wtorek, 27 grudnia 2016

 Kapuniaczki01

Kapuśniaczki piekłam w ostatniej chwili przed świętami i nie zdążyłam zrobić wtedy wpisu, ale nic straconego bo na noc sylwestrową nadają się idealnie, taka przekąska na raz. W smaku przepyszne, a i nieźle się prezentują.

 

Kapuśniaczki

Składniki na kapuśniaczki:

Ciasto:

  • 1kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 0,25 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

  • 1  kapusty kiszonej
  • 1 woreczek mrożonych grzybów leśnych
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

 Ponadto:

  • czarnuszka jako posypka
  • 2 jajka do smarowania

 

Przygotowanie kapuśniaczków.

Grzyby gotujemy około 15 minut od momentu wrzenia. Odcedzamy. Kapustę gotujemy do miękkości. Odcedzamy.  Na oliwie podsmażamy odcedzone grzyby z porem pokrojonym w pół paseczki. Do lekko podsmażonych grzybów dodajemy odcedzoną kapustę. Wszystko podsmażamy razem około 10 minut doprawiając solą i pieprzem. Tak podsmażoną kapustę z grzybami studzimy. Ostudzoną kapustę z grzybami wrzucamy do robota z nożem i siekamy na wolnych obrotach.  Drożdże namaczamy w ciepłym mleku, a następnie mieszamy z 4 łyżkami mąki, cukru i soli. Kiedy lekko podrosną dodajemy je  do reszty mąki razem z jajkami, śmietaną i roztopioną margaryną. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto po kawałku wałkujemy na cienki prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku ciasta nakładamy wałeczek farszu, zawijamy ciasto i odcinamy od reszty ciasta i tak do końca ciasta. Rulon lekko ugniatamy i kroimy na mniejsze prostokąty. Takie kapuśniaczki odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na 15 minut, żeby podrosły. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i obsypujemy czarnuszką. Kapuśniaczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 15 minut. Podajemy gorące z czerwonym barszczem. Smacznego !!!

 Kapuniaczki21

Kapuniaczki11

 Kapuniaczki31

Kapuniaczki41

Kapuniaczki51

Kapuniaczki61

 Kapuniaczki7

Kapuniaczki81

Kapuniaczki9

Kapuniaczki10

 Kapuniaczki113

 Kapuniaczki121

Kapuniaczki131

Kapuniaczki141

Kapuniaczki151

 Kapuniaczki161

Kapuniaczki171

Kapuniaczki181

Kapuniaczki191

 Kapuniaczki201

Kapuniaczki212

Kapuniaczki221

Kapuniaczki231

Kapuniaczki24

Kapuniaczki25

Kapuniaczki26

Kapuniaczki27

 Kapuniaczki28

Kapuniaczki30

Kapuniaczki29

Kapuniaczki311

Kapuniaczki32

Kapuniaczki33

Kapuniaczki34

Kapuniaczki35

Kapuniaczki37

 

czwartek, 22 grudnia 2016

Piernikstaropolskizczekolad0

Piernika piekłyśmy i przekładałyśmy z Julką w sobotę, ale dopiero dziś znalazłam chwilkę na umieszczenie wpisu. To taki eksperyment, bo ja swojego standardowo przełożyłam powidłem przepis znajdziecie tutaj, ale że Julcia nie lubi to swojego w mniejszej wersji przełożyła nutellą. Zobaczymy w Boże narodzenie jak będę kiedy go rozkroimy, bo mój piernik ładnie mięknie, a jej z czekolada troszkę wolniej.

 

Piernik staropolski z czekoladą

Składniki na piernik staropolski z czekoladą:

  • Trochę ciasta na piernik staropolski, który trzeba było nastawić kilka tygodni wcześniej, a przepis na niego znajdziecie tutaj
  • Mały słoiczek czekolady

 

Przygotowanie piernika staropolskiego z czekoladą

Ciasto wałkujemy na trzy mniej więcej takiej samej wielkości prostokąty. Rozwałkowane ciasto pieczemy na jednej bardzo dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200"C przez około 15 minut. Tak aby nam się ładnie zarumieniły. Upieczone odstawiamy na kratkę do wystudzenia. Pierniki przekładamy czekoladą i szczelnie owijamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka dni, aby namiękł. Smacznego !!!

 Piernikstaropolskizczekolad11

Piernikstaropolskizczekolad2

Piernikstaropolskizczekolad3

Piernikstaropolskizczekolad4

Piernikstaropolskizczekolad5

 Piernikstaropolskizczekolad61

Piernikstaropolskizczekolad71

Piernikstaropolskizczekolad81

 

Piernikstaropolskizczekolad101

Piernikstaropolskizczekolad91

Piernikstaropolskizczekolad112

Piernikstaropolskizczekolad121

Piernikstaropolskizczekolad131

Piernikstaropolskizczekolad14

Piernikstaropolskizczekolad17

Piernikstaropolskizczekolad15

Piernikstaropolskizczekolad16

 Piernikstaropolskizczekolad181

Piernikstaropolskizczekolad191

Piernikstaropolskizczekolad201

 

Wypieczone święta - Boże Narodzenie 2016

poniedziałek, 19 grudnia 2016

PrzekskiHalio0

W atmosferze przedświątecznych przygotowań nie zapominajmy o zdrowych przekąskach, które doskonale wzbogacą i uzupełnią nasz świąteczny stół. Ja dziś proponuję wam bakalie i pocorn do mikrofalówki firmy Helio.

Kto z nas nie lubi sobie pochrupać pysznych bakali lub delikatnego popcornu, kiedy spotykamy się z rodziną lub znajomymi. Przynajmniej tak jest u mnie w domu, pomimo tego że stół ugina się od świątecznych smakołyków, to każdy z chęcią sięga po chrupiące przekąski, nie może ich u nas zabraknąć. U mnie w tym roku będą to bakali i popcorn firmy Helio.

 PrzekskiHalio12

PrzekskiHalio1

 Helio dla zdrowia i urody dla Ciebie i Twoich bliskich.

 

PrzekskiHalio21

 

Jagody goji firmy Helio to małe, czerwone, suszone jak rodzynki jagody o lekkim słodkim smaku, które pozostawiają w ustach specyficzny posmak, zachęcający do ponownego sięgnięcia po jeszcze jedną.  Doskonałe na zdrową przekąskę.

PrzekskiHalio3

PrzekskiHalio10

 

Bananowe chipsy z firmy Helio to idealna przekąska, a także wspaniały dodatek do wielu wypieków, deserów. Ja najchętniej widziałabym je w czekoladowych muffinach. Bardzo chrupiące, nie można się im oprzeć.

PrzekskiHalio5

PrzekskiHalio8

Mieszanka studencka firmy Helio to mieszanka rodzynek z przeróżnymi orzechami takimi jak: migdały, orzeszki ziemne, orzechy nerkowca i orzechy laskowe.

PrzekskiHalio4

PrzekskiHalio7

Migdały firmy Helio  najszlachetniejsze spośród orzechów. Bardzo chrupiące, posiadające wiele wartości odżywczych. Jeśli chcesz być zdrowy i zachować urodę na dłużej spożywaj codziennie garść migdałów.

PrzekskiHalio6

PrzekskiHalio9

Popcorn do mikrofalówki firmy Helio to doskonała i zdrowa przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych, nie tylko do chrupania podczas seansów filmowych.

 PrzekskiHalio131

PrzekskiHalio11

 

Zapraszam również na stronę internetową firmy Helio do zapoznania się z ich szeroką gamą różnych produktów:

http://www.helio.pl/

 

| < Maj 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Top Blogi Blogowisko.org

Durszlak.pl Lista Blogów Kulinarnych
zBLOGowani.pl
Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
rondel Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy FlyB - Kulinaria http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html
http://www.ewa-wachowicz.pl/potrawy-wigilijne-1-15.html