamy. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy. Na sos  tarty żółty ser. Na żółtym serze układamy podsmażone leśne grzyby. Całość polewamy sosem pietruszkowo-czosnkowym. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia9

 6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia15

 

 

3. Pizza z czerwoną cebulą, serem feta i czarnymi oliwkami.

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia21

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej
  • 2 czerwone cebule
  • ser feta
  • kilka czarnych oliwek
  • sól i pieprz
  • cukier
  • olej
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

Cebulę czerwoną kroimy w plasterki, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i podsmażamy na oleju, aż lekko zmięknie. Na rozwałkowane ciasto nakładamy sos pomidorowy, na sos sypiemy tarty żółty ser, na serze układamy podsmażoną cebulę, rozdrobniony ser feta i pokrojone w plasterki oliwki. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut.  Podajemy na gorąco . Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia20

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia23

 

 

4. Pizza z gruszką i serem camembert

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia25

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej
  • 1 gruszka
  • 1 serek pleśniowy camembert
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

 Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowy, obsypujemy tartym żółtym serem, na serze układamy plasterki gruszki, na gruszce układamy plasterki serka camembert i orzechy włoskie. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około12 minut. Podajemy zaraz po upieczeniu. Smacznego !!!

 

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia24

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia26

 

 

5. Pizza z pieczonym czerwonym burakiem i serem feta

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia28

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę jak wyżej
  • 1 pieczony czerwony burak
  • plaster sera feta
  • kilka listków świeżego oregano
  • sos pomidorowy
  • ser żółty

 Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, na sos sypiemy tarty ser żółty, na serze układamy plasterki buraka. Całość obsypujemy kawałkami sera feta i listkami oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C i pierzemy przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia27

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia29

 

 

6. Pizza z puree z dyni, pieczonym czerwonym burakiem i mozzarellą

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia32

Składniki:

  • porcja ciasta na pizzę przepis jak wyżej
  • mały słoiczek puree z dyni
  • pieczony czerwony burak
  • kulka sera mozzarella
  • ser  żółty

Rozwałkowane ciasto smarujemy puree z dyni, na puree nakładamy tarty żółty ser, na serze układamy plasterki buraka i kawałki sera mozzarella. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 210'C przez około 12 minut. Podajemy na gorąco. Smacznego !!!

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia30

6przepiswnapizzzjesiennymidodatkamimagicznakuchnia31

19:48, bryssska
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 03 lipca 2017

Saatkagrzybowapolana0

Nie było mnie tu długa, ale muszę przyznać że się trochę obraziłam na blox bo mam teraz małe limity na zdjęcia, a jak wiecie w moich przepisach jest bardzo, ale to bardzo dużo zdjęć. Przepis ten wprowadzam od kwietnia, ale cieszę się, że  w końcu mi się udało. Po za tym szkoła Julki i prace w moi ogródku pochłaniają mnie bez reszty.

Długo przymierzałam się do zrobienia tej sałatki, zawsze brakowało mi czasu, ale w końcu się udało i w święta na moim stole zagościła sałatka Grzybowa polana. Pięknie wygląda i przepysznie smakuję, zachwyci wszystkich gości.Ja korzystałam z przepisu pochodzącego z blogu Kuchnia broni.

 

Sałatka Grzybowa polana

Składniki na sałatkę Grzybowa polana:

  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych
  • 1 mały słoik marchewki w zalewie lub 2 średnie marchewki ugotowane al dente
  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 3 piersi z kurczaka
  • kilka małych marynowanych ogórków
  • mały słoik majonezu
  • mały kubeczek śmietany
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz
  • granulowany czosnek do piersi
  • czerwona papryka do piersi
  • oliwa do podsmażenia piersi

 

Przygotowanie sałatki Grzybowa polana.

Pieczarki i marchewkę odcedzamy. Piesi z kurczaka kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie z papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki, ser i ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, każde do osobnej miseczki. Szczypiorek siekamy. Majonez mieszamy ze śmietaną. Małą okrągłą tortownice o średnicy około 26 cm wykładamy w całości folią spożywcza. Na dnie tortownicy układamy warstwami po kolei:

1 warstwa: pieczarki, kapeluszami do dołu.

2 warstwa: posiekany szczypiorek.

3 warstwa: marchewka pokrojona w kostkę, docisnąć, sól pieprz, posmarować cienko majonezem.

4 warstwa: ziemniaki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

5 warstwa: mięso, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

6 warstwa: ogórki, docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem.

7 warstwa: ser,  docisnąć, sól, pieprz, posmarować cienko majonezem

Sałatkę przykryć folią spożywczą i tak trzymać całą noc w lodówce. Na drugi dzień ściągnąć folię, sałatkę przełożyć na talerz odwracając formę, pieczarkami do góry. Delikatnie zdjąć rant i folię spożywcza. Udekorować. Smacznego !!!

Saatkagrzybowapolana1

Saatkagrzybowapolana2

Saatkagrzybowapolana3

Saatkagrzybowapolana4

Saatkagrzybowapolana5

Saatkagrzybowapolana6

Saatkagrzybowapolana7

 Saatkagrzybowapolana81

Saatkagrzybowapolana101

Saatkagrzybowapolana111

Saatkagrzybowapolana12

Saatkagrzybowapolana13

Saatkagrzybowapolana14

Saatkagrzybowapolana15

Saatkagrzybowapolana16

Saatkagrzybowapolana18

Saatkagrzybowapolana17

Saatkagrzybowapolana19

Saatkagrzybowapolana20

Top Blogi Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria