czwartek, 29 grudnia 2016

Kasznikjak3bit0

Robiłam kasznika tego orginalnego z galaretką przed świętami i moja córcia zapytała mnie, czy nie mogłabym zrobić takiego podobnego na święta, tylko dać coś innego zamiast galaretki, której nie lubi. Ja po chwili zastanowienia stwierdziłam, że jej zrobię 3 bita na podstawie kasznika i tak też zrobiłyśmy. Ciasto wyszło super, mniej roboty niż przy 3 bicie, a o wiele lepsze w smaku, a i konsystencja bardziej stabilna.

 

Kasznik jak 3 Bit

Składniki na Kasznika jak 3 Bit:

Masa grysikowa:

  • 14 łyżek kaszy manny
  • 5 szklanek mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny

Bita  śmietana:

  • 3-4 kubeczki ze śmietaną 36%
  • 3-4 opakowania fixa do śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Ponadto:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 12-13 paczek herbatników szkolnych
  • 2-3 kostki czekolady na posypkę

 

Mleko razem z cukrem i margaryną doprowadzamy do wrzenia co jakiś czas mieszając. Kiedy mleko się ugotuje wsypujemy do niego kasę manną i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Gotową kasza manną zalewamy dużą blaszkę wyłożoną folią aluminiową i herbatnikami. Na gorącą masę grysikową układamy drugą warstwę herbatników. Przykrywamy blaszkę folią spożywczą na 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.  Na wystudzone herbatniki nakładamy masę kajmakową. Na masę kajmakową kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubijamy z fixem i cukrem pudem. Ubitą śmietanę wykładamy na warstwę herbatników. Wyrównujemy i obsypujemy starta czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Smacznego !!!

Kasznikjak3bit1

Kasznikjak3bit2

Kasznikjak3bit3

Kasznikjak3bit4

Kasznikjak3bit5

Kasznikjak3bit6

Kasznikjak3bit7

 Kasznikjak3bit81

Kasznikjak3bit91

Kasznikjak3bit101

Kasznikjak3bit111

Kasznikjak3bit121

Kasznikjak3bit131

Kasznikjak3bit141

Kasznikjak3bit151

 Kasznikjak3bit161

Kasznikjak3bit171

Kasznikjak3bit181

Kasznikjak3bit191

Kasznikjak3bit20

Kasznikjak3bit23

Kasznikjak3bit22

Kasznikjak3bit21

wtorek, 27 grudnia 2016

 Kapuniaczki01

Kapuśniaczki piekłam w ostatniej chwili przed świętami i nie zdążyłam zrobić wtedy wpisu, ale nic straconego bo na noc sylwestrową nadają się idealnie, taka przekąska na raz. W smaku przepyszne, a i nieźle się prezentują.

 

Kapuśniaczki

Składniki na kapuśniaczki:

Ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 0,25 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1  kapusty kiszonej
  • 1 woreczek mrożonych grzybów leśnych
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 Ponadto:

  • czarnuszka jako posypka
  • 2 jajka do smarowania

 

Przygotowanie kapuśniaczków.

Grzyby gotujemy około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedzamy. Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy.  Na oliwie podsmażamy odcedzone grzyby z porem pokrojonym w pół paseczki. Do lekko podsmażonych grzybów dodajemy odcedzoną kapustę. Wszystko podsmażamy razem około 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Tak podsmażoną kapustę z grzybami studzimy. Ostudzoną kapustę z grzybami wrzucamy do robota z nożem i siekamy na wolnych obrotach.  Drożdże namaczamy w ciepłym mleku, a następnie mieszamy z 4 łyżkami mąki, cukru i soli. Kiedy lekko podrosną dodajemy je  do reszty mąki razem z jajkami, śmietaną i roztopioną margaryną. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto po kawałku wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ciasta nakładamy wałeczek farszu, zawijamy ciasto i odcinamy od reszty ciasta i tak do końca ciasta. Rulon lekko ugniatamy i kroimy na mniejsze prostokąty. Takie kapuśniaczki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na 15 minut, żeby podrosły. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy czarnuszką. Kapuśniaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Podajemy gorące z czerwonym barszczem. Smacznego !!!

 Kapuniaczki21

Kapuniaczki11

 Kapuniaczki31

Kapuniaczki41

Kapuniaczki51

Kapuniaczki61

 Kapuniaczki7

Kapuniaczki81

Kapuniaczki9

Kapuniaczki10

 Kapuniaczki113

 Kapuniaczki121

Kapuniaczki131

Kapuniaczki141

Kapuniaczki151

 Kapuniaczki161

Kapuniaczki171

Kapuniaczki181

Kapuniaczki191

 Kapuniaczki201

Kapuniaczki212

Kapuniaczki221

Kapuniaczki231

Kapuniaczki24

Kapuniaczki25

Kapuniaczki26

Kapuniaczki27

 Kapuniaczki28

Kapuniaczki30

Kapuniaczki29

Kapuniaczki311

Kapuniaczki32

Kapuniaczki33

Kapuniaczki34

Kapuniaczki35

Kapuniaczki37

 

czwartek, 22 grudnia 2016

Piernikstaropolskizczekolad0

Piernika piekłyśmy i przekładałyśmy z Julką w sobotę, ale dopiero dziś znalazłam chwilkę na umieszczenie wpisu. To taki eksperyment, bo ja swojego standardowo przełożyłam powidłem przepis znajdziecie tutaj, ale że Julcia nie lubi to swojego w mniejszej wersji przełożyła nutellą. Zobaczymy w Boże narodzenie jak będę kiedy go rozkroimy, bo mój piernik ładnie mięknie, a jej z czekolada troszkę wolniej.

 

Piernik staropolski z czekoladą

Składniki na piernik staropolski z czekoladą:

  • Trochę ciasta na piernik staropolski, który trzeba było nastawić kilka tygodni wcześniej, a przepis na niego znajdziecie tutaj
  • Mały słoiczek czekolady

 

Przygotowanie piernika staropolskiego z czekoladą

Ciasto wałkujemy na trzy mniej więcej takiej samej wielkości prostokąty. Rozwałkowane ciasto pieczemy na jednej bardzo dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200"C przez około 15 minut. Tak aby nam się ładnie zarumieniły. Upieczone odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Pierniki przekładamy czekoladą i szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka dni, aby namiękł. Smacznego !!!

 Piernikstaropolskizczekolad11

Piernikstaropolskizczekolad2

Piernikstaropolskizczekolad3

Piernikstaropolskizczekolad4

Piernikstaropolskizczekolad5

 Piernikstaropolskizczekolad61

Piernikstaropolskizczekolad71

Piernikstaropolskizczekolad81

 

Piernikstaropolskizczekolad101

Piernikstaropolskizczekolad91

Piernikstaropolskizczekolad112

Piernikstaropolskizczekolad121

Piernikstaropolskizczekolad131

Piernikstaropolskizczekolad14

Piernikstaropolskizczekolad17

Piernikstaropolskizczekolad15

Piernikstaropolskizczekolad16

 Piernikstaropolskizczekolad181

Piernikstaropolskizczekolad191

Piernikstaropolskizczekolad201

 

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html